V obľúbených dovolenkových destináciách Slovákov sú TOP svetové reštaurácie. Tieto poklady nepremeškaj

  • Ak budeš mať cestu do jednej z týchto krajín, nezabudni navštíviť tieto podniky
  • Negatívnych recenzií je v ich prípade minimum
jedlo, gastro, žena s jedlom
Unsplash/Alexa Suter, Carla Martinesi
  • Ak budeš mať cestu do jednej z týchto krajín, nezabudni navštíviť tieto podniky
  • Negatívnych recenzií je v ich prípade minimum

K cestovaniu patrí bezpodmienečne aj skúmanie domácej kuchyne a potulky po reštauráciách. Dobrou správou je, že vyšiel nový zoznam najlepších reštaurácií sveta, v ktorých si príde každý na svoje. Väčšina z nich sa nachádza v krajinách, ktoré Slováci navštevujú bežne.

Ak sa teda chystáš do jednej z nižšie uvedených krajín, nezabudni navštíviť reštauráciu, ktorá bola ohodnotená veľmi dobre a patrí medzi svetovú elitu.

Cesty vedú do Dánska

Ako píše portál CNN, prvé miesto patrí podniku Geranium, ktoré sa nachádza v Kodani. Podľa oficiálnej stránky reštaurácie je jej kuchyňa prehľadná, ľahká, no tiež dynamická. 

Podľa Tripadvisor má podnik hodnotenie 4,5. Posledná recenzia, ktorá bola napísaná iba pred 3 týždňami, uvádza, že Geranium svojim hosťom poskytne vynikajúci kulinársky zážitok a patrí medzi jednu z najlepších svetových reštaurácií. Návštevníci si okrem chutného jedla pochvaľujú aj obsluhu a tiež aj vínny lístok. 

Podľa Guide Michelin sa podnik nachádza na 8. poschodí Národného futbalového štadióna a jeho okná po celej dĺžke poskytujú panoramatický výhľad do parku.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Restaurant Geranium (@restaurant_geranium)

V rebríčku sa umiestnila aj ďalšia dánska reštaurácia. Konkrétne ide o podnik s názvom Jordnær, ktorý sa nachádza tiež v Kodani. Podľa Michelin Guide za jedálnym lístkom stojí Eric Kragh Vildgaard a lístok obsahuje celý rad odvážnych, kreatívnych a úžasne obložených jedál z rýb a mäkkýšov.

Ingrediencie, ktoré kuchári v reštaurácii ponúkajú, sú najvyššej kvality a vo väčšine pokrmov hrá hlavnú rolu kaviár. Podľa Tripadvisor má tento podnik hodnotenie 5, čo znamená, že patrí medzi tie najlepšie. Aj v tomto prípade ľudia píšu o najlepších gastronomických zážitkoch. 

Čo sa týka zlých recenzií, na portáli je iba jedna. Návštevníkom totiž vadilo, že reštaurácia im zrušila rezerváciu. Tieto osoby si mali stôl rezervovať 2 mesiace vopred s tým, že za rezerváciu zaplatili. E-mail o zrušení rezervácie mal prísť niekoľko dní pred termínom oslavy. Podľa recenzentov ide o arogantný prístup.

„Navštívili sme všetky reštaurácie s hviezdičkou Michelin v Kodani a nikdy predtým s nami takto nezaobchádzali. To je skutočne neprijateľné a ukazuje to aroganciu, ktorá presahuje prijateľnosť tejto konkrétnej reštaurácie,“ píšu recenzenti

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Restaurant Jordnær (@restaurantjordnaer)

Za zmienku stojí aj Španielsko

Na treťom mieste v rebríčku sa umiestnila reštaurácia Disfrutar nachádzajúca sa v Španielsku. Podľa oficiálnej stránky podniku je reštaurácia otvorená od roku 2014 a za jej otvorením stáli roky prípravy. Keď sa o podniku len povrávalo, stretli sa mená ako Mateu Casañas, Oriol Castro a Eduard Xatruch.

Na Tripadvisor má podnik hodnotenie 4,5, čo patrí medzi tie najlepšie, pričom hneď prvá z recenzií píše, že podnik si nezaslúži „hype“, ktorému sa mu dostáva. Podľa recenzií je uvítanie v podniku neprimerané kvalite, no problémom bola aj v tomto prípade rezervácia. 

Tie najlepšie recenzie však upozorňujú na to, že privítanie v podniku je stále pozorné a jedlo je pozoruhodným zážitkom. Veľká chvála patrí aj obsluhe, ktorá je podľa niektorých recenzií TOP, no mnohí návštevníci si chvália aj samotnú atmosféru.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Disfrutar Restaurant (@disfrutarbcn)

Šiestu priečku tabuľky si vybojoval podnik Asador Etxebarri nachádzajúci sa na úpätí španielskeho Baskicka. Podnik je umiestnený v rustikálnej kamennej budove z 90. rokov 20. storočia a disponuje rozľahlým výhľadom na hory plné pasúceho sa dobytka. 

