V Berlíne sa nachádza obchod, ktorý so svojou vertikálnou farmou určuje trendy
- V obchode už nebudeš rozmýšľať či to, čo držíš je geneticky modifikované, alebo to cestovalo cez pol zemegule. Obchody už konečne budú ponúkať odtrhnutie si vlastného jedla priamo u nich v ich mikrofarmách.
- V obchode už nebudeš rozmýšľať či to, čo držíš je geneticky modifikované, alebo to cestovalo cez pol zemegule. Obchody už konečne budú ponúkať odtrhnutie si vlastného jedla priamo u nich v ich mikrofarmách.
Záhradkári a predavači potravín neustále hľadajú spôsoby, ako prepojiť svojich zákazníkov s najčerstvejšími a najkvalitnejšími produktmi. Je to, ale výzva, lebo všetky plody rastlín treba aj čo najrýchlejšie zozbierať.
foto: infarm.com
Spoločnosť INFARM odstraňuje práve toho prostredníka, ktorý by musel zbierať plody. Ich riešenie pozostáva v umiestnení vertikálnych mikrofariem do supermarketov. Práve teraz je tento prototyp poskytovania najčerstvejších produktov testovaný v Berlíne. Možnosť odtrhnúť si čerstvú zeleninu priamo v uličkách supermarketu METRO Cash & Carry môže čoskoro znamenať začiatok nového trendu.
foto: infarm.com
Spoločnosť začala pracovať na tomto projekte už pred viac ako 6 mesiacmi. Vertikálne skleníky v súčasnosti pestujú iba bylinky a zeleninové šaláty, ale spoločnosť INFARM tvrdí, že sa im čoskoro podarí tieto mikrofarmy upraviť tak, aby v nich dokázali pestovať rajčiny, papriky a inú zeleninu.
https://www.youtube.com/watch?v=TaQO4brt248
video: youtube.com
„Berlínsky obchod s potravinami je označovaný za ‚prvú farmu v obchode v Európe,“ povedal Fabio Ziemssen, vedúci oddelenia inovácie potravín v spoločnosti METRO. Spoločnosť INFARM sa po ukončení tohto programu zameriava na expanziu do ďalších miest a supermarketov.
foto: infarm.com
Zníženie potreby prepravovať produkty znamená, že zákazníci môžu mať svoju zeleninu a bylinky s minimálnou uhlíkovou stopou. Tieto aquaponické farmy využívajú aj menej vody a menej energie ako tradičné spôsoby hospodárenia, keďže produkty sa zozbierajú tesne pred zakúpením a tým kvalita produktu rastie. Domáci kuchári budú na túto možnosť pravdepodobne reagovať pozitívne. Predsa rýchlejšie, čerstvejšie a lepšie potraviny chce každý. Mikrofarmy od INFARM budú možno vyrastať aj v reštauráciách po celom Berlíne, keďže profesionálni kuchári zvyšujú svoje nároky na kvalitu prísad.
foto: infarm.com
Po šiestich mesiacoch hlavného testovania tohto programu v Berlíne chce spoločnosť INFARM začať s výrobou ďalších mikrofariem do konca tohto roka.
Zdroj článku: inhabitat.com, infarm.com
Čítajte viac z kategórie: Zaujímavosti