V Afrike im napadlo začať robiť donuty. Ponúkajú ich v Piešťanoch, slováci sa za nimi idú potrhať

  • Nápad otvoriť si donutériu vznikol v Afrike, realitou sa stal hneď po príchode
  • Trojica kamarátov s donutami zakotvila v Piešťanoch
  • Dnes expandujú aj do iných miest v krajine
donut
archív Donut SK
  • Nápad otvoriť si donutériu vznikol v Afrike, realitou sa stal hneď po príchode
  • Trojica kamarátov s donutami zakotvila v Piešťanoch
  • Dnes expandujú aj do iných miest v krajine

Donuty alebo „šišky s dierou“, sú obľúbenou pochúťkou ľudí po celom svete. Výnimkou nie je ani Slovensko. Okrem ich milovníkov sa na cukrárskej scéne roztrhlo vrece aj s výrobcami.

Traja kamaráti Lukáš Lehuta, Tomáš Kalus a jeho manželka Eva Kalusová s nimi zakotvili v Piešťanoch a postupne expandujú aj do iných miest na Slovensku. „Nápad otvoriť si donutériu vznikol počas Tomášovej dovolenky na Kapverdských ostrovov. Tam sa stretol so Slovákmi, s ktorými sa rozprávali o donutérii. Hneď sa aj on sám začal pohrávať s myšlienkou jej otvorenia,“ ozrejmuje Eva a dodáva, že rozhodnutie padlo pár dní potom, keď sa vrátil z dovolenky a povedal nám o svojom nápade.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Donut SK (@donutsk.sk)

Kúpa franšízy padá, vzniká nová značka

Trojica spočiatku uvažovala o kúpe franšízy, kde by dostali celé know-how a už len vyrábali a predávali. Napokon sa ale rozhodli vytvoriť novú značku donutov.

„Franšíza stála dosť veľa peňazí a odrádzalo nás aj to, že by sme museli „poslúchať“ majiteľa a nemohli si vyrábať čo chceme.  Rozhodli sme sa preto, že si vymyslíme svoj vlastný recept na cesto, svoje vlastné donuty a svoju vlastnú značku,“ vysvetľuje Eva.

Trvalo im šesť mesiacov, pokiaľ prišli na ten správny recept, našli vhodné priestory a zariadili si výrobu. Svoju prvú prevádzku, pod názvom Donut SK, otvorili 15. 3. 2019 v Piešťanoch.

V tom čase mal Lukáš ešte ďalšiu prácu a Eva s Tomášom spoločne podnikali vo finančníctve. Tempo v donutérii po otvorení bolo šialené a ich predošlé práce museli ísť bokom.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Donut SK (@donutsk.sk)

Zásoby na týždeň nestačili

„Prvé dni sme mali v prevádzke rady a nestíhali sme dorábať dostatočné množstvo. Donuty sme museli dorábať aj štyrikrát za deň a vo výrobe sme bývali aj do tretej do rána. Lukáš už o piatej vstával do práce, takže o nejakom oddychu sa nedalo ani rozprávať a ja s Tomášom sme išli ráno predávať a zase vyrábať donuty.

Čo sa týka zásob, mysleli sme si, že sme náš sklad dostatočne zásobili aspoň na týždeň. Všetko sa však minulo po dvoch dňoch od otvorenia. Prišiel prvý víkend a my sme na dva dni museli zatvoriť, aby sme doplnili zásoby. Postupne sa to celé upokojilo prijali sme nejaké ďalšie posily a mohli sme sa pomaly rozrastať,“ opisuje začiatky zakladateľka Eva.

Inšpirovali sa zahraničím, nechýbajú však slovenské klasiky 

Pri zakladaní prevádzky sa zakladatelia inšpirovali predovšetkým zahraničnou cukrárskou scénou. Dodali tomu aj slovenský šmrnc a preto v ich ponuke nájdeme donuty ako Horalka či Mila.

Na „šiškách“ z Donut SK je jedinečná čerstvosť, vláčnosť a poleva z kvalitných surovín.

 Naše donuty majú cesto ako obláčik, jemné a vláčne.  Jedinečné sú tým, že sme im dali slovenský nádych. A nepochybne aj tým, že ich nepolievame len rôzne ochutenými cukrovými polevami, ale používame naozajstný karamel, čokoládu alebo džem, opisuje podnikateľka.

Cukrárska trojica má vlastnú pekáreň, kde šišky dennodenne vyrába. Pri kúpe surovín podporujú najmä lokálnych výrobcov a dodávateľov. Eva priznáva, že niektoré suroviny je potrebné doviezť aj zo zahraničia.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Donut SK (@donutsk.sk)

Nie len klasické donuty, ale šiškové torty

Ceny donutov sa líšia, a to v závislosti od veľkosti či druhu. V klasickej veľkosti sú ich ceny od 2,20 eur do 3,80 eur. Robíme aj minidonuty a veľmi obľúbené sú aj veľké donuty, resp. torty z donutu. Tieto majú aj viac ako 2kg, dodáva podnikateľka.

Konkurencia v cukrárstve je obrovská, no Donut SK si na scéne získal svoje popredné miesto. V cukrárstve je konkurencia veľká, ale náš produkt sa od klasických cukrárenských dosť odlišuje. Zákazník si však vždy vyberie to, čo mu najviac chutí, tvrdí Eva.

Donut SK má v Piešťanoch dve prevádzky. Pomaly sa však rozširuje aj do iných miest. Oslovujú nás rôzni ľudia, ktorým sa páči náš koncept a chcú podnikať s nami. Nedávno sme takto otvorili prevádzku v Seredi a v Banskej Bystrici. Aktuálne chystáme otvoriť novú prevádzku v Nitre a v Považskej Bystrici, hovorí cukrárka.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Donut SK (@donutsk.sk)

Gastro si od minulého roka prechádza veľkou skúškou, a to koronakrízou. Ani donuty neboli výnimkou a aj ich ovplyvnila pandémia, a to nie v dobrom slova zmysle.

Napriek tomu, že ich denne navštívi niekoľko desiatok zákazníkov, tak im tržby v prvej vlne prepadli o 30 %. „Zlepšením situácie a zvýšením mobility Slovákov nám objednávky pribúdajú, podobne ako aj noví odberatelia,“ vyjadrila sa pre Startitup Eva.

Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy

Najnovšie videá

Trendové videá