Vedci objavili novú superpotravinu: Produkt, ktorý doteraz považovali za odpad, je „vitamínová bomba“
- Superpotraviny sú teraz veľmi populárne
- Mnohé z nich máš aj doma
- Na zoznam pribudla ďalšia nečakaná potravina
- Superpotraviny sú teraz veľmi populárne
- Mnohé z nich máš aj doma
- Na zoznam pribudla ďalšia nečakaná potravina
Vedel si, že o oleji sa hovorí, že je to tekuté zlato? Mnohí ho tak označujú pre jeho blahodarné účinky. Teraz však talianska vedkyňa prišla s niečím prelomovým. Podarilo sa jej odhaliť, že aj niečo, čo sa na prvý pohľad zdá ako odpad, môže byť v skutočnosti liekom. Reč je o odpadovej vode z olivového oleja, píše britský portál The Guardian.
Skrytý poklad
Odpadová voda z olivového oleja je dlho považovaná za problematický vedľajší produkt výroby olivového oleja. Najnovšia štúdia ukazuje, že môže ísť o cennejšiu látku, ako je samotný olej, píše portál. Aktuálne výskumy odhaľujú, že táto tmavá, zakalená tekutina s horkou chuťou skrýva vysoké koncentrácie prospešných látok rastlinného pôvodu, najmä polyfenolov.
Profesorka Adriana Albini, talianska výskumníčka rakoviny, sa už desať rokov venuje štúdiu odpadovej vody z oleja. Jej tím zistil potenciál extraktu z tejto vody pri prevencii a liečbe rôznych typov rakoviny. Ďalšie výskumy naznačujú, že voda môže podporovať regeneráciu po cvičení a zlepšovať metabolické ukazovatele.
„Rastliny nemôžu behať,“ vysvetľuje Albini. „Ich jedinou obranou je produkcia sekundárnych alebo terciárnych metabolitov, ktoré odpudzujú parazity. Mnohé z týchto metabolitov sú jedy a vieme, že v určitých koncentráciách môžu byť jedy terapeutické,“ vysvetľuje.
Tieto látky obsahujú najmenej 30 rôznych typov polyfenolov, pričom najhojnejším je hydroxytyrozol. Táto látka sa spája s pozitívnymi účinkami na zdravie mozgu a srdca, ako aj so znížením zápalu v tele. Polyfenoly sú známe svojimi protizápalovými účinkami a pozitívnym vplyvom na zdravie čriev.
Napriek sľubným zisteniam Albini zdôrazňuje komplexnosť zdravého životného štýlu: „Je dôležité si uvedomiť, že neexistuje žiadna zázračná nutraceutika. Celkový životný štýl je veľmi dôležitý: nefajčiť, cvičiť, jesť dobrú stravu a piť striedmo alkohol. Je to zložitá sieť viacerých vecí.“
Tento prelomový výskum nielen otvára nové možnosti na využitie odpadovej vody z olivového oleja, ale aj poukazuje na potenciál hľadania zdraviu prospešných látok v nečakaných zdrojoch. Ukazuje sa, že to, čo bolo kedysi považované za odpad, môže byť v skutočnosti skrytým pokladom pre tvoje zdravie.
Babička mala pravdu
Inšpirácia pre nový produkt na britskom trhu prišla z nečakaného zdroja – od prababičky toskánskej rodiny Lo Franco. Jej viera v blahodarné účinky miestneho nápoja „acqua mora“ (tmavej vody) sa stala základom pre inovatívny produkt odpadovej vody z olivového oleja.
„Každý by na ňu s úžasom pozeral, pretože acqua mora je extrémne horká, no napriek tomu bola odhodlaná, nikoho si nevšímala. A teraz sa ukazuje, že Nonna Caterina mala pravdu. Jedna malá nádobka obsahuje viac polyfenolov ako celý liter dobrého extra panenského oleja. Len to ukazuje, ako príroda skutočne nevytvára odpad,“ hovorí rodina pre Guardian.
Rodina Lo Franco, ktorá vedie Fattoria La Vialla, sa rozhodla preskúmať vlastnosti tohto tradičného nápoja. Po dôkladnom výskume a sérii testov vyvinuli metódu studenej filtrácie, ktorá umožnila jeho komerčné využitie. Výsledkom je odpadová voda dostupná v sladenom aj nesladenom variante. Predávajú ju v malých fľaštičkách.
Gianni Lo Franco, jeden z troch bratov, ktorí teraz vedú farmu, povedal: „Môžete si to predstaviť ako čerstvo vylisovanú polyfenolovú šťavu.“ Tento príbeh nám pripomína, že často prehodnocujeme zvyky svojich predkov, len aby sme nakoniec objavili múdrosť ukrytú v ich každodenných rituáloch. Prababička rodiny, ktorá sa dožila úctyhodných 98 rokov, možno skutočne našla tajomstvo dlhovekosti v tomto horkom, no zjavne prospešnom nápoji.