Za kuchyňou stojí Victor Arguinzoniz, ktorý je známy svojimi grilovacími schopnosťami. Ugrilovať totiž dokáže všetko a zdanlivo jednoduché ingrediencie dokáže premeniť na nezabudnuteľné chute. 

Aj tento podnik patrí na Tripadvisor medzi tie vysoko hodnotené. Stačilo mu hodnotenie 4,5 z možných 5. Z množstva recenzií je väčšina pozitívnych.

Vo väčšine z nich sa píše, že podnik dokázal v návštevníkoch vyvolať nezabudnuteľný zážitok a že jedlo v ňom by mal človek vyskúšať minimálne raz za život. 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Clara P. Villalón (@clarapvillalon)

Umiestnenie na vysokej priečke sa podarilo získať aj podniku Diverxo v Madride. Ako píše The world’s 50 best restaurants, tento podnik by sa dal prirovnať k divokej krajine zázrakov.

Na čele podniku stojí Dabiz Muñoz, známy svojím odvážnym prístupom k jedlám. Tento muž je zároveň považovaný za jedného z najkreatívnejších kuchárov sveta. 

Ani Taliansko a Francúzsko nie sú zlé

Hoci sa v rebríčku umiestnili mnohé krajiny z celého sveta, väčšina z nich sa nachádza v Európe. Za zmienku stojí napríklad Le Calandre nachádzajúce sa v talianskom meste Rubano.

Podľa Michelin Guide verí šéfkuchár podniku v experimentovanie. To znamená, že jedlá ponúkané v podniku sa neustále vyvíjajú a menia. Mixujú sa tu tradičné chute s tými súčasnými, čo spolu vytvára rad jedinečných a nezabudnuteľných jedál.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa ITALIAN CULINARY EXPERIENCES (@alajmo)

Na 12. mieste toho istého rebríčka sa umiestnila reštaurácia Uliassi, ktorá sa tiež nachádza v Taliansku. Tento podnik sa metaforicky nazýva perlou v piesku. Spôsobené je to tým, že leží uprostred nádhernej bielej drevenej konštrukcie s výhľadom na more s ikonickým letným balkónom

Reštaurácia je domovom šéfkuchárov Maura a Catie Uliass, ktorí svojim hosťom doprajú pocit domova. Podnik vyhľadávajú gurmáni z celého sveta. Kuchyňa je na vysokej úrovni a dokáže skombinovať klasické jedlá a inovatívne štýly.

Zaujímavosťou je, že tento podnik tvorí iba ženský personál. Jedlo, ktoré pred teba príde, má na svedomí 11 žien.  

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Ristorante Uliassi (@ristoranteuliassi)

Prvá francúzska reštaurácia sa umiestnila na 22. mieste. Ide o parížsky podnik Septime, ktorý je známy svojou uvoľnenou atmosférou. V roku 2017 sa Septime stalo víťazom ceny Sustainable Restaurant Award.

Kuchyňu má pod palcom Bertrand Grébaut, ktorý v minulosti pôsobil ako grafický dizajnér. Jeho meno sa spája aj prestížnym podnikom Arpège.

Počet miest v reštaurácii je obmedzený a získať rezerváciu teda nie je jednoduché. Odporúča sa, aby sa v prípade záujmu volalo minimálne tri týždne vopred. 

O niečo nižšie sa v rebríčku umiestnil ďalší parížsky podnik Le Clarence. Reštaurácia sa nachádza v srdci mesta a pýšiť sa môže 2 michelinskými hviezdičkami. Šéfkuchárom podniku je Christophe Pelé, ktorý sa snaží hosťom priniesť moderný štýl kuchyne. 

Jedálny lístok v Le Clarence nie je ustálený a disponuje rozmanitými jedlami, ktoré sa pravidelne prispôsobujú sezóne a konkrétnym potravinám. Za zmienku stojí aj príjemné prostredie, v ktorom si majú hostia vychutnať kvalitné jedlo.

Súčasťou reštaurácie sú aj súkromné miestnosti, ktoré sú určené pre takmer všetky typy akcií. Vo väčšine prípadov ich vyhľadávajú ľudia organizujúci pracovné obedy alebo semináre, no tiež aj súkromné večere. 

Čítajte viac z kategórie: Cestovanie

Zdroje: CNN, Geranium, Tripadvisor, Guide Michelin, Disfrutar, The world´s 50 best restaurants, Uliassi, The Clarence

Najnovšie videá

Trendové videá