Vedci našli recept na predchádzanie pandiémie a je veľmi jednoduchý

  • Humane Society International vyzýva svetových lídrov aby urýchlili kroky smerujúce k zmene stravovania ľudí viac na rastlinnú stravu
  • Organizácia tvrdí, že by sa tým znížilo riziko prepuknutia budúcich pandémií
  • Hospodárske zvieratá pravdepodobne hrali kľúčovú úlohu už pri minulých pandémiách
prasiatko
Unsplash/Charles Deluvio/Jo-Anne McArthur
  • Humane Society International vyzýva svetových lídrov aby urýchlili kroky smerujúce k zmene stravovania ľudí viac na rastlinnú stravu
  • Organizácia tvrdí, že by sa tým znížilo riziko prepuknutia budúcich pandémií
  • Hospodárske zvieratá pravdepodobne hrali kľúčovú úlohu už pri minulých pandémiách

Humane Society International vyzýva svetových lídrov aby urýchlili kroky smerujúce k zmene stravovania ľudí viac na rastlinu stravu, organizácia tvrdí, že by sa tým znížilo riziko prepuknutia budúcich pandémií.

Predpokladá sa, že nový koronavírus sa rozšíril na trhu s divokými zvieratami v čínskom Wu-chane od vystrašených a vystresovaných zvierat chovaných v klietkach v preplnených a nehygienických podmienkach, čo sú ideálne podmienky pre vznik novej smrteľnej choroby.

Po vypuknutí  pandémie začali vedci skúmať ďalšie interakcie medzi ľuďmi a zvieratami, ktoré by mohli predpovedať  ďalšiu vírusovú pandémiu. Veľkochov zvierat sa ukázal ako jasný favorit nebezpečenstva prepuknutia ďalšej pandémie. Organizácia dospela k záveru, že  predstavuje vážne riziko.

zdroj: archív Sloboda zvierat

 

Veľkochovy sú ideálnym prostredím pre vírusy 

Veľkochov zvierať je ideálne prostredie pre vírusy na to, aby sa stali smrteľnými. Rovnako ako trhy s divými zvieratami, kde sa nachádza veľmi veľa zvierat v malých priestoroch, čo vytvára oveľa väčšie riziko zosilnenia choroby.

Napríklad v priemyselných zariadeniach na výrobu kurčiat a ošípaných sa zvieratá chovajú v desaťtisícoch, alebo dokonca státisícoch. Zdieľajú malé vnútorné priestory, kde je prašný vzduch a je tu amoniak zo živočíšneho odpadu. Chovné ošípané v bravčovom priemysle sú obmedzené v prepravkách, ktoré sú také úzke, že sa nedokážu ani otočiť. Sliepky nesú vajcia v takých malých klietkach, že nemôžu natiahnuť krídla.

V infikovanom mieste sa tak môže vírus ľahko replikovať, mutovať a stať sa smrtiacim patogénom.

Môžeme si za to sami. Pandémia je dôsledkom ničenia prírody a prídu ďalšie, varujú odborníci

Prasaciu chrípku rozšírili veľkochovy 

Nejde o nové zistenie, veľkochovy pravdepodobne hrali kľúčovú úlohu pri pandemickom prepuknutí prasacej chrípky v roku 2009, pri ktorom počas prvého roku jej šírenia zahynulo viac ako 150 000 ľudí.

Vedci predpokladajú, že hospodárske zvieratá sa podieľali aj na rozšírení ostatných vírusov, vrátane SARS, Mers, Eboly, vtáčej chrípky a vírusu Zika.

Inger Andersen, výkonná riaditeľka Programu OSN pre životné prostredie (UNEP), uviedla, že zoonózy – choroby, ktoré preskakujú zo zvierat na ľudí – sa zvyčajne šíria od divých zvierat na farmy.

Independent upozorňuje, že UNEP varoval v roku 2016 pred novými chorobami zvierat, ktoré sú umocnené rastúcou populáciou hospodárskych zvierat na svete pre mäso a mliečne výrobky.

https://twitter.com/HSIGlobal/status/1313111228743647234

„COVID-19 jasne ukázal, že nemôžeme tlačiť limity zvierat a očakávať, že zostaneme izolovaní od účinkov. Potravinová stratégia musí rázne spochybniť náš milostný vzťah s lacným mäsom a musí urýchliť smerovanie k strate zameranej na rastliny, ktorá sa stane novou normou. Spotrebitelia už začali túto revolúciu a trh s rastlinnými potravinami zažíva boom,“ uviedla Claire Bass, výkonná riaditeľka Humane Society International UK pre Independent.

Organizácia nie je jediná, ktorá tvrdí, že ak nezmeníme svoj vzťah k životnému prostrediu budú nasledovať ďalšie pandémie. Odborníci zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) a Organizácie Spojených národov (UN) tvrdia, že  súčasná pandémia má súvislosť s ničením prírody ľuďmi, a ak sa nezmení naše správanie k prírode, prídu ďalšie.

Európska únia považuje rastlinnú stravu za dôležitú stratégiu

Európska únia vo svojej stratégii považuje alternatívne náhrady mäsa za dôležitú súčasť Green Deal z hľadiska ekológie a emisií. Vedci tvrdia, že prechod na vegánsku stravu by výrazne znížil emisie, ktoré produkuje poľnohospodárstvo. V budúcnosti sa chystá veľká podpora rastlinných náhrad zo strany EÚ.

Koronakríza výrazne ovplyvnila správanie zákazníkov. Kým rastlinné alternatívy hlásia zlaté časy, mäsový priemysel prežíva ťažšie obdobie. Beyond Meat a jej najväčší konkurent Impossible Burger zažívajú počas pandémie úspechy. Spotreba ich výrobkov výrazne stúpla aj s ich akciami na finančných trhoch.

https://twitter.com/HSIGlobal/status/1313143275877019649

Prechod na rastlinnú stravu alebo aspoň obmedzenie mäsa zvažuje aj čoraz viac Slovákov. Podľa prieskumu agentúry Focus štyria z desiatich respondentov znižujú alebo zvažujú znižovanie svojej spotreby mäsa a živočíšnych výrobkov, ako sú mlieko, syry či vajcia. Od roku 2017 narástol podiel ľudí znižujúcich alebo zvažujúcich zníženie spotreby mäsa a živočíšnych výrobkov z 32 % na 41 %. Spomedzi týchto ľudí sa 0,5 % stravovalo v roku 2019 vegánsky, 3 % vegetariánsky, 14,7 % znižovalo svoju spotrebu živočíšnych výrobkov a ďalších 22,7 % zvažovalo svoju spotrebu znížiť.

Čítajte viac z kategórie: Inovácie a Eko

Zdroje: Humane Society International, Independent

Najnovšie videá

Trendové videá