Ultralacnú vitamínovú bombu si Slováci mýlia s pomarančom. „Sladký poklad exotiky“ mení životy
- Na Slovenských pultoch kúpiš aj hurmikaki
- Tropické ovocie by si mal zaradiť do svojho jedálnička
- Na Slovenských pultoch kúpiš aj hurmikaki
- Tropické ovocie by si mal zaradiť do svojho jedálnička
Počul si už niekedy o hurmikaki? Toto exotické ovocie, ktoré si Slováci vedia zmýliť s pomarančom, už dlhodobo boduje aj na pultoch našich supermarketov.
Ak si však toto ovocie videl a nebol si istý, čo si s ním robiť, nezúfaj. Hurmikaki je totiž tropický poklad.
Hurmikaki, známe aj ako kaki, tomel alebo persimon, sa vo svete stáva čoraz populárnejším ovocím. Ľudia ho obľubujú pre sladkú chuť, ale aj pre množstvo zdravotných benefitov, ktoré ponúka. Ide o exotické ovocie pochádzajúce z východnej Ázie, ktoré by si mal do jedálnička zaradiť aj ty. Odborníci sa totiž zhodujú, že ide o „vitamínovú bombu“.
Rozprávkové hodnoty vitamínov
Hurmikaki je skutočným výživovým zázrakom. Podľa portálu Healthline obsahuje vysoké množstvo vitamínu A, ktorý je dôležitý pre zdravie očí, imunitný systém a pokožku. Okrem toho je bohaté na vitamín C, ktorý podporuje imunitný systém, zlepšuje vstrebávanie železa a prispieva k zdraviu pokožky. Medzi ďalšie významné živiny patria vitamín E, vitamíny skupiny B, draslík, horčík a fosfor.
Jedným z najdôležitejších zdravotných prínosov hurmikaki je však jeho vysoký obsah vlákniny. Vláknina podporuje zdravé trávenie, pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a prispieva k pocitu sýtosti. To môže nalákať najmä tých, ktorí sa snažia schudnúť. Dostatočná konzumácia vlákniny tiež prispieva k znižovaniu hladiny cholesterolu, čím zas podporuje zdravie srdca.
Zdravé bunky aj protizápalové vlastnosti
Podobne ako papája, hurmikaki je podľa výskumov bohaté na antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť naše bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Voľné radikály sú škodlivé molekuly, ktoré sa tvoria počas normálnych telesných procesov a môžu viesť k poškodeniu, ktoré spôsobuje zápal a zvyšuje riziko rakoviny alebo iných chorôb.
Medzi hlavné antioxidanty patria beta-karotén, lykopén a luteín. Tieto látky prispievajú k prevencii chronických chorôb, ako sú srdcovo-cievne ochorenia, rakovina a degeneratívne ochorenia očí. Nuž a práve týchto antioxidantov je toto oranžové ovocie plné. Štúdie tiež naznačujú, že hurmikaki má protizápalové účinky, ktoré môžu pomôcť znižovať zápal v tele.
Navyše, konzumácia hurmikaki môže mať pozitívny vplyv na zdravie srdca. Vysoký obsah vlákniny, draslíka a antioxidantov prispieva k znižovaniu krvného tlaku a hladiny cholesterolu. Draslík pomáha udržiavať rovnováhu tekutín a elektrolytov v tele, čo je veľmi dôležité pre správnu funkciu srdca.
Ako sa hurmikaki vlastne konzumuje
Hurmikaki je veľmi všestranné ovocie, ktoré sa dá konzumovať čerstvé, sušené alebo ako súčasť rôznych jedál. Čerstvé hurmikaki môžete jesť ako desiatu, pridať do šalátov, smoothies alebo jogurtov. Sušené hurmikaki je skvelým doplnkom do pečených výrobkov alebo ako zdravá alternatíva k sladkostiam.
Zdroje: Healthline, WebMD, Medical News Today, National Library of Medicine, American Heart Association