Vedci odhalili najväčšieho nepriateľa zdravých zubov. Cukor to prekvapivo nie je (ŠTÚDIA)
- Nová štúdia odhalila, že sladkosti nie sú jediným nepriateľom zdravých zubov
- Zisti, čo všetko škodí tvojim zubom

- Nová štúdia odhalila, že sladkosti nie sú jediným nepriateľom zdravých zubov
- Zisti, čo všetko škodí tvojim zubom
Miluješ sladké a rád si dopraješ aj kávu? Už odmalička ťa mohli strašiť, že práve vďaka tomu budeš mať žlté zuby alebo rovno na nich budeš mať kaz. Podľa novej štúdie sú však horšie veci, ktoré môžu poškodiť zuby. A sú to presne tie jedlá, ktoré ťa rodičia nútili jesť.
Prekvapivo, koláčiky medzi ne nepatria, hoci jedlá a nápoje s vysokým obsahom cukru nie sú pre zuby všeobecne prospešné.
Škrob ako zabijak zdravých zubov
Ako informuje portál tvnoviny.sk, hoci cukor nie je pre zdravie zubov úplne najlepší, nie je jediným škodcom. Rovnako nebezpečné sú aj jedlá s vysokým obsahom škrobu. Napriek tomu vedci z Cornellovej univerzity v New Yorku avizujú, že veľa závisí od našej genetickej výbavy.
Nové zistenia uverejnili vo vedeckom časopise MDPI. Skúmali, ako mikrobiálne spoločenstvá v ústnej dutine reagujú na gén AMY1. Tento gén súvisí s tráviacim enzýmom a amylázou. Nachádza sa aj v slinách a pomáha rozkladať škrob. Čo je zaujímavé, u zvierat sa tento enzým tvorí iba v pankrease.
Ak zješ veľa cukru, mal by si si dôkladne umyť zuby. Autorka štúdie a profesorka molekulárnej výživy Angela Pooleová vo vyhlásení však upozorňuje, že ak si takýto pedant na cukor, mal by si byť rovnako ostražitý aj na škrob. „Na základe týchto zistení možno budeš chcieť byť rovnako ostražitý pri umývaní zubov po konzumácii stráviteľných škrobov,“ dodala. Škrob sa nachádza vo viacerých obľúbených potravinách. Nájdeš ho napríklad v ryži, zemiakoch či vo fazuli.
Príznaky zubného kazu
Portál Healthline vypísal 5 možných príznakov zubného kazu. Všimni si, či tvoj zub reaguje na teplo a chlad. Citlivosť, ktorá pretrváva po konzumácii teplého alebo studeného jedla, môže byť totiž znakom zubného kazu.
Ďalším príznakom môže byť pretrvávajúca citlivosť na sladké. Podobne ako pri citlivosti na teplotu, aj nepríjemný pocit po zjedení sladkého často súvisí s poškodením skloviny a môže signalizovať začiatok zubného kazu.
Medzi najbežnejšie príznaky zubného kazu patrí bolesť. Pretrvávajúca bolesť jedného alebo viacerých zubov môže naznačovať, že by si mal zájsť k zubárovi. Najmä vtedy, ak ťa bolia zuby, keď zahryzneš do jedla.
Jedným z príznakov môžu byť aj škvrny na zube, ktoré sa objavia najprv ako biele bodky. Ak sa však kaz zhorší, môžu stmavnúť alebo sa môže zmeniť na dieru či priehlbinu.
Výsledky štúdie
Vyšší počet AMY1 sa v minulosti spájal s vyšším rizikom vzniku zubných kazov a takisto súvisí s hladinami baktérie známej ako porphyromonas endodontalis. Táto baktéria môže spôsobovať infekcie koreňových kanálikov.
Pooleová sa vyjadrila, že v experimente chceli zistiť, čo sa deje v ústach, keď niekto zje škrob, a či je reakcia odlišná u ľudí s vyšším alebo nižším počtom kópií génu AMY1. „Zistili sme, že do týchto procesov sú zapojené aj iné baktérie a že zmeny závisia od počtu AMY1.“
Vzorky slín poskytlo 31 darcov z New Yorku, ktorí boli zapojení do štúdie. Dobrovoľníci mali hodnoty AMY1 od dvoch do 20 kópií génu. Pre tých, ktorí mali vyšší počet kópií génu, mali vedci zlú správu. Ich sliny obsahovali viac baktérií, napríklad streptokok. Tie sa živia cukrami pochádzajúcimi zo škrobu.
Baktérie sa v ich ústach množia rýchlejšie, dodala Pooleová. Ďalšou zaujímavosťou je, že ľudia s vyšším počtom kópií AMY1 mali predkov poľnohospodárov – sú teda geneticky lepšie prispôsobení na trávenie škrobu. To pomohlo ľuďom v minulosti lepšie prežiť.
Avšak ani pre ľudí, ktorí mali menší počet kópií, nemali vedci úplne najpriaznivejšie správy. U nich sa častejšie nachádzali baktérie ako atopobium a veillonella.
Čítajte viac z kategórie: Zaujímavosti
Zdroje: Tvnoviny.sk, Healthline, MDPI, News Cornell