Umelá inteligencia nám zostavila rebríček absolútne najčudnejších jedál sveta: Skús varené embryo či syr s larvami
- AI zostavila rebríček najčudnejších jedál na svete
- Nešetrila nás, pri niektorých sa ti obráti žalúdok
- AI zostavila rebríček najčudnejších jedál na svete
- Nešetrila nás, pri niektorých sa ti obráti žalúdok
Rebríček od ChatGPT pokračuje siedmym miestom, ktoré obsadil kambodžské vyprážané pavúky. Mesto Skuon je totiž tak zamorené pavúkmi, že sa takmer vyhladovaní miestni obyvatelia museli prispôsobiť a v 70. rokoch 20. storočia ich začali konzumovať.
Zvyčajne pritom ide práve o tarantuly. Tie sa vysmažia v horúcom oleji a podávajú sa s čerstvými miestnymi bylinkami na ryžovom alebo rezancovom lôžku.
Na šiestom mieste nájdeš špecialitu z Európy, konkrétne tradičný švédsky „surströmming“. Ide o fermentovaný rybí výrobok. Používa sa pri ňom strömmingu, čo je istý druhu sleďa, pochádzajúceho zo studených vôd Baltského mora. Ryba sa pred konzervovaním osolí, očistí a nechá vykvasiť. Tento sleď sa však vyznačuje pomerne výrazným a silným zápachom, čo mnohých dobrodruhov poriadne odpudzuje.
Spodnú päťku uzatvára plod s názvom durian. Ide o nezvyčajné tropické ovocie, ktoré rastie v celej juhovýchodnej Ázii. Pokrýva ho pichľavá škrupina skrývajúca krémovú, takmer pudingovú dužinu. Tá je síce vysoko výživná, no pre mnohých nesmierne odpudivá. Opäť to spôsobuje nesmierne silná vôňa.
Pri vstupe do ešte podivnejšej päťky narazíš na escamoles, hovorovo známe ako mexický kaviár alebo hmyzí kaviár. Áno hádaš správne, tento mexický dezert pozostávajúci z lariev mravcov, ktoré sa zvyčajne vyprážajú s maslom, cibuľou a čili.
Ide ešte o aztécku pochúťku, no dnes sa charakterizuje vysokou cenou. Escamoles možno často nájsť v tacos alebo omeletách. Podáva sa však aj samostatne tradične s tortillami a guacamole.
Ďalšia strana ti odhalí tri najčudnejšie jedlá sveta, ktoré do tohto rebríčka zaradila umelá inteligencia >>>
Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.