Čiližrút hodnotí: V Bratislave ho preslávili veľké porcie vyprážaného jedla. Ak ísť niekam na guláš a palacinky, tak sem

  • Ako dnes varí podnik známy veľkými porciami vyprážaného jedla
  • Fantastický guláš aj jednoduché a dobré palacinky
Divný Janko
Čiližrút/Divný Janko
  • Ako dnes varí podnik známy veľkými porciami vyprážaného jedla
  • Fantastický guláš aj jednoduché a dobré palacinky

Divný Janko je reštaurácia, ktorá funguje už minimálne dvadsať rokov a nejakým spôsobom ju pozná takmer každý Bratislavčan. Dlho bola vnímaná (alebo je doteraz?) ako stánok obrovských porcií vysmážaného jedla pre tých najväčších hladošov.

Ja už dlhšie pozorujem na Instagramoch snahy o modernizáciu a posun tejto reštaurácie súčasnejším smerom. Ale, našťastie, bez odvrátenia sa od svojich koreňov a zamerania. Veď kto z nás si občas nedá rád vyprážaný rezeň, černohor, guláš či pirohy? A tak som sa 27. novembra vybral čo to ochutnať a pozrieť sa, v akej kondícii je reštaurácia dnes.

Long story short – je toho veľa čo zlepšovať, najmä tak často prehliadané detaily, ktoré stoja dobrý prvý dojem. Ale jedlo je naozaj výborné, až nadpriemerné. Vstupuje sa do pekného domu s veľkou bránou na Jozefksej ulici, kúsoček od Prezidentskej záhrady.

Čo je už menej pôsobivé, je malá červená rohožka, ktorá má najlepšie časy dávno za sebou. Vnútorný priestor je členitý, rozdelený na viacero miestností a veľmi peknú terasu. Reštaurácia má aj poschodie, ale to bolo práve zatvorené.

Interiéru dominujú drevené stoly a steny s tak nejak historicky sa tváriacim kamenným obložením. Ale musím povedať, že mne osobne to sem pasuje a pôsobí to príjemným dojmom. Najmä vzhľadom na zameranie reštaurácie. Iniciatívneho privítania alebo pozdravu od personálu sa mi síce nedostalo (aj keď nebolo plno), ale neskôr už bola obsluha pozorná a milá. A to je nedoceniteľné.

Zvládli dokonca aj nepríjemné situácie, keď zlyhala komunikácia kuchyňa-čašník a neboli správne odkomunikované položky na lístku. Príjemná čašníčka sa musela dvakrát vrátiť a informovať, že nemajú kuracie pečienky a následne ani zemiakový šalát. Zvládla to však s úsmevom, a tak to nebol žiaden problém.

Divný Janko je už kultovým podnikom, kam sa oplatí zájsť nielen na rezeň

Lístku dominujú vyprážané jedlá a klasiky, čo je podľa mňa na zameranie podniku úplne v poriadku. Vyprážaným sa zavďačia asi veľkej časti stravníkov. Mňa na lístku tešia jedlá ako vyprážaný karfiol, kapustnica s mäsom, maďarský guláš či kuracie pečienky na cibuľke.

To sa už veľmi často v Bratislave na lístkoch nevidí. Čo mi trošku vadilo, že lístok je neprakticky usporiadaný, pripnutý k doskám, jednotlivé listy sú mierne rozstrapkané a ťažšie sa v ňom orientuje. Okrem spomenutých jedlách je cítiť snahu posunúť sa smerom k publiku, ktoré nie je fanúšikom ťažších jedál.

V ponuke šéfkuchára sa totiž nachádza aj kus-kus s gréckym syrom, šalát s cícerom a repou či cviklové rizoto s kozím syrom. Tieto jedlá som ale vynechal. Nič proti nim, ale sem mi tak nejak nepasujú.

Keďže som tu bol v čase obeda, tak som vyskúšal aj obedové menu, ktoré tu ponúkajú každý deň v cene cca. 7 €. Kurací vývar bol veľmi príjemný, s kúskami mäsa a so slížikmi, ktoré chutili ako domáce. Prijal by som možno trošku viac zeleniny, ale to je subjektívne.

Bryndzové pirohy, ktoré sa dajú objednať aj v rámci lístka, nie sú moje obľúbené jedlo. Ale z hľadiska konzistencie a množstva bryndze im nebolo možné nič vytknúť. Bonusom boli veľké a chrumkavé kúsky slaniny, ktoré jedlo rozveseľovali.

