Vedci odhalili nebezpečné dusičnany v jedle. Hráme veľký hazard, tvrdia, že spôsobujú rakovinu
- Mali by byť dusitany v jedle zakázané?
- Nová britská štúdia ukazuje, že zvyšujú pravdepodobnosť vzniku rakoviny hrubého čreva.
- Mali by byť dusitany v jedle zakázané?
- Nová britská štúdia ukazuje, že zvyšujú pravdepodobnosť vzniku rakoviny hrubého čreva.
Je čoraz väčším trendom venovať zvýšenú pozornosť tomu, čo konzumujeme a dbať na čo možno najzdravší jedálniček. V tejto súvislosti je vegetariánstvo či vegánstvo, respektíve aspoň obmedzená spotreba mäsa, čoraz častejším fenoménom.
Britský The Guardian píše, že vedci z Queen’s University Belfast vydali novú štúdiu, na základe ktorej naliehajú na britskú vládu, aby zakázala používanie dusitanov v potravinách po tom, čo výskum poukázal na „jednoznačné“ riziko vzniku rakoviny z príliš častého jedenia spracovaného mäsa, ako je slanina a šunka.
Výskumníci sa zamerali na myši
Portál Euronews uvádza, že približne v polovici roka 2022 francúzska zdravotnícka agentúra ANSES potvrdila súvislosť medzi dusitanmi a dusičnanmi v šunke a údeninách a rozvojom kolorektálneho karcinómu, ktorý je známejší ako rakovina hrubého čreva. Francúzska vláda odvtedy začala plánovať znižovanie respektíve postupné odstraňovanie dusitanov zo spracovaného mäsa v krajine.
Profesor Chris Elliott, riaditeľ Inštitútu pre globálnu bezpečnosť potravín na Queen’s University od roku 2013, spolu s kolegami z univerzity v severoírskom Belfaste vykonali štúdiu spotreby bravčového mäsa na myšiach v priebehu ôsmich týždňov.
Journal Break poznamenáva, že myši boli kŕmené stravou pozostávajúcou z 15 % bravčového mäsa bez dusitanov, klobás tiež bez dusitanov alebo párkov obsahujúcich dusitany. Myši boli porovnané s kontrolnou skupinou, ktorá bola kŕmená vyváženou stravou tvorenou väčšinou zo zŕn.
Zistilo sa, že myši, ktoré jedli párky obsahujúce dusitany, mali o 53 % viac gastrointestinálnych nádorov ako kontrolná skupina. Autori štúdie poznamenali, že zatiaľ čo 15 percent dusitanového bravčového mäsa v strave predstavovalo „relatívne vysoký príjem spracovaného mäsa“, všetky predchádzajúce predklinické štúdie používali v strave najmenej 50 percent spracovaného mäsa. „Toto jasne dokazuje, že nižší príjem potravy môže zhoršiť ochorenie,“ napísali.
Portál New Atlas, ktorý sa odvoláva na citáciu Elliotta, prízvukuje, že dusitany by mali byť v potravinách zakázané, pretože sa dajú ľahko nahradiť prírodnými, bezpečnejšími alternatívami.
„Výsledky tejto novej štúdie ešte viac objasňujú riziko rakoviny spojené s mäsom konzervovaným dusitanmi. Každodenná konzumácia slaniny a šunky s obsahom dusitanov predstavuje veľmi reálne riziko pre verejné zdravie,“ dodal Elliott.
Jedna z najčastejších príčin úmrtí
Portál Nzdive zdôrazňuje, že rakovina hrubého čreva patrí k jednou z najčastejších druhov rakovín v Európe a zároveň je jednou z hlavných príčin úmrtí. Mnohé zdravotnícke orgány už odporúčajú znížiť riziko vzniku tejto rakoviny pomocou zdravej stravy a vyhýbaním sa spracovanému a červenému mäsu.
Britská NHS odporúča, aby každý, kto denne zje viac ako 90 gramov červeného alebo spracovaného mäsa, znížil toto množstvo na 70 gramov, čo by mohlo pomôcť znížiť riziko rakoviny čriev. Jeden zo spoluautorov predkladanej štúdie Brian Green pre Euronews povedal:
„Výsledky našej štúdie jasne ukazujú, že nie všetko spracované mäso má rovnaké riziko rakoviny a že konzumácia spracovaného mäsa obsahujúceho dusitany zhoršuje vývoj rakovinových nádorov.“
Čítajte viac z kategórie: Inovácie a Eko
Zdroje: The Guardian, Euronews, Journal Break, New Atlas, Nzdive