V tomto kvíze zlyhá 8 z 10 Slovákov. Otestuj sa, či spoznáš krajinu podľa jedla
- Cestovanie je aj o ochutnávaní rôznych jedál
- Dokáž, že jedlá zo zahraničia ovládaš na jednotku
- Cestovanie je aj o ochutnávaní rôznych jedál
- Dokáž, že jedlá zo zahraničia ovládaš na jednotku
Cestovanie nie je len o prírode, službách alebo miestnom jazyku. Veľa ľudí obľubuje aj gastroturistiku, počas ktorej cestujú za skvelým miestnym jedlom. Každá krajina má iné špecifiká, používa iné koreniny alebo pripravuje jedlá nezvyčajným spôsobom.
Náš kvíz preverí tvoju znalosť jedál z rôznych kútov krajín. Dokáž, že gastronómiu zo zahraničia máš v malíčku.
V ktorej krajine je typickým jedlom paella – špeciálna ryžová kaša s krevetami, kalamármi, kuracím mäsom, chorizom a rôznymi druhmi zeleniny?
Paella je tradičné jedlo z Valencie, ktoré je národným pokrmom celého pobrežia východného Španielska, najmä regiónu Valencia. Je však známa a všeobecne obľúbená aj vo zvyšných častiach Španielska.
Z ktorej krajiny pochádza kimchi?
Pôvod jedla siaha do dávnych čias. Prvé písomné zmienky o kimchi môžeme nájsť v čínskej poézii Ši-kjung, ktorej vek sa odhaduje na 2 600 až 3 000 rokov. Hlavnou súčasťou prípravy kimchi sú čínska kapusta, japonské biele reďkovky, uhorky, korenie a soľ. Korenie predstavuje spravidla mleté červené čili papričky, zelenú cibuľu, cesnak, ďumbier a nakladanú rybaciu omáčku. Takto vytvorená zmes sa týždne až mesiace nakladá a necháva sa kvasiť.
Kde sa podáva národné jedlo Feijoada?
Feijoada je brazílske národné jedlo. V Brazílii neexistuje jednotná národná kuchyňa, preto sa v rôznych regiónoch jednotlivé prísady líšia. Podáva sa na poludnie, pretože ide o výdatné jedlo. Základom sú varené čierne fazule s minimálne dvoma druhmi poduseného mäsa (hovädzie, bravčové) a údeninou – klobásy, salámy typu chorizo, všetko osmažené na masti.
V ktorej krajine je národným jedlom Haggis, ktorého základom sú ovčie vnútornosti?
Haggis je tradičné a zároveň národné škótske jedlo, ktoré ako súčasť slávnostného menu nesmie chýbať pri dvoch najvýznamnejších škótskych sviatkoch – Burns Supper (25. januára – oslava narodenia škótskeho národného básnika Roberta Burnsa) a sviatku svätého Ondreja (30. novembra) – patróna Škótska. Základom sú ovčie vnútornosti ako srdce, pečeň, alebo pľúca, ku ktorým sa pridáva ovčí loj, cibuľa, korenie, soľ, ovsené vločky a niekedy mletá jačmenná krupica. Zmes týchto, ale aj ďalších ingrediencií sa varí (podľa originálneho receptu) asi jednu hodinu v ovčom žalúdku.
V ktorých krajinách by si našiel tradičné jedlo moules frites?
Potrebný počet správnych odpovedí: 2
Moules frites je tradičné jedlo pochádzajúce z Belgicka a Francúzska. Ide o kombináciu upečených slávok (moules) a hranoliek (frites). Slávky sú často dusené vo víne, cibuľke, cesnaku a bylinkách. Hranolky sú zvyčajne hrubé a krehké, často podávané s majonézou alebo inými omáčkami. Moules frites je veľmi obľúbené jedlo v belgických a francúzskych reštauráciách.
Z ktorej krajiny pochádza jedlo s názvom Ceviche, ktorého základom je surová ryba?
Ceviche je tradičné juhoamerické jedlo, ktoré pochádza z Peru. Ide o druh studeného jedla, pri ktorom sa čerstvé morské plody, najčastejšie ryby, marinujú v šťave z citrusov, najčastejšie z limetiek alebo citrónov. Dochucuje sa soľou. Limetka rybu vlastne uvarí za studena, okamžite po dotyku šťavy začne mäso belieť.
Placka z mixu mletého mäsa so špecifickými koreninami. Pre ktorú z týchto krajín je Pljeskavica charakteristické jedlo?
Pljeskavica je srbské národné jedlo, známe aj ako srbský hamburger. Je to plochá, okrúhla placka vyrobená z mletého hovädzieho, bravčového a teľacieho mäsa alebo z kombinácie týchto troch. S pridaním vybraných korenín ako sú paprika, soľ a korenie, a v niektorých prípadoch jemne nasekanej cibule a cesnaku.
Pochúťka v tvare loďky s poriadnou dávkou slaného syra či surového žĺtka. Typickým jedlom ktorej krajiny je chačapuri?
Chačapuri je typickým a národným jedlom Gruzínska. V rámci regiónov existujú rôzne varianty, ktoré sa pripravujú z rázovitých regionálnych surovín, ako napríklad Ačaruli chačapuri z Adžarska so syrom sulguni a vajíčkami vo forme volského oka.
Z ktorej krajiny pochádza jedlo ossobuco, ktorého charakteristickým prvkom je špiková kosť?
Ossobuco je tradičné talianske jedlo, konkrétne pochádzajúce z Milána a Lombardska. Ide o hovädzie alebo teľacie mäso, ktoré je pomaly dusené v základe z bieleho vína, zeleniny (ako je mrkva, cibuľa, zeler) a paradajok. Charakteristickým prvkom ossobuco je špiková kosť, ktorá dodáva jedlu výraznú chuť a bohatú konzistenciu omáčky. Ossobuco sa často podáva s rizotom alla milanese (rizoto s šafranom), čo tvorí klasickú kombináciu v severotalianskej kuchyni.
Z ktorej krajiny pochádza dezert s názvom Pastel De Nata?
Pastel de Nata je tradičný portugalský dezert. Ide o malé krémové koláče z krehkého cesta, plnené krémom z vaječného žĺtka, mlieka, cukru a vanilkovej príchute.
Čítajte viac z kategórie: Zaujímavosti