Bryndzové pirohy, ktoré sa dajú objednať aj v rámci lístka, nie sú moje obľúbené jedlo.
zdroj: Čiližrút/Divný Janko

Čo bolo vysoko nadpriemerné, bola efektne v kotlíku servírovaná kapustnica. Veľká porcia za 4,5 € bola plná výborne uvarenej kapusty. Ani tvrdá, ani mäkká a hlavne akurát kyslá a perfektne dochutená. Doplnením o kusy hríbov, mäkkého mäsa, kúsky chutnej údenej klobásky a kyslej smotany v miske vedľa kotlíka, išlo o vynikajúcu polievku, alebo aj hlavné jedlo.

Nedalo sa vynechať aj niečo v trojobale a voľba padla na rezníky z panenky. Chcel som ich so zemiakovým šalátom, ten bol však vypredaný a tak bola s varenými zemiakmi. Panenka nebola vysušená, akurát trojobal bol asi trošku pritlačený a mierne sa rozpadal a rovnako mohol byť vyprážaný o pár sekúnd menej. Vynechal by som aj kúsky mrkvy a dva plátky reďkovky. Inak som jedlu ani zemiakom nemal čo vytknúť.

IMG_8130
zdroj: Čiližrút/Divný Janko

Vrcholom obeda bol pre mňa hovädzí maďarský guláš s karlovarskými knedľami. Cena 9,5 € a naozaj štedrá porcia. Veľké kusy výborne uduseného mäsa, úžasne hustá a chutná omáčka, v ktorej bolo poznať množstvo rozdusenej cibule a dlhý čas prípravy.

Bonusom boli opečené knedličky, ktoré vďaka chrumkavej kruste nenasali príliš rýchlo a príliš veľa omáčky, čo ja veľmi oceňujem. Na vrch kúsok červenej cibule a feferónky a exkluzívny guláš je na svete.

Vrcholom obeda bol pre mňa hovädzí maďarský guláš s karlovarskými knedľami.
zdroj: Čiližrút/Divný Janko

Na záver mi nedalo neochutnať palacinky. Klasický dezert, ktorý už vlastne dnes nie je až taký bežný mimo palacinkární. A ja ho tak ľúbim. Dve výborné palacinky, na jednoducho s lekvárom a poctivou šľahačkou. Žiadne čiarky kupovaného čokopoliatia. Len jednoduchá a výborná chuť.

IMG_8141
zdroj: Čiližrút/Divný Janko

Keď budeš najbližšie rozmýšľať, kam sa ísť dobre najesť, a budeš mať chuť na niečo tradičné a chutné, tak si reštauráciu Divný Janko určite zaraď do svojho zoznamu. Podľa mňa, ak vychytajú drobné chyby, tak to bude miesto, akých už v BA veľa nie je.

Čiližrút

Volám sa Čiližrút. Teda reálne som Mišo a Čiližrút je meno, ktoré používam na sociálnych sieťach, kde už cca 5 rokov prinášam informácie a zaujímavosti zo slovenského gastra. Najmä však o reštauráciách, kaviarňach či baroch a vinárňach. Aj keď nie som profesionál, v minulosti som odrobil nejaký čas v kuchyniach na rozličných pozíciách na Slovensku aj v zahraničí, ako aj v hoteloch či reštauráciách. Gastro a všetko okolo neho je moja srdcovka a hobby.

Sledujem šéfkuchárov, spoznávam malých farmárov, dodávateľov a producentov, ochutnávam nové aj zabehnuté koncepty a o zážitky z nich sa chcem podeliť. So Startitup sme sa dohodli na koncepte recenzií, ktoré nie sú na Slovensku úplne rozšírené. Najmä nie tie, ktoré obsahujú aj konštruktívnu kritiku.

Na snímke je Čiližrút
zdroj: Na snímke je Čiližrút

Sám na IG a FB píšem len pozitívne zážitky a tie negatívne som komunikoval len na mieste. Myslím, si že písanie vyvážených recenzií, aj s tými negatívnymi, môže byť prínosom ako pre čitateľa, tak aj pre podnik, ktorý si pri každodenných povinnostiach ani nemusí byť vedomý detailov a chýb, ktorých doladenie by mohlo priniesť viac spokojných zákazníkov. Veď preto to robia, a tak som presvedčený, že práve toto môže byť ďalším malým prínosom pre slovenské gastro, ktorého som obrovským fanúšikom.

Viac mojich tipov na reštaurácie nájdeš na Instagrame Čiližrút.

Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy

Najnovšie videá

Trendové videá