V práci som pod pultom mala brokovnicu a klientelou boli kriminálne živly. Manželia sa po 20 rokoch vrátili na Slovensko
- Po dvadsiatich rokoch odpracovaných v zahraničí sa manželia Marcel a Petra Ivanoví rozhodli vrátiť naspäť domov
- Cieľ bol jasný - splniť si svoj „americký sen“ na Slovensku
- Po dvadsiatich rokoch odpracovaných v zahraničí sa manželia Marcel a Petra Ivanoví rozhodli vrátiť naspäť domov
- Cieľ bol jasný - splniť si svoj „americký sen“ na Slovensku
Predstavte si skvelý burger, tacos či burrito. K tomu pohodlné kožené gauče, vysoké drevené sedenie, perfektne načapovaná plzeň a večne vysmiateho majiteľa, ktorý sa hýbe medzi hosťami. Idylická scéna ako z hollywoodskeho filmu. A taký je Porkbelly Gastrohouse.
Autentický „tex-mex“ podporený dlhoročnými skúsenosťami s tamojšou kuchyňou. V USA si povyberali tie najzaujímavejšie streetfoodové kúsky, ktorým dali svoj rukopis. A tak vznikli jedinečné burgery, tacosky, ale aj zaujímavé chipotle misky, burritá a ďalšie špeciality.
Gastrohouse v názve poskytuje reštaurácii širšie hranice a priestor na experimentovanie s obedovými špeciálmi. Počas pandémie sa to ukázalo ako skvelý ťah a mohli vybočiť aj z „tex-mexovej“ línie.
V tomto období experimentovania s cestovinami či pizzou, ktoré koncepčne nepasovali do portfólia, začali uvažovať o otvorení ďalšej prevádzky Olivia’s. Pretože Porkbelly Gastrohouse má byť v prvom rade miestom s výborným streetfoodom. Za pozornosť rozhodne stojí aj hviezda sládkov, dokonale načapovaná plzeň.
Streetfood už dávno nie je langoš s kečupom
Porkbelly Gastrohouse je jedným z „hráčov“, ktorý v žilinskom regióne znova definujú obsah pojmu streetfoodová reštaurácia. Burger, taco, buritto, sendvič a mnohé ďalšie typické streedfoodovky dnes nepredstavujú podradné jedlá, ale sofistikované a z mnohých komponentov vyskladané delikatesy.
Zložitosťou a počtom komponentov často prekonávajú tradičné hlavné jedlá. A to, čo sa odohralo na slovenskej burgerovej scéne, aplikoval Marcel v prevádzke Porkbelly Gastrohouse na celý rad kvalitných streetfoodových jedál.
Prevádzka pod Marcelovým a Petriným vedením posúva hranice streetfoodu ešte ďalej. Okrem autenticity a kvality ponúka aj luxusný interiér, skvelý servis, atmosféru a čapované pivo ocenené hviezdou sládkov.
Zrodila sa Olivia’s
Ako plynul čas a ich Porkbelly Gastrohouse prosperoval napriek neľahkému obdobiu posledných rokov, rozhodli sa otvoriť ďalšiu prevádzku. Posilnení úspechom ich týždenných špeciálov a nájdením toho správneho šéfkuchára uzrela v roku 2022 svetlo sveta prevádzka Olivia’s.
Tá je situovaná len pár krokov od Porkbelly Gastrohouse. Vznik prevádzky bol logickým vyústením dlhoročného úsilia manželov. Ukázalo sa, že hostia sú hladní po ich špeciáloch. A keďže Marcel a Petra majú bohaté skúsenosti s kvalitnou talianskou kuchyňou, voľba bola jasná.
Olivia’s: Taliansko, ktoré nie je tak úplne talianske
Olivia’s prináša talianske chute. Marcel však hovorí: „Ja som nikdy nevaril v Taliansku a nevaril som ani autentické recepty. Varil som v Amerike pod mnohými alebo s mnohými talianskymi šéfkuchármi a tie chute som navnímal. Ale nie natoľko, aby som mohol svoju reštauráciu nazvať talianskou. Sme pizza, pasta, gril. Robíme dobré jedlo, z kvalitných surovín, tak dobre, ako vieme.“
Základom ponuky reštaurácie Olivia’s je rozhodne rímska pizza. V meste jediná a kvôli receptúre cestoval Marcel do Madridu za špičkovým „pizzaolom“ Massimom, od ktorého sa naučil celé know-how prípravy.
V ponuke Olivia’s ďalej nesmie chýbať domáca pasta, ktorú vyrábajú priamo v reštaurácii. Drvivá väčšina surovín, s ktorými pracujú, je buď z ich výroby, alebo pochádza od kvalitných lokálnych dodávateľov. V tomto smere idú v duchu talianskej tradície, ktorá je postavená na lokálnosti a podpore domácej produkcie.
Nájdete u nich aj lahodné predjedlá či hlavné chody, ktoré v sebe spájajú mnohé známe talianske suroviny, doplnené o niečo naše slovenské. A občas aj s malým, nenápadným ázijským podtónom, ktorý je typický pre kuchyňu Zdenka Kramarčíka. On je známy aj grilovacím umením, preto v Olivia’s nájdete skvelú ponuku z grilu a kopu kvalitných dry aged steakov.
Keď sa darí, tak sa darí…
Keď problémy sprevádzali Porkbelly Gastrohouse, ktorý otváral presne v čase kovidového lockdownu, človek by dúfal, že všetko nešťastie už majú za sebou. Ale problémy sa im nevyhli ani na druhý pokus.
Stavebno-technické prekážky spôsobili niekoľkomesačné meškanie a vynechanie celej letnej sezóny, ktorá je pre všetky gastroprevádzky kľúčová. O čo viac im trvala samotná stavebná realizácia Olivia’s, o to viac času mali projekt podrobne naplánovať, rozkresliť, premyslieť a zariadiť. Takisto aj menu a všetky detaily, na ktoré sa občas zabudne.
Neustále odkladanie otvorenia a rastúce napätie okolo celého projektu sa začalo prejavovať aj medzi dvoma výraznými tvárami celého Olivia’s – majiteľom Marcelom a šéfkuchárom Zdenkom Kramarčíkom.
Podobne ako manželia spolu zariaďovali Porkbelly Gastrohouse, aj do druhej reštaurácie Olivia’s vložili veľký kus seba. V tom sú ich koncepty unikátne – všetko robia svojpomocne a výsledok je na 100 % ich vlastná vízia a videnie gastronómie.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy