Ukrajinec v Bratislave pečie zo „zázračného“ kvásku. Niektorí pekári kváskovanie fejkujú, hovorí
- Mykola Nevrev si spolu s jeho biznis partnerkami otvoril v hlavnom meste pekáreň, ktorá sa už za krátky čas stala vyhľadávanou
- Jej tajomstvo nie je ukryté len v dokonale zvládnutom pekárenskom know-how, ale aj v zázraku nesúcom názov Lievito madre
- Mykola Nevrev si spolu s jeho biznis partnerkami otvoril v hlavnom meste pekáreň, ktorá sa už za krátky čas stala vyhľadávanou
- Jej tajomstvo nie je ukryté len v dokonale zvládnutom pekárenskom know-how, ale aj v zázraku nesúcom názov Lievito madre
Kváskový chlieb a kváskové pečivo zaznamenali celosvetový boom najmä cez pandémiu. No kto už ochutnal pravý chlieb z kvásku, vie, že dopekané supermarketové pečivo mu nesiaha ani po spodnú kôrku.
Aj Slováci čoraz viac vyhľadávajú kvalitnejšie pečivo a chlieb. A 37- ročný pekár Mykola na túto vlnu naskočil úplne suverénne. V Bratislave si otvoril dnes už dve prevádzky, kde ponúka čerstvé, chrumkavé a vláčne pečivo.
Mykola Nevrev je pôvodom z Ukrajiny. Ako píše na svojom blogu, jeho prvý kváskový chlieb upiekol ešte v roku 2018 a už po ochutnaní prvého kúska vedel, že sa chce venovať pečeniu s kváskom.
Našťastie bol na to dobre pripravený, od roku 2008 pracoval ako PR špecialista a food fotograf a stihol sa podieľať aj na tvorbe niekoľkých kníh o varení.
„Celý rok 2018 som teda skúšal základné recepty a zásoboval som chlebom kamarátov. K veľkej zmene došlo v roku 2019, keď som doviezol kvások Lievito madre z Bologne a moje pekárske experimenty nadobudli úplne inú úroveň. Prečítal som množstvo odbornej literatúry a po návšteve pekární v Paríži som pochopil, že je na čase urobiť veľkú zmenu.“
Jeho cesta pokračovala v bratislavskom Fachu, kde robil šéf pekára. „Dokázali sme veľa skvelých vecí: pekáreň sa stala prvou 100 % kváskovou na Slovensku, ponúkli sme hosťom chlieb z Lievito madre, kváskové croissanty a brioche, šišky, rožky a vianočky z Lievito madre a množstvo iných kváskových dobrôt.“
Ďalšou kapitolou boli Zoom kurzy kváskového pečenia v spolupráci s jeho anglickými kolegami. „Za pol roka sme naučili piecť 6 skupín žiakov z Anglicka, Írska, Nemecka, Slovenska, Lotyšska, Ruska a Ukrajiny. Koncom mája 2021 som úspešne zložil skúšky v Slovenskej živnostenskej komore a dostal som osvedčenie o kvalifikácii majster pekár.“
Dnes už spolu s jeho dvoma spoločníčkami stojí za novou bratislavskou pekárňou The Midnight Bakery. Prezradil nám, že jeho snahou je predovšetkým pokračovať v pečení zdravého kváskového chleba a pečiva.
Pre odomknutie obsahu zadaj svoj e-mail
Registrácia a platba bude dokončená po zadaní e-mailu.
Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.
Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
V článku sa po odomknutí dozvieš
- Mladý šéfpekár Mykola si na Slovensku splnil jeho podnikateľský sen
- V Bratislave otvoril prevádzku, kde denne vypeká kváskové pečivo podľa vlastných, často nevšedných receptúr
- Do pekárne vložil desiatky tisíc eur a pri svojej práci využíva špeciálny kvások s názvom Lievito madre
- Ako sa k tomuto kvásku dostal? Bolo to náročnejšie, než by si čakal
Po odomknutí tiež získaš
- Články bez reklám
- Neobmedzený prístup k viac ako 75 000 článkom
- Exkluzívne benefity