Vážna otrava zo zeleniny, ktorú jedáva takmer každý Slovák. Naliehavé varovanie pacientky
- Neobvyklý prípad sa stal v Krajskej nemocnici T. Bati v Zlíně
- Pacientka sa sťažovala na bolestivé kŕče
- Pôvod otravy odhalili zdravotné sestry
- Neobvyklý prípad sa stal v Krajskej nemocnici T. Bati v Zlíně
- Pacientka sa sťažovala na bolestivé kŕče
- Pôvod otravy odhalili zdravotné sestry
Kuriózny prípad vážnej otravy mal šťastný koniec. Päťdesiatštyriročná pacientka bola prijatá do zlínskej nemocnice na jeseň minulého roka s veľkými kŕčmi v bruchu a silnou dehydratáciou.
„Všetko začalo podľa pacientky veľmi nevinne. Pani Stanislava dostala veľkú cuketu zo záhrady a pripravila si ju na večeru. Našťastie ju jedla sama. Spočiatku necítila nič nezvyčajné, ale neskôr sa objavili problémy,“ povedala hovorkyňa nemocnice Dana Lipovská.
„Jej stav bol dramatický. Podávali sme infúzie, urobili sme CT vyšetrenie brucha, ktoré ukázalo ťažký opuch sliznice žalúdka, hrubého čreva a výrazné zmeny na pečeni. Výrazné poškodenie pečene bolo viditeľné aj z krvných testov. Pacientka bola zo zvracania a hnačiek taká vyčerpaná, že na chvíľu stratila vedomie,“ popísal vedúci lekár internej JIS (jednotka intenzívnej starostlivosti) v Krajskej nemocnici T. Bati (KNTB) v Zlíně Ilja Ryšavý.
Tento nezvyčajný prípad sa podarilo vyriešiť zdravotným sestrám, ktoré odhalili pôvod pacientkiných ťažkostí. Za všetko mohla horká cuketa, ktorú päťdesiatštyriročná pacientka skonzumovala na večeru.
Tento prípad získal uznanie aj medzi zahraničnými odborníkmi
Päťdesiatštyriročná pacientka zo Zlína, ktorá bola v ohrození života, sa zotavila vďaka ostražitosti zdravotných sestier. Neobvyklý prípad liečený v KNTB v Zlíně sa dostal až do zahraničných odborných kruhov a získal uznanie, informoval o tom portál noviny.cz.
Na celosvetovom kurze internistov MIRCIM (McMaster International Review Course in Internal Medicine) v poľskom Krakove o prípade prednášala dvadsaťšesťročná interná lekárka Babeta Čápková, ktorá za svoju prezentáciu získala prvú cenu.
„Prípad otravy cuketou zaujal mnohých kolegov. Niekoľko účastníkov konferencie ma dokonca oslovilo s podozrením, že oni alebo ich príbuzní mohli zažiť ľahkú formu otravy kukurbitacínmi, a radili im nejesť horké cukety. Účelom takýchto prezentácií je zvýšiť povedomie o tomto druhu intoxikácie,“ uviedla Čápková, ktorá uspela v konkurencii deväťdesiatich prezentácií klinických prípadov z celého sveta.
Nešlo o prvý prípad otravy horkou cuketou
„Musím povedať, že do tej doby som o otrave horkou cuketou nikdy nepočul. Ale keď nám pacientka povedala o konzumácii cukety, napadlo nás, či sa nemohla otráviť týmto spôsobom. Skutočne sme potom našli v internetovej databáze niekoľko popisov podobných prípadov otráv po konzumácii tekvicovej zeleniny obsahujúcej kukurbitacíny,“ poznamenal Ryšavý.
Kukurbaticín je jedovatá látka, ktoré môže spôsobiť žalúdočné a črevné problémy. Najvyššia koncentrácia kukurbitacínu sa nachádza pri stopke a na koncoch uhorky, pričom zvýšené množstvo je prítomné aj v šupke.
Podľa odborníkov môže byť kukurbitacín prítomný v niektorých druhoch zeleniny, napríklad práve v cuketách alebo inej tekvicovej zelenine. „Zásadným poučením je, aby ľudia kúsok takejto zeleniny ochutnali pred tepelnou úpravou a v prípade horkej alebo inak nezvyčajnej chuti ju nekonzumovali,“ poradil lekár Ryšavý.
Podobné prípady sa spomínajú aj v odbornom texte v časopise Journal of Clinical Toxicology z januára 2018. V niektorých prípadoch môže pri cuketách dôjsť k takzvanému syndrómu jedovatej tekvice. Tento syndróm sa objavuje u tekvicovitých rastlín v dôsledku stresu, napríklad pri presádzaní alebo nesprávnom zalievaní, čo vedie k zvýšeniu ich horkosti.
Zdroj: noviny.cz