Varenie typu „čo chladnička dá“ v novom šate: Ak máš v špajze tieto potraviny, si v suchu

  • Správne suroviny dokážu „vyhrotiť“ akékoľvek jedlo
  • Týchto 12 by ti v špajzke či chladničke rozhodne chýbať nemalo
Žena v reštaurácii, zelenina
Správne suroviny dokážu jedlo dochutiť do dokonalosti Reprofoto: Freepik/Senivpetro, Gpointstudio
  • Správne suroviny dokážu „vyhrotiť“ akékoľvek jedlo
  • Týchto 12 by ti v špajzke či chladničke rozhodne chýbať nemalo

Správne suroviny v kuchyni dokážu zázraky. Že neveríš? V tomto článku ťa o tom presvedčíme. Za posledných niekoľko rokov sa spôsob, akým varíme a jeme doma, takmer úplne zmenil. V kuchyni trávime oveľa menej času a zároveň od našich jedál očakávame stále viac a viac. 

Jedlá „súčasnosti“ musia byť často rýchle, ľahké, ale chutné. Anne Jonesová, spisovateľka a kuchárka, vytvorila pre The Guardian zoznam 12 potravín, ktoré dokážu jedlu dodať výnimočný prvok lahodiaci chuťovým pohárikom. 

Tahini omáčka

Tahini omáčka by rozhodne nemala chýbať v žiadnej kuchyni. Skvelá surovina s maslovou konzistenciou dokáže potešiť milovníkov slaného, sladkého aj pikantného (pocítiť však môžeš aj miernu horkosť). Najlepšie urobíš, keď ju zmiešaš s vodou, citrónom a cesnakom. Dajú sa s ňou doladiť napríklad také rezance s chilli.

Miso

Druhý tip na omáčku, ktorá dochutí tvoje obľúbené jedlo, je práve tento. Miso predstavuje slanú pochutinu, ktorú vyrábajú z fermentovaných (prevažne sójových) bôbov. Uvedený gastronomický hit obľubujú hlavne vegetariáni. Najlepšie si ho vychutnáš vo vývare so zeleninou a tofu, nezaškodí ho však pridať aj do syrovej nátierky.

Arašidové maslo

Treba uznať, že túto potravinu najčastejšie maškrtíme ako nátierku na chleboch alebo toastoch. Vedel si, že sa taktiež pridáva aj do paradajkovej polievky? Dodá jej príjemnú krémovú konzistenciu. Jonesová radí použiť arašidové maslo aj do karí omáčok či k dusenému mäsu. Vyskúšaj pripraviť aj omáčku so sójou, zázvorom, arašidovým maslom, chilli a ryžovým octom. 

Olivový olej

Dobrý olivový olej zlepšuje takmer všetko. Dodáva obrovské množstvo textúry v ústach, nielen chuť. Olivovým olejom možno pokvapkať takmer čokoľvek, vrátane dobrej vanilkovej zmrzliny, alebo ho použiť do koláčov na mäkkú kyprú strúhanku, ktorá nikdy nevyschne. Ide všeobecne o jednu z najobľúbenejších a najpoužívanejších ingrediencií pri varení.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Pink Lady® Food Photographer of the Year (@foodphotoaward)

Citróny

„Keď jedlu niečo chýba, často zistím, že to doplním citrónom.“ Táto veta zrejme hovorí za všetko. Práve citróny predstavujú základnú potravinu, ktorú by sme mali nájsť v každej kuchyni. Používame ho do hlavných jedál, polievok, dezertov. Pár citrónových plátkov rozkrojených na polovicu dokonca dodá sviežosť zemiakom na plechu. 

Ocot

Na kyslosť v jedlách častokrát zabúdame. Ak si ju konkrétne jedlo vyžaduje, práve ocot predstavuje vždy dostupný, lacný a jednoduchý spôsob, ako tak urobiť. Nezabúdaj však na tú správnu mieru, tá je veľmi dôležitá (ale dávaj pozor, veľmi ľahko sa to s kyslosťou dá prehnať). 

Paradajky v konzerve

Väčšinu roka vo všeobecnosti konzumujeme čerstvú zeleninu. Taktiež sa odporúča uprednostňovať ju aj pri varení. Podľa Jonesovej však práve paradajky v konzerve predstavujú dokonalú rovnováhu medzi kyslosťou a sladkosťou. Môžeš z nich pripraviť polievku, ale aj omáčku, ktorú dolaď olivovým olejom a pretlačeným strúčikom cesnaku. 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Cyrielle Thomas • Food photographer (@parigote)

Horčica

Stačí iba malá lyžička horčice a jedlo dostane úplne novú chuť. V kombinácii s kečupom je to doslova festival radosti. A ak pridáš kyslú uhorku, máš blízko k dokonalosti. Spomínaná surovina neuškodí napríklad ani vajíčkovej nátierke alebo baklažánovému karí.  

Kapary

Kapary tvojmu pokrmu dodajú slanú chuť so štipkou pikantného podtónu a horčicového nádychu. Veľkou výhodou je fakt, že v chladničke vydržia celé mesiace. Kapary dokážeš využiť pri príprave cestovín, lahodnej focaccie, ale aj domácej čokoládovej zmrzliny (prekvapivo). Vegáni túto surovinu využívajú ako náhradu za ančovičky. 

Chilli

„Existujú stovky druhov chilli, ale najviac používam ancho, chipotle, pasilla, sušené chilli vločky, údenú papriku a harissu,“ radí skúsená kuchárka Jonesová. Práve primiešaním uvedenej potraviny do jedál môže vzniknúť neautentická, ale veľmi obľúbená chuť. 

Cesnak

Na úvod je dobré si zapamätať, že cesnak využívaj v kuchyni iba striedmo, na dochutenie pokrmu. Pridaním trochy cesnaku do jedla môžeš zostriť chuť všetkého ostatného. Ak to s ním ale preženieš, budeš cítiť iba ten cesnak a nič iné.

Jonesová ho využíva napríklad pri príprave paradajkovej omáčky, no postačí jej iba jeho „nádych“ (ochutí ním iba olej, v ktorom sa mierne smažil).

Cibuľa

„V cibuli je poézia, stála záruka chuti, na ktorú sa môžeme spoľahnúť.“ Dokážeš ju použiť na stovky spôsobov. Pomaly uvarenou šalotkou s maslom, kaparami a paradajkovým pretlakom vytvoríš omáčku na cestoviny zo špajzových zásob. Ak cibuľu zmierniš niečím kyslým, trefne dochutíš aj paradajkový šalát. 

Zdroje: The Guardian, YouTube/5-Minute Crafts PLAY

Najnovšie videá

Trendové videá