V stravovacích zariadeniach číha nová hrozba. Toxikológovia varujú pred vážnymi následkami

  • Umytý riad v niektorých zariadeniach nemusí byť bezpečný
  • Vedci objavili znepokojivé zistenia
  • Bežné čistiace prostriedky môžu ohroziť zdravie
umývačka riadu
Freepik
  • Umytý riad v niektorých zariadeniach nemusí byť bezpečný
  • Vedci objavili znepokojivé zistenia
  • Bežné čistiace prostriedky môžu ohroziť zdravie

Niet lepšieho pocitu, ako keď si dopraješ si teplé jedlo v príjemnom prostredí reštaurácie. To isté platí pre celý týždeň očakávaný večer v podniku s priateľmi, polovičkou či rodinou. V takýchto chvíľach ti ani nenapadne, že by ti niečo zdanlivo bezpečné – ako tanier, pohár alebo príbory – mohlo ublížiť.

V profesionálnych kuchyniach a jedálňach je čistota riadu prioritou. Denne sa tu umyjú stovky až tisíce kusov riadu, ktoré musia byť pripravené na ďalšie použitie v čo najkratšom čase. Výkonné umývačky riadu s rýchlymi cyklami a špeciálnymi oplachovacími prostriedkami tu dostávajú zabrať počas celého dňa. Praktické, efektívne, hygienické. Ale je to naozaj tak?

Najnovšie výskumy vedcov totiž naznačujú, že riad umývaný v profesionálnych umývačkách môže predstavovať zdravotné riziko. Ako je to možné a na čo by si mali dať prevádzkovatelia reštaurácií, školských jedální či závodných kantín pozor? Poďme sa pozrieť bližšie na skryté nebezpečenstvo, ktoré číha na miestach, kde by sme ho čakali najmenej.

Čistiaca žieravina

Umyť po sebe riad je niečo, čo všetci považujeme za bežnú rutinu dňa. Na to, aby mohli predmety ďalej slúžiť, potrebujú aj adekvátnu starostlivosť a čistenie. Umývačky riadu priniesli do životov ľudí ľahký závan pohodlia a netreba tak už všetok riad umývať ručne, stačí všetko pozberať a po naliatí prostriedku či vhodení tablety jednoducho len stlačiť gombík. 

Podľa vedcov sú prostriedky do umývačiek riadu zväčša vysoko žieravé látky. Spôsobiť tak podľa nich môžu aj život ohrozujúce zranenia. Problémy sa však do veľkej miery týkali najmä detí a priameho požitia prostriedkov, ktoré sa im nedopatrením dostali do rúk. V prieskume uvádzajú na základe dát Národného toxikologického centra, že takéto požitie v priebehu dvoch rokov nastalo u detí až 610-krát.

Problémy tu teda boli už dlhšie, no nie každého sa týkali. Stačilo si dať pozor na uskladnenie mimo dosahu detí. Problém však narastá na váhe, ak sa týka aj nepriameho užitia s možnými nepríjemnými následkami.

Nezdravá prax mnohých zariadení

Znepokojujúce zistenia priniesli moderné laboratórne testy naozaj skúsených vedcov. Počas svojho výskumu využili rôzne ľudské črevné organoidy aj črevné bunky, ktoré im poskytli presné merania. 

Výskum s takýmito podmienkami preukázal, že aj extrémne zriedené oplachovacie látky (v pomere 1:20 000) dokážu poškodiť ochrannú vrstvu ľudského čreva. Vysoké koncentrácie týchto prostriedkov následne podľa nich priamo ničia črevné epiteliálne bunky, zatiaľ čo nižšie dávky zvyšujú ich priepustnosť.

Za poškodzovanie črevnej bariéry zodpovedajú najmä alkohol etoxyláty. Tieto chemické látky spôsobujú nielen bunkovú deštrukciu, ale aj zápalové procesy a narúšajú bunkový metabolizmus, čo potvrdili genetické a proteomické analýzy.

Čo znepokojilo vedcov, je fakt, že v mnohých zariadeniach neexistuje ďalší oplachovací cyklus na odstránenie zvyškov oplachovacieho prostriedku. Časť z neho tak aj podľa profesora experimentálnej alergológie a imunológie na UZH Cezmiho Adkisa, stále zostáva na riade.

Ďalekosiahle následky

Bežná prax takéhoto umývania je prítomná v reštauráciách, veľkých jedálňach a kafetériách. Výnimkou podľa odborníkov nie sú ani vojenské kasárne. Ich proces čistenia zahŕňa rýchle dvojminútové umývanie riadu – najprv horúcou vodou s čistiacim prostriedkom, potom oplach so sušením. Práve druhá fáza však môže predstavovať závažné zdravotné riziko, ako odhalila táto prevratná švajčiarska toxikologická štúdia.

Následky môžu byť ďalekosiahle. Výsledky z ich štúdií poskytujú presný náhľad na začiatok deštrukcie črevnej epiteliálnej vrstvy. Jej narušenie podľa nich môže symbolizovať aj začiatok mnohých ťažkých zdravotných problémov.

Medzi potenciálne zdravotné komplikácie patria predovšetkým:

  • potravinové alergie,
  • gastritída,
  • cukrovka,
  • obezita,
  • cirhóza pečene,
  • reumatoidná artritída,
  • roztrúsená skleróza,
  • poruchy autistického spektra,
  • chronická depresia,
  • Alzheimerova choroba.

Vzhľadom na rozšírené používanie týchto látok v profesionálnych umývačkách riadu odborníci zdôrazňujú potrebu informovať verejnosť o možných zdravotných rizikách. 

Čítajte viac z kategórie: Štúdie, prieskumy a analýzy

Zdroje: Journal of paediatrics and child health/Bartinelli et al., ESR.CRI.nz, University of Zurich/UZH, Journal of Allergy and Cllinical Immunology, Journal of paediatrics and child health/Miles et al.

Najnovšie videá

Trendové videá