V Ostrave otvorili bar s crazy konceptom. Neplatíš marže, len čas, ktorý tu stráviš
- S bláznivým českým projektom naberá výrok "čas sú peniaze" úplne nový zmysel. Cafe bar 2TO2 totiž prichádza s totálnou revolúciou toho, ako vnímame gastro podniky.
- S bláznivým českým projektom naberá výrok "čas sú peniaze" úplne nový zmysel. Cafe bar 2TO2 totiž prichádza s totálnou revolúciou toho, ako vnímame gastro podniky.
Vieš si predstaviť, že by si sa po piatkovom večere strávenom v príjemnom bare vôbec nemusel pozerať na nápojový lístok a ceny drinkov, ale len na svoje hodinky? Zaplatil by si len toľko, koľko ukazujú ručičky. Utópia? Vôbec nie. Tento bláznivý nápad nadchol Čecha Filipa Macha, ktorý na ňom postavil svoj nový cafe bar 2TO2. Ak si hneď spozornel a povedal si, že to musíš vidieť, zrejme ťa trochu sklame fakt, že za týmto zážitkom budeš musieť cestovať až do Ostravy.
Ako to teda funguje? Všetky nápoje vrátane kvalitného alkoholu tu predávajú za veľkoobchodné ceny bez akýchkoľvek marží. Pre lepší obraz je to napríklad čaj za korunu, espresso za 11 korún, pivo za 13 korún či Jim Beam za 18 korún, no aj niekoľko druhov naozaj prémiového alkoholu za ceny niekoľkonásobne nižšie ako u konkurencie. Účtovať si len tých pár drobných za posedenie v pekne zariadenom bare by však logicky majiteľa zrejme priviedlo na mizinu.
Preto vymyslel riešenie, ako zachovať nízke ceny, ale zároveň aj ekonomicky výhodný biznis model. Rozhodol sa, že bude zarábať na inej, oveľa cennejšej hodnote, teda čase. Veď do podnikov mnohí chodíme nielen kvôli chutným jedlám a nápojom, ale preto, aby sme s partnermi, kamošmi či rodinou strávili tie vzácne a príjemné chvíle. Preto, keď si v tomto bare objednáš, vo chvíli, keď ti prinesú objednávku, spúšťa sa virtuálna časomiera.
Keď sa rozhodneš odísť, čas sa zastaví a zaplatíš len toľko, koľko si tu „presedel“. Ak do 2TO2 prídeš do piatej poobede, zaplatíš za začatú hodinu času 25 korún, ak prídeš neskôr, paušálna suma sa zvyšuje na 35. To je veľmi fér čiastka a ak nebudeš sedieť pri jednej káve tri hodiny, návšteva ťa môže vyjsť oveľa lacnejšie, než v inej kaviarni či bare. Je tiež pravdepodobné, že konceptu bude lákať milovníkov alkoholu, ktorí si otestujú, koľko lacných poldecákov za tú hodinu času zvládnu.
Čo vlastne Filipa motivovalo k tomu otvoriť si takýto bar? Okrem toho, že chcel samozrejme prísť s niečím, čo tu ešte nebolo, chcel ľuďom umožniť, aby mohli piť kvalitnejšie destiláty za prijateľné ceny. V tomto bare tak neplatíš za predražené značky a reklamu, ktoré zvyčajne stoja za nafúknutými cenami, ani za to, že majiteľ platí drahý nájom či luxusné vybavenie a potrebuje, aby sa mu investícia vrátila.
Bar 2TO2 si je istý svojou jedinečnosťou a nebojí sa ani ľudí, ktorí by chceli tento koncept zneužiť. Čas ukáže, ako sa bude podniku dariť a či sa, ako to tak býva, nápadom „inšpirujú“ ďalší. Za nás je to skvelý nápad, super marketingový ťah a najmä nový pohľad na to, ako sa dá robiť gastro biznis. :)
Čítajte viac z kategórie: Zaujímavosti