Vedci bijú na poplach. Obľúbené potraviny Slovákov skracujú život o viac ako 10 %

  • Ultraspracované potraviny sú bežnou realitou mnohých Slovákov
  • Dôkazov o ich škodlivosti pritom neustále pribúda
Muž konzumuje čipsy
Freepik
  • Ultraspracované potraviny sú bežnou realitou mnohých Slovákov
  • Dôkazov o ich škodlivosti pritom neustále pribúda

Podľa novej štúdie, ktorá sledovala viac ako 500 000 ľudí v priebehu troch desaťročí, môže konzumácia vysokého množstva ultraspracovaných potravín skrátiť život o viac ako 10 %.

Hlavná autorka štúdie Erikka Loftfieldová, vyšetrovateľka v Národnom inštitúte pre rakovinu v Bethesde Maryland, pre CNN uviedla, že po úprave údajov sa riziko zvýšilo na 15 % u mužov a 14 % u žien.

Škodlivosť ultraspracovaných potravín

Ako sme ťa informovali v našom článku, štúdie už v minulosti preukázali, že konzumácia ultraspracovaných potravín je spojená s vyšším rizikom až 32 negatívnych zdravotných stavov, vrátane kardiovaskulárnych ochorení, rakoviny, duševných porúch a predčasnej smrti.

Ultraspracované potraviny sú charakteristické vysokým obsahom soli, cukru a tuku, pričom majú minimálny obsah vitamínov a vlákniny. Výskumníci zdôrazňujú, že tieto potraviny často obsahujú chemicky modifikované zložky a aditíva, ktoré slúžia na zlepšenie vzhľadu, textúry, chuti alebo trvanlivosti produktu.

Medzi najbežnejšie prídavné látky patria farbivá, arómy a emulgátory. Bohužiaľ, tieto potraviny sa stali každodennou súčasťou stravy v mnohých krajinách, vrátane Slovenska. Veľa ľudí si neuvedomuje rozsah zdravotných rizík spojených s ich konzumáciou.

Niektoré kategórie ultraspracovaných potravín predstavujú vyššie riziko zdravotných komplikácií v porovnaní s inými. „Vysokospracované mäso a nealkoholické nápoje patria medzi podskupiny ultraspracovaných potravín, ktoré sú najviac spojené so zvýšeným rizikom úmrtnosti,“ uviedla Loftfieldová. Neodporúčajú sa najmä párky, klobásy, šunka či konzervované hovädzie mäso.

Diétne nápoje sa takisto klasifikujú ako ultraspracované potraviny, pretože obsahujú umelé sladidlá, ako sú aspartám, acesulfam a ďalšie chemické prísady.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) upozorňuje, že dlhodobé používanie umelých sladidiel môže byť spojené s potenciálnymi nepriaznivými účinkami, ako je zvýšené riziko vzniku diabetu 2. typu, kardiovaskulárnych ochorení a zvýšená úmrtnosť u dospelých.

Zvýšené riziko predčasnej smrti

Predbežná štúdia predstavená v nedeľu na výročnom stretnutí Americkej spoločnosti pre výživu v Chicagu skúmala stravovacie návyky z roku 1995 od takmer 541 000 Američanov vo veku 50 až 71 rokov, ktorí sa zúčastnili americkej Národnej štúdie zdravia.

Výskumníci analyzovali údaje o stravovaní v súvislosti s úmrtnosťou v nasledujúcich 20 až 30 rokoch. Štúdia ukázala, že tí, ktorí konzumovali najviac ultraspracovaných potravín, mali vyššie riziko úmrtia na srdcové choroby alebo cukrovku v porovnaní s tými, ktorí ich konzumovali najmenej. Na rozdiel od predchádzajúcich štúdií však vedci nezistili zvýšené riziko úmrtia súvisiace s rakovinou.

„Dôkazy z tejto novej štúdie naznačujú, že spracované mäso môže byť jednou z najviac nezdravých potravín, ale ľudia nemajú tendenciu vnímať šunku alebo kuracie nugetky ako ultraspracované potraviny,“ uviedla vo vyhlásení Rosie Greenová, profesorka z London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Odborníci tiež odporúčajú obmedziť konzumáciu nápojov sladených cukrom, pretože sú spojené s predčasnou smrťou a rozvojom chronických ochorení.

Štúdia z marca 2019 ukázala, že ženy, ktoré pili viac ako 2 poháre sladkých nápojov denne, mali o 63 % vyššie riziko predčasnej smrti v porovnaní so ženami, ktoré tieto nápoje konzumovali menej ako raz mesačne. U mužov, ktorí konzumovali rovnaké množstvo sladkých nápojov, sa riziko predčasnej smrti zvýšilo o 29 %.

Zdroje: CNN, BMJ, WHO

Najnovšie videá

Trendové videá