Včelár radí, ako si vybrať kvalitný med na Vianoce: Dnes už ani podľa farby nezbadáte, či je originál

  • Blížia sa Vianoce a s nimi aj štedrá večera
  • Na stole preto nesmie chýbať kvalitný med
  • Pozri sa s nami na to, ako si vyberieš ten najlepší zo všetkých
medovníky
Na vianočnom stole nesmie chýbať kvalitný med Unsplash/Diliara Garifullina
  • Blížia sa Vianoce a s nimi aj štedrá večera
  • Na stole preto nesmie chýbať kvalitný med
  • Pozri sa s nami na to, ako si vyberieš ten najlepší zo všetkých

Med je obľúbeným produktom Slovákov, ktorý zaručene nesmie chýbať na žiadnom vianočnom stole. Ale nie všetky medy sú rovnaké. Rozhodli sme sa preto osloviť odborníka, včelára Petra Greška, ktorý nám prezradil, ako si vybrať správny med.

Okrem toho vysvetlil, ako sa chrániť pred lacnými napodobeninami a ako spoznať kvalitného slovenského výrobcu. Neraz sa totiž stalo, že museli obchodné reťaze sťahovať tento produkt z predaja po tom, čo v ňom našli nebezpečné látky, antibiotiká, alebo šlo v skutočnosti o cukor.

Podvodníkov odhalíme len ťažko, tvrdí včelár

„V prvom rade by si mali ľudia kupovať med od včelára. Vo svojom okolí isto nájde niekoľko včelárov, stačí si vybrať. To je to najdôležitejšie,“ vysvetlil pre Startitup Peter Greško hneď na úvod.

Pri nákupe by si si mal všimnúť tri základné veci. Konkrétne farbu, zloženie a konzistenciu. Kvalitný med by mal byť čistý, bez pridaného cukru, konzervačných látok alebo umelých farbív. Všeobecne platí, že by mal obsahovať minimum bielkovín a tukov, menej ako 20 gramov vody na 100 gramov medu a veľké množstvo sacharidov.

Ďalej platí, že čím vyššia kvalita medu, tým hustejší je. Ak chceš otestovať med priamo u predajcu, obráť nádobu hore dnom. Ak sa obsah preleje príliš rýchlo, mohlo by to znamenať, že je riedený vodou. Čím dlhšie to bude trvať, tým kvalitnejší je med.

A nakoniec farba. Tá môže závisieť od druhu kvetov, z ktorých pochádza. Napriek tomu by mal mať med prirodzenú farbu bez zjavných nečistôt alebo nezvyčajných odtieňov.

Zaujímalo nás, ako dokážu Slováci rozlíšiť, či nie je med „pančovaný“. „Viete čo, to už dnes dokážu všetko tak sfalšovať, že to už ani podľa farby, ani podľa chute či hustoty nezbadáte, či je ten med originál,“ upozornil nás včelár.

Pozor na ten z obchodu

Peter Greško sa vyjadril aj k medom, ktoré človek bežne kúpi v supermarkete. Vysvetlil, že „tie medy v obchodoch svojou kvalitou síce zodpovedajú nejakým parametrom, inak by ich veterinári alebo inšpekcia nepustili do obehu, ale sú z iných krajín, a tak potom častokrát obsahujú také veci, ako nektár, peľ a podobne.“

Slovenské normy pre včelárenie a medy sú veľmi prísne, čo zaručuje vysokú kvalitu slovenských medov. Preto sa všeobecne odporúča hľadať medy s označením domáceho pôvodu. Slovenské medy majú totiž často lepšiu kvalitu ako tie z iných krajín.

Podľa jeho slov bola tento rok slabá sezóna, takže zásoby medu budú určite chýbať. Ceny to však neovplyvní, keďže „kúpy schopnosť obyvateľstva je biedna.“

A aký druh je podľa neho najlepší k vianočnej oblátke? „Všetky medy majú svoje chute, treba ochutnať z každého medu, a potom si zákazník vyberie, ktorý mu najviac pasuje,“ povedal na záver Peter Greško.

Každý med má iné účinky na zdravie

Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.

Zdroje: Plní elánu, Pán Včielka, AI

Najnovšie videá

Trendové videá