Vedci bijú na poplach: Európa musí obmedziť konzumáciu mäsa (NOVÁ ŠTÚDIA)

  • Nová štúdia odhaľuje znepokojivé problémy
  • Posun k udržateľnejšiemu stravovaniu je nevyhnutný
Muž krája mäso.
Ilustračné foto Freepik/@bearfotos
  • Nová štúdia odhaľuje znepokojivé problémy
  • Posun k udržateľnejšiemu stravovaniu je nevyhnutný

Európske poľnohospodárstvo sa nachádza v komplexnej kríze. Environmentálne problémy ako degradácia pôdy, znečistenie vôd a strata biodiverzity ohrozujú budúcnosť odvetvia. Ako informuje portál Politico, dotačný systém s ročným balíkom 55 miliárd eur vytvára paradoxnú situáciu.

Významná štúdia z Wageningenskej univerzity, poprednej európskej poľnohospodárskej inštitúcie, prináša podrobnú 80-stranovú analýzu súčasných problémov. Výskum odhaľuje závažné nedostatky v súčasnom systéme.

Situáciu komplikuje aj demografický faktor. Starnúci farmári nemajú následníkov, keďže ich deti preferujú iné povolania. Vzniknutý nedostatok pracovnej sily vypĺňajú migranti, ktorí často pracujú za nízke mzdy.

Potravinová sebestačnosť EÚ

Európska únia dosahuje prekvapivú mieru sebestačnosti v produkcii potravín. Import tvorí len 10 percent celkovej spotreby, čo predstavuje výrazne nižší podiel v porovnaní s inými odvetviami.

EÚ úspešne exportuje základné potraviny vrátane mäsa, mliečnych výrobkov a obilnín. Dovoz sa sústreďuje najmä na produkty, ktoré nemožno pestovať v európskych podmienkach.

Napriek vysokej sebestačnosti čelí EÚ problémom s cenovou dostupnosťou potravín. Zvyšovanie produkcie nepredstavuje riešenie tohto problému.

Závislosť od zahraničných zdrojov

Európske poľnohospodárstvo závisí od dovozu kľúčových surovín. Až 80 percent sóje pre živočíšnu výrobu pochádza z Brazílie a Argentíny. Kritická je aj situácia v oblasti hnojív.

Európska komisia reaguje na tieto výzvy novými stratégiami. Plánuje podporiť domácu produkciu proteínov a rozvoj alternatívnych zdrojov hnojív.

„Tento podiel je obrovský. Ak hľadáme priestor na manévrovanie, možno je práve tu,“ povedala hlavná výskumníčka Wageningenskej univerzity Harriette Bosová.

Potreba zmeny v živočíšnej výrobe

Súčasný model živočíšnej výroby vyžaduje prehodnotenie. Až 60 percent európskej rastlinnej produkcie končí ako krmivo pre hospodárske zvieratá.

Rôzne druhy hospodárskych zvierat vykazujú rozdielnu efektivitu využitia krmiva. Hydina predstavuje najefektívnejší spôsob produkcie mäsa, zatiaľ čo prežúvavce potrebujú výrazne viac zdrojov.

„Posun k udržateľnejšiemu stravovaniu je nevyhnutný,“ zdôrazňuje správa. Priemerný Európan konzumuje o 40 percent viac bielkovín, než odporúčajú výživové normy.

Zdroje: Politico, WUR 

Najnovšie videá

Trendové videá