V Bratislave otvorí reštauráciu populárny reťazec. Mesto na tento moment čakalo dlhé roky
- Vapiano sieť reštaurácií s talianskym jedlom je známa po celom svete
- Teraz otvára svoju prvú reštauráciu aj v Bratislave
- Vapiano sieť reštaurácií s talianskym jedlom je známa po celom svete
- Teraz otvára svoju prvú reštauráciu aj v Bratislave
Guenter Herz, ktorý je na Slovensku známy predovšetkým vďaka značke predajní Tchibo, je jeden zo štyroch zakladateľov siete reštaurácií Vapiano. Len krátko po otvorení prvých pobočiek v Nemecku v roku 2002 sa rozhodli pre rozšírenie svojho pôsobenia aj za hranice.
K dnešnému dňu sa nachádzajú v 25 krajinách s viac ako 130 pobočkami. Už 30. septembra sa reťazec môže tešiť z nového prírastku do zoznamu krajín. Pripíše sa tam Slovensko so svojou prvou reštauráciou v nákupnom centre Nivy v Bratislave.
Kúsok Talianska popri čakaní na autobus
Už koncom septembra sa bratislavskí návštevníci môžu tešiť na otvorenie brán do novej reštaurácie. To, čím sa vo Vapiano radi pýšia, je čerstvosť surovín, unikátny recept na cesto na pizzu, omáčky, cestoviny a pesto pripravované priamo na mieste. Všetko toto má zaručiť zákazníkom ten správny gastro zážitok.
To, čo by malo robiť reštauráciou skutočne unikátnou, je fakt, že jedlo si objednáš priamo u kuchára. Následne sa pustí do prípravy tvojej objednávky.
Celý koncept reštaurácie funguje na spôsob otvorenej kuchyne. Znamená to, že kuchár pred tebou neschová žiaden proces prípravy tvojho jedla a ty máš priamy pohľad na to, čo neskôr uvidíš na tanieri.
Za svoje jedlo nemusíš minúť celú výplatu. Vapiano má priniesť jedlá za dostupnú cenu. V susednom Česku za priemernú večeru pre dvoch, ktorá zahŕňa dve polievky, dve hlavné jedlá, dezert a dva nápoje, zaplatíš približne 21 eur.
Staneš sa pánom svojho vlastného jedla. Môžeš si svoj obed alebo večeru kompletne prispôsobiť. Presne tento koncept zaručuje kreatívny priestor pre každého zákazníka. Samozrejme, ani vegetariáni, vegáni či ľudia s intoleranciami neostanú nevyslyšaní.
O design reštaurácie sa postaral známy designer
O to, ako bude vyzerať interiér bratislavskej reštaurácie na Nivách, sa postaral designer Matteo Thun. Reštaurácia by podľa neho spĺňať 4 hlavné aspekty.
Zmysel pre priestor je jeden z hlavných charakteristík, ktoré každá reštaurácia Vapiano po svete má obsahovať. Aj preto sa snažia, aby boli priestory zaplnené svetlom a pestrými farbami.
Priestoru, ktorý má spĺňať aj koncept komunikácie, dopomáhajú veľké okrúhle stoly. Práve za týmito stolmi si svoje jedlo môžu vychutnať rodiny, partie kamarátov, ale aj úplní cudzinci.
Podstatu čerstvosti budú napĺňať čerstvé bylinky, veľká rastlinná stena alebo aj storočný olivovník priamo v podniku.
Vapiano sľubuje svojim zákazníkom aj unikátny únik z bežného sveta. Preto v ich reštauráciách nájdete primárne pohovky a sedačky, v ktorých by mal človek zabudnúť na stresy každodenného života.
Koronavírus skoro zapríčinil bankrot
Pavol Benčík z Bencik Cullinary Group plánoval v Bratislave svoje Vapiano doručiť už od roku 2019. Pandemická situácia však realizáciu pozastavila v roku 2020.
Sieť sa dokonca v Nemecku dostala do nemalých problémov. Počas narastajúcej pandémie koronavírusu a pre obmedzenia sa dokonca dostala do platovej neschopnosti.
Práve pandémia zapríčinila to, že reťazec musel zatvoriť takmer každú jednu prevádzku po celom svete. V súčasnosti sa však reťazcu podarilo zachrániť celú situáciu a je jedným z najúspešnejších gastro konceptov na európskom trhu.
Zdroje: Vapiano Slovensko, Vapiano.at