„Tvrdý drink“ Slovákov sa ocitol v prestížnom rebríčku. Ohodnotením sa však chváliť nemôže
- Najobľúbenejšie alkoholické nápoje za rok 2023 sú známe
- Do rebríčka sa dostala aj tradícia zo Slovenska
- Najobľúbenejšie alkoholické nápoje za rok 2023 sú známe
- Do rebríčka sa dostala aj tradícia zo Slovenska
Pre mnohých je metlou ľudstva, iným spríjemňuje chvíle na bujarých oslavách a pre niektorých má zas pre život mimoriadny význam a nevedia si bez neho predstaviť ani pár dní. Alkohol je však na Slovensku súčasťou väčšiny párty a z mnohých nápojov sa už stali tradičné.
V poslednom čase sme ťa informovali o viacerých prieskumoch z dielne portálu TasteAtlas, ktorý sa pozrel na najpopulárnejšie alkoholické nápoje. Liehoviny európskych štátov však zoraďoval na základe názorov 2 345 opýtaných.
Tradičný slovenský nápoj v rebríčku
Prvé tri priečky obsadila škótska whisky, pričom najväčší úspech zožala tá zo škótskeho ostrova Islay. V tesnom závese sú na druhom a treťom mieste nápoje z oblasti pri rieke Spey v severovýchodnej časti krajiny a z oblasti Highland na jej severozápade.
Jedna zo slovanských krajín, konkrétne Srbsko, má v najlepšej desiatke až trojnásobné zastúpenie. Jediný slovenský nápoj v podobe Spišskej borovičky sa však umiestnil až na 54. mieste. O štyri miesta za ňou skončil aj český Tuzemák.
Receptúra tohto nápoja je Slovákom dobre známa. Vyrábaná je z borovičkového destilátu prekvasených borievok s pridaním kvalitného jemného liehu a vody zo svahov. Zárukou jedinečnej chuti a arómy je správne vyvážený pomer pravého jalovcového destilátu a vybraného jemného liehu.
„Spišská borovička je slovenský destilát s príchuťou borievky, ktorý sa často plní do fliaš so sušenými plodmi borievky alebo vetvičkou borievky obyčajnej. Vyrába sa z borievkových a obilných destilátov a čistenej pramenitej vody z tatranských veľhôr,“ opisuje portál tradičný slovenský alkohol.
Čím sa preslávil „drink Slovákov“
Borovička je známa svojou nezvyčajnou výraznou chuťou. Po príchode na Slovensko po nej často siahajú aj zahraniční turisti.
„Suroviny pochádzajú z miestnych zdrojov a výroba musí prebiehať v určenej oblasti Spiša. Tento číry destilát má zvyčajne svetložltý odtieň a jemnú vôňu a chuť podobnú borievke,“ dodáva Taste Atlas. Portál tiež upozorňuje, že ide o silný 40-percentný alkohol, ktorý sa vyrába vo viacerých regiónoch Slovenska.
Konštatuje, že borovička najlepšie chutí správne vychladená a môže byť zmiešaná s tonikom. Nápoj z Prešovského a Košického kraja však dostal nelichotivé ohodnotenie. Z možných piatich hviezdičiek dostal iba tri.
Do zoznamu 63. najobľúbenejších európskych liehovín bolo do 30. novembra 2023 zaznamenaných 3 166 hodnotení, z ktorých 2 345 systém uznal za legitímne. Rebríček TasteAtlas by sa však podľa autorov nemal považovať za konečný globálny záver o jedle.
Ich cieľom je propagovať vynikajúce miestne jedlá a nápoje, vzbudzovať hrdosť na tradičné pochutiny a vzbudzovať zvedavosť na tie, ktoré daný záujemca ešte nevyskúšal.
Čítajte viac z kategórie: Hlavné správy a aktuality
Zdroj: TasteAtlas