Túto jedovatú hubu si Slováci mýlia s bedľou: Otrava ťa môže zabiť aj po odznení príznakov

  • Lekári v Košiciach zaznamenali v posledných týždňoch množstvo intoxikácií
  • Medzi zaznamenanými prípadmi bola aj otrava muchotrávkou zelenou
huby, muchotrávka zelená
Ilustračné foto: TASR/Ján Krošlák, Wikipedia/Hankwang
  • Lekári v Košiciach zaznamenali v posledných týždňoch množstvo intoxikácií
  • Medzi zaznamenanými prípadmi bola aj otrava muchotrávkou zelenou

Hubárska sezóna aktuálne vrcholí a mnoho Slovákov zvykne tráviť svoje voľné dni v lesoch. Avšak aj pri hubárčení sa oplatí zostať obozretný, inak si človek môže privodiť vážne zdravotné problémy či dokonca život ohrozujúci stav.

Siedmi hubári za posledné dva týždne skončili na JIS

Hubárčenie totiž so sebou prináša aj riziko otravy hubami, na čo upozorňuje Univerzitná nemocnica L. Pasteura (UNLP) v Košiciach. V posledných dňoch zaznamenali viacero prípadov intoxikácie hubami.

Podľa hovorkyne UNLP Ladislavy Šustovej bolo za posledné dva týždne hospitalizovaných jedenásť pacientov v dôsledku konzumácie nevhodných húb, pričom siedmi z nich skončili na Jednotke intenzívnej starostlivosti, informuje SITA. Medzi zaznamenanými prípadmi bola aj otrava muchotrávkou zelenou.

„Jesenná idyla v lese sa dokáže rýchlo zmeniť na drámu, najmä vtedy, ak sa necháme zmiasť nádherným hubárskym ‚úlovkom‘. Niekedy totiž zbierame huby príliš staré alebo veľmi mladé, ktoré sa nedajú jednoznačne rozpoznať. V rozlišovaní húb nám často poradia mobilné aplikácie, no nemusia to byť stopercentne spoľahliví radcovia,“ hovorí Šustová a pripomína rady odborníkov, ako predchádzať otrave hubami.

Odporúča sa napríklad nezbierať a nekonzumovať huby, ktoré ľudia nepoznajú alebo si nimi nie sú úplne istí. Rovnako by sa mali vyhnúť zbieraniu veľmi starých plodníc, v ktorých môžu prebiehať hnilobné procesy, a tiež príliš mladých plodníc, pri ktorých ešte nie je možné spoľahlivo určiť druh.

Huby by sa nemali dlho skladovať a pred konzumáciou je potrebné ich dostatočne tepelne upraviť. Huby, u ktorých existuje pochybnosť o ich bezpečnosti, by nemali konzumovať najmä tehotné a dojčiace ženy a deti do desiatich rokov.

Príznaky otravy

Príznaky otravy hubami sa líšia podľa druhu skonzumovanej huby, spôsobu jej prípravy a množstva, ktoré bolo prijaté. Každý druh huby môže obsahovať odlišné toxíny, ktoré ovplyvňujú prejavy otravy. Dôležitú úlohu zohráva aj vek konzumenta a prípadné chronické ochorenia, ktoré môžu ovplyvniť reakciu na toxíny.

„Najčastejšie sú gastrointestinálne príznaky ako nevoľnosť, pocit na zvracanie, zvracanie, hnačky, kŕče a bolesti brucha. Tieto príznaky sa môžu vyskytnúť tak pri otrave jedovatými hubami, ako aj po požití jedlých húb, ktoré sú dlhodobo nesprávne skladované a nedostatočne alebo nesprávne upravené na konzumáciu,“ vysvetľuje doktorka Lucia Kizeková, zástupkyňa prednostu IV. internej kliniky.

