Umelá inteligencia nám zostavila rebríček absolútne najčudnejších jedál sveta: Skús varené embryo či syr s larvami
- AI zostavila rebríček najčudnejších jedál na svete
- Nešetrila nás, pri niektorých sa ti obráti žalúdok
- AI zostavila rebríček najčudnejších jedál na svete
- Nešetrila nás, pri niektorých sa ti obráti žalúdok
Kuchyňa z rôznych kútov sveta pre mnohých predstavuje lákavé a nepoznané zážitky, no existujú jedlá, ktorým sa zrejme vyhne aj väčšina skutočných dobrodruhov. Rozhodli sme sa využiť vedomosti umelej inteligencie (AI) a zistili sme, aké konkrétne „maškrty“ možno považovať za najčudnejšie.
Chatbot od spoločnosti OpenAI ChatGPT pre nás zostavil rebríček desiatich takýchto jedál z celého sveta. Nájdeš v ňom podivnosti z ázijských krajín, ale aj Európy či Južnej a Severnej Ameriky.
Pozor, nejde však o žiadny oficiálny rebríček. Nasledujúce jedlá nie sú považované za svetovo najhoršie, jednoducho sú čudné. Informovali sme však o rebríčkoch top 100 najhorších a najlepších jedál, pričom sa do oboch dostali aj slovenské špeciality. Viac sa dočítaš v tomto článku.
Rebríček
Podrobnosti ohľadom kuchynských podivností zahrnutých v rebríčku uvádza portál Taste Atlas.
Na 10. mieste sa podľa AI umiestnili ustrice z Rocky Mountain pochádzajúce zo západu Spojený štátov amerických. Nejde však o žiadne skutočné ustrice, problém je v zavádzajúcom názve.
V skutočnosti si pod pojmom „Rocky Mountain Oysters“ objednáš býčie semenníky, ktoré sa olúpu, rozdrvia, obalia v múke, soli a korení a potom sa vyprážajú. Toto nezvyčajné predjedlo možno nájsť na americkom západe a v západnej Kanade. Vynašli ho zrejme jedni z prvých hospodárov v časoch kolonizácie.
Deviatu priečku obsadila čínska pochúťka s preloženým názvom „tisícročné vajce“. Ide o chod pripravovaný konzervovaním kačacích, prepeličích alebo kuracích vajec v slanom roztoku. Ten pozostáva zo soli, hliny a niekedy aj popola, nehaseného vápna alebo ryžových šupiek. Roztok spôsobí, že žĺtok vytvorí krémovú štruktúru a zmení vaječné bielka na tmavo sfarbenú, rôsolovitú hmotu.
Na ôsmom mieste sa ocitla kanadská špecialita „želé z losieho nosu“. Vyrába sa podobne ako tlačenka z kombinácie vareného a krájaného mäsa z losieho nosa, cesnaku, cibule, soli, korenia, octu a rôzneho korenia. Môže ísť napríklad o klinčeky, horčičné semienka, škorica alebo nové korenie.
Do dusenej zmesi sa niekedy pridáva aj mäso z losích uší a pier. Po stuhnutí sa želé zvyčajne podáva ako bochník, pred konzumáciou sa nakrája na plátky.
Na ďalších stranách sa dočítaš napríklad o syre infikovanom larvami či vyprážaných tarantulách >>>
Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.