Čo je vlastne superportravina?
Podľa portálu Medical News Today sa za superpotraviny považujú také potraviny, ktoré vynikajú svojou mimoriadne vysokou výživovou hodnotou. Tieto potraviny sa vyznačujú tým, že pri nízkej kalorickej hodnote poskytujú telu značné množstvo esenciálnych živín. Ich charakteristickým znakom je bohatý obsah minerálov, vitamínov a antioxidantov.
Antioxidanty sú prirodzene sa vyskytujúce látky prítomné v niektorých potravinách. Ich hlavnou úlohou je neutralizácia voľných radikálov v ľudskom organizme. Tieto voľné radikály vznikajú ako vedľajší produkt pri procesoch tvorby energie v tele. Hoci sú prirodzenou súčasťou metabolizmu, môžu v nadmernom množstve narušiť rovnováhu organizmu a spôsobiť rôzne zdravotné komplikácie.
Odborníci upozorňujú, že superpotraviny by nemali byť vnímané ako zázračné riešenie všetkých zdravotných problémov. Dietologička Penny Kris-Etherton pre portál poukazuje na to, že mnohí ľudia majú prehnané očakávania od týchto potravín. Mylne sa domnievajú, že konzumáciou jednej či dvoch superpotravín môžu kompenzovať celkovo nezdravý životný štýl a ochrániť sa pred chronickými ochoreniami.
Zaradenie superpotravín do jedálnička môže byť prospešné, ale len ako súčasť celkovo vyváženej a zdravej stravy. Podľa Medical News Today je kľúčové zamerať sa skôr na komplexný prístup k stravovaniu, než sa sústrediť len na jednotlivé „zázračné“ potraviny. Odporúča sa teda uprednostniť koncept „super diéty“, ktorá zahŕňa širokú škálu výživných potravín, pred spoliehaním sa na izolované účinky niekoľkých vybraných superpotravín.
Nie je potravina ako potravina
Medzi superpotraviny patrí aj samotný olivový olej. Píše o tom na svojej webovej stránke aj firma California Olive Ranch, ktorá olivy pestuje. Extra panenský olivový olej je podľa nich jedinečný v tom, že existuje hneď viacero výskumov o jeho údajných zdravotných výhodách. Ľudia na celom svete konzumovali extra panenský olivový olej už dávno predtým, ako sa stal superpotravinou. Stredomorská strava bola veľmi chválená – a to z dobrého dôvodu. Ľudia v Stredomorí žijú dlhšie a sú šťastnejší. To sa čiastočne pripisuje veľkému podielu ovocia a zeleniny, rýb a zdravých tukov, ako sú orechy a olivový olej v ich strave.
Bohatá chuť a všestrannosť olivového oleja sú dostatočnými dôvodmi na to, aby si ho zaradil do svojej každodennej stravy. Upozorňujú na jeho hlavné výhody, ktoré vyplývajú zo štúdií. Okrem antioxidantov obsahuje vitamíny K a E, ktoré sú prospešné pre naše telo, kožu aj správne fungovanie krvného obehu.
O prospešných superpotravinách sme ťa informovali aj v dávnejšom článku. Napriek tomu, že ich je skutočne veľa, niektoré sú skrátka lepšie ako iné. Keď ich konzumuješ vyvážene a v správnych množstvách, môže to mať vplyv na tvoje zdravie, spánok aj celkový režim. Skús ich napríklad, ak bývaš často unavený alebo máš problém zaspať či ráno vstať.
Najlepšie superpotraviny:
- čučoriedky
- kurkuma
- losos
- červené hrozno
- horká čokoláda
- čierne fazule
- zelený čaj
- jablká
- káva
- brokolica
- kyslá čerešňová šťava
- vajíčka
- acai
- repa
- mandle
- sladké zemiaky
- kimči
- chia semiačka
- kokosový olej
- pomarančový džús
- bezlepkové múky
Zdroj: Outside online
Samozrejme, si nemôžeš myslieť, že stačí, keď budeš jesť len tieto menované potraviny. Je nutné, aby si ich správne kombinoval a vyvažoval. Patrí sem napríklad aj káva, ku ktorej však pristupuj s mierou.
Odborník totiž vyvracia mýtus o tom, že káva ti môže škodiť. „Núti ma krútiť hlavou, keď počujem ľudí, ktorí hovoria, že sa snažia prestať s kávou,“ hovorí Shawn Talbott, biochemik a člen American College of Sports Medicine. Iste, nie je dobré to s ňou preháňať, ale pri správnej dávke má skutočné výhody. „Kofeín je najviac skúmaný produkt na svete a má rovnaký (priaznivý) obsah flavonoidov ako čaj,“ uviedol.
Zdroje: Guardian, California Olive Ranch, Medical News Today, Archív Startitup, Outside online