Doplnila, že niektoré druhy húb, ako napríklad strmuľky či niektoré vláknice, môžu spôsobovať aj neurotoxické príznaky. Medzi ne patrí napríklad sucho v ústach, začervenanie tváre, zrýchlený tlkot srdca, pocit návalov tepla, ale tiež dezorientácia a nepokoj. „Pre holohlavce sú zase typické halucinogénne príznaky,“ dopĺňa odborníčka.

Otrava muchotrávkou zelenou

Príznaky otravy by sa nemali podceňovať, najmä ak si ľudia nie sú istí druhom skonzumovaných húb. Pri objavení sa príznakov je dôležité čo najrýchlejšie vyhľadať lekársku pomoc. Ak má pacient k dispozícii zvyšky skonzumovanej huby alebo celú plodnicu, je vhodné ich priniesť so sebou k lekárovi, aby pomohli pri stanovení diagnózy.

„Po vyšetrení intoxikovaného pacienta kontaktujeme Národné toxikologické informačné centrum s dostupnosťou konzultácií 24 hodín. Odoberáme vzorky krvi, moču, prípadne aj húb a posielame na rozbor do Ústavu súdneho lekárstva v Košiciach,“ ozrejmuje Kizeková.

Dodáva, že pacient býva zvyčajne hospitalizovaný a jeho liečba sa odvíja od závažnosti príznakov a výsledkov toxikologických testov. 

Univerzitná nemocnica L. Pasteura (UNLP) v Košiciach varuje pred nebezpečenstvom muchotrávky zelenej, ktorú si hubári môžu ľahko zameniť za jedlé huby, ako sú bedľa či plávka.

„Otrava touto hubou sa začína prejavovať 6 až 24 hodín po jej požití pocitom nevoľnosti, prudkým zvracaním, bolesťami brucha a vodnatými hnačkami. Ťažkosti sa za 1 – 2 dni môžu zmierniť, ide však len o prechodné zlepšenie a na štvrtý až piaty deň dochádza k rozvoju kómy, zlyhaniu pečene a obličiek,“ upozorňuje expertka a apeluje na okamžité vyhľadanie lekárskej pomoci. 

Nedávne otravy hodvábnicou veľkou

Ako sme ťa informovali, Národné toxikologické informačné centrum (NTIC) oznámilo, že počas predminulého týždňa zaznamenalo 10 prípadov otravy jedovatou hubou hodvábnicou veľkou.

Od začiatku septembra centrum evidovalo približne 55 prípadov otravy spôsobenej hubami. Informovala o tom Silvia Plačková, vedúca NTIC Univerzitnej nemocnice Bratislava, v správe pre TASR. Zároveň upozornila na mimoriadne nebezpečnú muchotrávku zelenú, ktorá minulý rok spôsobila otravu u 6 ľudí. 

„Neregistrujeme, našťastie, žiadne úmrtia tento rok, ale v lete sme konzultovali otravy muchotrávkou zelenou alebo jej bielou formou,“ uviedla. Podľa portálu beliana.sav.sk patrí hodvábnica veľká, odborným názvom Entoloma sinuatum, medzi druhy z kmeňa bazídiových húb, konkrétne do čeľade hodvábnikovcov.

Táto prudko jedovatá huba sa vyznačuje veľkým klobúkom, ktorý má sivú až belavú farbu. Jej lupienky sú riedke, široké až 15 mm, na začiatku krémové a pri okraji hlúbika žltkasté. Hlúbik, teda spodná časť huby, dorastá do dĺžky 4 až 12 centimetrov a hrúbky 0,5 až 3 cm. Najčastejšie sa vyskytuje v svetlých listnatých lesoch, obzvlášť v dubových porastoch.

Hodvábnica veľká má vôňu, ktorá pripomína čerstvo preosiatu múku, a v lesoch sa objavuje od mája do septembra. Zberatelia ju často zamieňajú s čírovnicou májovou, známou ako májovka, čo uvádza aj portál nahuby.sk.

Zdroje: SITA, Archív Startitup, TASR, Beliana, Nahuby

Najnovšie videá

Trendové videá