Vedci odhalili kľúč k tomu, ako si udržať mozog vo forme čo najdlhšie
- Prechod na stravu plnú čerstvej zeleniny môže urobiť zázraky pre biologický vek mozgu
- Vedci upozorňujú, že mozgy ľudí so zlou stravou „starnú“
- Prechod na stravu plnú čerstvej zeleniny môže urobiť zázraky pre biologický vek mozgu
- Vedci upozorňujú, že mozgy ľudí so zlou stravou „starnú“
Prechod na stravu plnú čerstvej zeleniny a s nízkym obsahom spracovaných potravín môže urobiť zázrak na biologický vek tvojho mozgu. Informoval o tom medzinárodný tím výskumníkov vo svojej novej štúdii.
Konzumácia stredomorskej stravy bohatej na zeleninu, morské plody a celozrnné výrobky podľa vedcov spomaľuje príznaky rýchleho starnutia mozgu, ktoré sa obvykle prejavujú pri obezite, pričom telesná hmotnosť sa zníži len o 1 %.
Skenovanie mozgu uskutočnili vedci na 102 účastníkoch klinickej štúdie.
Rozdiely medzi biologickým a chronologickým vekom
Ako informuje portál Science Alert, skenovanie mozgu po 18 mesiacoch odhalilo, že vek mozgu účastníkov sa javí takmer o 9 mesiacov mladší, než sa predpokladalo na základe chronologického veku.
Podobne ako účastníci klinickej štúdie, aj ty sa možno necítiš taký starý, ako je tvoj skutočný vek, alebo máš pocit, že tvoje telo starne rýchlejšie ako ty. To je rozdiel medzi biologickým a chronologickým vekom.
Výskum naznačuje, že biologický vek tela je oveľa viac než len subjektívny pocit. Prejavy biologického starnutia možno nájsť v rôznych častiach tela, ako je napríklad bodkovaná DNA, opotrebované koncové časti chromozómov alebo, ako ukazuje táto štúdia, v uvoľnených spojeniach tvojho mozgu.
S narastajúcim množstvom výskumov sa ukazuje, že biologické starnutie spôsobené stresovými udalosťami môže byť vratné. Táto nová štúdia však ukazuje, že zlepšenie stravy môže byť jednou z najjednoduchších možností na zlepšenie celkového stavu tela, bez ohľadu na vek.
S kilami išiel dole aj ich vek
V najnovšej štúdii vedci zobrazili mozgy 102 účastníkov klinickej štúdie, ktorá sa uskutočnila na jednom pracovisku v Izraeli. Skenovanie ich mozgu uskutočnili pred začatím výskumu a následne opäť po 18 mesiacoch spoločne s testami funkcie ich pečene, hladín cholesterolu a telesnej hmotnosti.
Účastníkov rozdelili do troch skupín a každá jedla jednu z troch diét: stredomorskú stravu s množstvom orechov, rýb a kuracieho mäsa namiesto červeného mäsa; stredomorskú stravu s niekoľkými pridanými doplnkami, ako je zelený čaj pre polyfenoly; alebo diétu založenú na zásadách zdravej výživy.
Odhady veku mozgu sa zakladali na algoritme, ktorý bol trénovaný na skenoch mozgu z približne 300 jednotlivcov. Tento model presne predpovedal vek na základe meraní mozgovej konektivity.
V priemere účastníci experimentu stratili približne 2,3 kilogramu. Vedci zistili, že každé 1 percento straty telesnej hmotnosti spôsobilo, že mozgy účastníkov pôsobili takmer o 9 mesiacov mladšie, než je ich chronologický vek.
Dôležitosť zdravého životného štýlu
Známky spomaleného starnutia mozgu boli spojené tiež aj s nižšími hladinami tuku v pečeni a zlepšeným lipidovým profilom. Ako upozornili vedci, tieto zmeny však môžu byť iba povrchné alebo krátkodobé.
„Naša štúdia zdôrazňuje dôležitosť zdravého životného štýlu, vrátane nižšej konzumácie spracovaných potravín, sladkostí a nápojov, pri udržiavaní zdravia mozgu,“ uviedol hlavný autor a neurológ Gidon Levakov z Ben-Gurionovej univerzity v Negeve v Izraeli.
Väčšina respondentov bola mužského pohlavia a vyplnila online prieskumy týkajúce sa ich stravovacích návykov a životného štýlu. Je dôležité si uvedomiť, že tieto údaje môžu byť skreslené z dôvodu, že respondenti si mohli zvoliť, čo oznámia.
Navyše, prieskum nezohľadňoval iba stravu. Taktiež sa zameral na úroveň aktivity respondentov v pracovnom prostredí. Okrem toho, účastníci boli v skúšobnej verzii prieskumu vybavení bezplatným členstvom v posilňovni, takže cvičenie predstavovalo dôležitý faktor.
Zdroje: Science Alert, eLife, Science Direct