Umelá inteligencia nám zostavila rebríček absolútne najčudnejších jedál sveta: Skús varené embryo či syr s larvami
- AI zostavila rebríček najčudnejších jedál na svete
- Nešetrila nás, pri niektorých sa ti obráti žalúdok

- AI zostavila rebríček najčudnejších jedál na svete
- Nešetrila nás, pri niektorých sa ti obráti žalúdok
Kuchyňa z rôznych kútov sveta pre mnohých predstavuje lákavé a nepoznané zážitky, no existujú jedlá, ktorým sa zrejme vyhne aj väčšina skutočných dobrodruhov. Rozhodli sme sa využiť vedomosti umelej inteligencie (AI) a zistili sme, aké konkrétne „maškrty“ možno považovať za najčudnejšie.
Chatbot od spoločnosti OpenAI ChatGPT pre nás zostavil rebríček desiatich takýchto jedál z celého sveta. Nájdeš v ňom podivnosti z ázijských krajín, ale aj Európy či Južnej a Severnej Ameriky.
Pozor, nejde však o žiadny oficiálny rebríček. Nasledujúce jedlá nie sú považované za svetovo najhoršie, jednoducho sú čudné. Informovali sme však o rebríčkoch top 100 najhorších a najlepších jedál, pričom sa do oboch dostali aj slovenské špeciality. Viac sa dočítaš v tomto článku.
Rebríček
Podrobnosti ohľadom kuchynských podivností zahrnutých v rebríčku uvádza portál Taste Atlas.
Na 10. mieste sa podľa AI umiestnili ustrice z Rocky Mountain pochádzajúce zo západu Spojený štátov amerických. Nejde však o žiadne skutočné ustrice, problém je v zavádzajúcom názve.
V skutočnosti si pod pojmom „Rocky Mountain Oysters“ objednáš býčie semenníky, ktoré sa olúpu, rozdrvia, obalia v múke, soli a korení a potom sa vyprážajú. Toto nezvyčajné predjedlo možno nájsť na americkom západe a v západnej Kanade. Vynašli ho zrejme jedni z prvých hospodárov v časoch kolonizácie.
Deviatu priečku obsadila čínska pochúťka s preloženým názvom „tisícročné vajce“. Ide o chod pripravovaný konzervovaním kačacích, prepeličích alebo kuracích vajec v slanom roztoku. Ten pozostáva zo soli, hliny a niekedy aj popola, nehaseného vápna alebo ryžových šupiek. Roztok spôsobí, že žĺtok vytvorí krémovú štruktúru a zmení vaječné bielka na tmavo sfarbenú, rôsolovitú hmotu.
Na ôsmom mieste sa ocitla kanadská špecialita „želé z losieho nosu“. Vyrába sa podobne ako tlačenka z kombinácie vareného a krájaného mäsa z losieho nosa, cesnaku, cibule, soli, korenia, octu a rôzneho korenia. Môže ísť napríklad o klinčeky, horčičné semienka, škorica alebo nové korenie.
Do dusenej zmesi sa niekedy pridáva aj mäso z losích uší a pier. Po stuhnutí sa želé zvyčajne podáva ako bochník, pred konzumáciou sa nakrája na plátky.
Na ďalších stranách sa dočítaš napríklad o syre infikovanom larvami či vyprážaných tarantulách >>>
Rebríček od ChatGPT pokračuje siedmym miestom, ktoré obsadil kambodžské vyprážané pavúky. Mesto Skuon je totiž tak zamorené pavúkmi, že sa takmer vyhladovaní miestni obyvatelia museli prispôsobiť a v 70. rokoch 20. storočia ich začali konzumovať.
Zvyčajne pritom ide práve o tarantuly. Tie sa vysmažia v horúcom oleji a podávajú sa s čerstvými miestnymi bylinkami na ryžovom alebo rezancovom lôžku.
Na šiestom mieste nájdeš špecialitu z Európy, konkrétne tradičný švédsky „surströmming“. Ide o fermentovaný rybí výrobok. Používa sa pri ňom strömmingu, čo je istý druhu sleďa, pochádzajúceho zo studených vôd Baltského mora. Ryba sa pred konzervovaním osolí, očistí a nechá vykvasiť. Tento sleď sa však vyznačuje pomerne výrazným a silným zápachom, čo mnohých dobrodruhov poriadne odpudzuje.
Spodnú päťku uzatvára plod s názvom durian. Ide o nezvyčajné tropické ovocie, ktoré rastie v celej juhovýchodnej Ázii. Pokrýva ho pichľavá škrupina skrývajúca krémovú, takmer pudingovú dužinu. Tá je síce vysoko výživná, no pre mnohých nesmierne odpudivá. Opäť to spôsobuje nesmierne silná vôňa.
Pri vstupe do ešte podivnejšej päťky narazíš na escamoles, hovorovo známe ako mexický kaviár alebo hmyzí kaviár. Áno hádaš správne, tento mexický dezert pozostávajúci z lariev mravcov, ktoré sa zvyčajne vyprážajú s maslom, cibuľou a čili.
Ide ešte o aztécku pochúťku, no dnes sa charakterizuje vysokou cenou. Escamoles možno často nájsť v tacos alebo omeletách. Podáva sa však aj samostatne tradične s tortillami a guacamole.
Ďalšia strana ti odhalí tri najčudnejšie jedlá sveta, ktoré do tohto rebríčka zaradila umelá inteligencia >>>
Tretie miesto patrí ďalšej špecialite z Európy, tentokrát Talianska. Ide o ovčí syr s názvom „Casu Marzu“, čo v preklade znamená „zhnitý syr“. Odkazuje na živé larvy hmyzu (červy), ktoré sa v ňom nachádzajú. Tie môžu dorásť aj do 15 centimetrov a podporujú rozklad syrových tukov.
V súčasnosti je predávanie aj konzumácia tohto syru vzhľadom na zdravotné riziká nelegálna.
Na druhom mieste sa nachádza islandský pokrm „hákarl“. Táto národná pochúťka je vyrobená z konzervovaného žraločieho mäsa, ktoré sa najskôr tri mesiace fermentuje, potom sa zavesí a nechá sušiť ďalších štyri až päť mesiacov.
Hákarl sa považuje za jedlo pre odvážnych, pretože kvôli vysokému obsahu amoniaku ľudí pri jeho konzumácii často napína.
No a za najčudnejšie jedlo sveta ChatGPT vybral pouličné jedlo z juhovýchodnej Ázie zvané „balut“. Ide predovšetkým o filipínsku špecialitu, ktorú miestni považujú za skutočnú pochúťku.
Je to kačacie vajce, no nie tak obyčajné. Po tom, ako sa uvarí natvrdo, je oplodnené a inkubované. Pri konzumácii je viditeľné varené kačacie embryo, ktoré sa tradične konzumuje priamo zo škrupiny.
Balut sa považuje za afrodiziakum, dochucuje sa čili, cesnakom, octom, soľou, citrónovou šťavou, mletým korením a lístkami mäty. Môže sa tiež variť v omeletách alebo použiť ako náplň do pečiva.
Rebríček 10 najčudnejších jedál sveta podľa ChatGPT:
10. Ustrice z Rocky Mountain
9. Tisícročné vajce
8. Želé z losieho nosu
7. Vyprážané pavúky
6. Surströmming
5. Durian
4. Escamoles – hmyzí kaviár
3. Casu Marzu – zhnitý syr
2. Hákarl
1. Balut
Čítajte viac z kategórie: Food biznis
Zdroje: chat.openai, Taste Atlas