Včelár radí, ako si vybrať kvalitný med na Vianoce: Dnes už ani podľa farby nezbadáte, či je originál
- Blížia sa Vianoce a s nimi aj štedrá večera
- Na stole preto nesmie chýbať kvalitný med
- Pozri sa s nami na to, ako si vyberieš ten najlepší zo všetkých
- Blížia sa Vianoce a s nimi aj štedrá večera
- Na stole preto nesmie chýbať kvalitný med
- Pozri sa s nami na to, ako si vyberieš ten najlepší zo všetkých
Med slúži nielen v kuchyni, ale aj ako prírodné liečivo. Napríklad lesný med, známy svojou tmavou farbou a bohatou chuťou, má aj liečivé účinky, vrátane antibakteriálnych a protizápalových vlastností, antioxidantov a podporuje zdravú pleť.
Kvetový med je jedným z najrozšírenejších druhov medu, pochádza z nektáru kvetov a liečivých rastlín. Obsahuje vitamíny B1, B2 a C a podporuje tráviacu sústavu a mladistvú pokožku.
Lipový med je zlatý a číry, vyrába sa z nektáru lipy malolistej. Okrem príjemnej vône a chuti má upokojujúce účinky na nervový systém, pomáha pri bolestiach hrdla, posilňuje imunitu a rýchlejšie hojenie rán.
Ďalšie druhy medu, ako napríklad agátový a repkový, majú tiež svoje charakteristické vlastnosti a liečivé účinky. Agátový med má zlatú a zelenú farbu a považuje sa za jeden z najkvalitnejších. Repkový med je vhodný proti zimnici a na zlepšenie zdravia obličiek. Jedľový med je vzácny druh bohatý na minerály a vôňu ihličnatých stromov.