Väčšina Slovákov tento kvíz nezvládne. Skutoční gurmáni poznajú všetky pravidlá párovania, patríš k nim aj ty?
- Víno obsahuje taníny, ktoré prispievajú k dobrému tráveniu ťažkých jedál
- Na Slovensku sa spája aj s bohatou tradíciou husacích a kačacích hodov, ktoré sú stále obľúbenejšie
- Správna kombinácia vína s jedlom môže zvýrazniť a zharmonizovať chute
- Víno obsahuje taníny, ktoré prispievajú k dobrému tráveniu ťažkých jedál
- Na Slovensku sa spája aj s bohatou tradíciou husacích a kačacích hodov, ktoré sú stále obľúbenejšie
- Správna kombinácia vína s jedlom môže zvýrazniť a zharmonizovať chute
Mnoho Slovákov si rado vychutná k dobrému jedlu aj víno. Či už ide o rande s partnerom, firemné akcie, alebo obchodné mítingy, správne víno k chutnému jedlu iste nič nepokazí.
Výber správneho vína k jedlu dokáže úplne zmeniť samotný gastronomický zážitok. To pravé víno totiž vyváži alebo zvýrazní chuť jedla a jeho najdôležitejšie tóny.
Hoci nie každý vie, ako správne párovať vína s jedlom, v dobrých reštauráciách s vínnou kartou s výberom rád pomôže someliér. Medzi bratislavské reštaurácie, ktoré zažiarili na vínnej scéne, pred rokom pribudla aj Bistric Restaurant, ktorá oslavuje už rok na trhu.
Navyše, víno obsahuje taníny, ktoré mu dodávajú typickú chuť. Tá balansuje chuť jedla a zároveň má pozitívny vplyv na trávenie, čo je jeden z mnohých dôvodov, prečo si víno k chutnej večeri dopraje takmer každý.
To, aké víno si k jedlu vybrať, však už môže byť oriešok. Otestuj sa v kvíze a zisti, či by si si vedel zvoliť správne víno k rôznym jedlám ako dezerty či momentálne obľúbené husacie hody.
Oslava prvých narodenín zožala úspech
Reštaurácia Bistric púta pozornosť Bratislavčanov už od júna minulého roka. V rozhovore pre Startitup to potvrdil aj jej majiteľ Peter Šumichrast. Ich ponuka sa skladá z tradičných, sezónnych jedál v modernom prevedení, za čo si vyslúžila aj niekoľko ocenení.
Najviac ich malo potešiť ocenenie Gurmán, v ktorom sa každoročne hodnotia slovenské reštaurácie. Reštaurácia sa však pýši aj ocenením za svoj moderný interiér s otvorenou kuchyňou hneď za barom.
Na oslave svojich prvých narodenín si tiež dali záležať. Pozvaní hostia sa tešili nielen z jedla a vín, ale aj z hudobných vystúpení Kaliho, Márie Čírovej, DJ-a Petra Panna či DJ-a Lowa. Narodeninovú tortu pre Bistric navyše pripravoval Miňo zo známej televíznej show Pečie celé Slovensko.
Reštaurácia Bistric ponúka svoje priestory aj na firemné akcie či rodinné oslavy. Disponujú aj oddeleným mezanínom, ktorý je na tieto udalosti ako stvorený a sľubuje dostatok súkromia.
Husacie hody aj degustácie vína
Záujem Slovákov o tradičné husacie a kačacie hody sa z roka na rok teší stále väčšej obľube. Tradične slovenské pripravované kačacie a husacie mäso sa teší vysokej obľube aj medzi turistami, ktorí v tomto období prichádzajú na Slovensko ochutnať legendárne pochúťky.
Veľa rodín si tieto špeciality pripravuje doma a množstvo reštaurácií ich ponúka ako jesenné menu. Jednou z takých je Bistric Restraurant, ktorá sídli v bratislavskej Záhorskej Bystrici.
Okrem bohatej jesennej ponuky k husacím a kačacím hodom, ponúkajú možnosť predobjednania hodov pre štyri a šesť osôb s predpripraveným menu. S výberom vína z bohatej vínnej karty k hodom určite pomôže skúsený personál.
Degustácie nielen vína
V reštaurácii Bistric podľa Šumichrasta majú radosť zo záujmu o degustačné Fine Dine & Wine eventy, na ktorých sa degustátori môžu tešiť na ochutnávky kvalitných vín a jedla či ponuku karibských rumov.
Veľmi úspešné sú aj eventy v kategóriách ako Champagne či toskánske vína. Aktuálny prehľad eventov má reštaurácia vždy dostupný na svojej stránke →
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
K degustáciám, ktoré sú vždy doprevádzané someliérmi alebo priamo vinármi, sú v Bistric Restaurant napárované exkluzívne pokrmy priamo od šéfkuchára Petra Gogaľa, pripravené vždy len pre túto jednu príležitosť.