Tvrdia, že robia ako jediní pravú zmrzlinu na Slovensku. Známy podnik otvoril svoju sezónu

  • Navštívili sme obľúbený podnik I Nonni Cremeria
  • Počas zimnej sezóny tu zažiješ pravú chuť neapolskej pizze
  • V lete zas neodolateľné osvieženie
I NONNI
Startitup/Matej Hlbočan
  • Navštívili sme obľúbený podnik I Nonni Cremeria
  • Počas zimnej sezóny tu zažiješ pravú chuť neapolskej pizze
  • V lete zas neodolateľné osvieženie

I Nonni je naozajstný bratislavský unikát na našej gastroscéne. Osobne by som sa nebál ho zaradiť ani do vrcholovej päťky najlepších podnikov v hlavnom meste. Je to zatiaľ pre mnohých len nenápadný malý priestor na celkom frekventovanej Laurinskej ulici v Bratislave.

V lete však priestor zarezonuje aj tým, že uvidíš dlhý rad ľudí, ktorý sa tiahne smerom do ulice. Nie je sa ani čo čudovať. Práve v lete v rámci ich ponuky dostaneš absolútne bezkonkurenčnú zmrzlinu.

Majiteľ Giuseppe Sapone nám prezradil, že jeho zmrzlina je nielen jediná pravá zmrzlina podľa predpísaných talianskych podmienok, ale radí sa do približne tridsiatich zmrzlín v Európe, ktoré sa držia touto tradíciou. My sme, samozrejme, nemohli nechať I Nonni bez návštevy.

Nenápadný kúsok Talianska 

Priestory nájdeš pomerne jednoducho. Na frekventovanej časti Starého Mesta ti stačí hľadať kvetinami ozdobený bicykel, za ktorým sa skrýva krásny útulný priestor. Hneď pri vstupe ťa privíta doširoka usmiaty Pepe alebo jedna z veľmi milých kolegýň.  

I NONNI
zdroj: Startitup/Matej Hlbočan

Okrem toho na teba zasvieti vitrína s tými najväčšími pokladmi. Ich ponuka zmrzlín je skutočne široká. Nájdeš v nej bežné príchute ako čokoláda, pistácia alebo aj ovocné sorbety.

Nesmú však chýbať ani príchute, ktoré sa trošku vymykajú tým bežným. Reč je napríklad o krémešovej alebo dokonca hráškovej s mätou.

Kľúčom k úspechu je autenticita

To, čo povyšuje túto zmrzlinu na ďalší level, je fakt, že každá jedna surovina je domáca. Ako nám aj Peppe prezradil, tak pokiaľ chceš urobiť autentické gellato podľa tradičných receptúr, tak žiadna surovina nesmie byť či už polotovar, ale ani spracovaná potravina. 

i Nonni
zdroj: Startitup/Matej Hlbočan

Znamená to, že každú jednu prísadu si musia vyrábať vlastnoručne. Čiže pokiaľ si u nich dáš nutellovú zmrzlinu, tak aj tú nutellu si musia sami vyrábať. V prípade krémešovej v nej nájdeš skutočné kúsky upečeného cesta a keď je reč o orechových zmrzlinách, tak si tvoria aj vlastné orieškové pasty. 

I Nonni je slovenský unikát, ktorý robí ako jediný pravé gelatto

Hnedá pistáciová zmrzlina

Peppe nám dokonca potvrdil aj také ľahké pravidlo, podľa ktorého vidí na pistáciovej zmrzline, že je z pravých pistácií. Podľa neho je dôležitá farba. Pokiaľ je totiž pistáciová zmrzlina zelená, tak je jasné, že boli použité rôzne farbivá. Skutočná pistáciová zmrzlina by mala byť len skutočne jemne zelenkavá, ktorá sa tiahne viac do hnedej farby. 

I Nonni
zdroj: Startitup/Matej Hlbočan

V samotnom Taliansku, kde sa nachádza približne 36-tisíc zmrzlinární, sa tejto tradičnej metódy drží už len necelých 30 z nich.

My sme práve túto pistáciovú zmrzlinu ochutnali a chuť nás odstrelila do inej dimenzie. Pravý znak kvality bol, že sa táto zmrzlina topila rýchlejšie ako bežná zmrzlina. Toto je jeden z ukazovateľov, že ide o originálne gelatto.  

Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy

Najnovšie videá

Trendové videá