Vedci prezradili, aký typ kávy je najzdravší. Ak ju piješ aj ty, môže ti predĺžiť život
- Káva sa dá pripraviť na veľa spôsobov – espresso, latte macchiato, flat white, ristretto či cappuccino
- Ak však ide o jej zdravotné účinky, tak existuje len jeden jediný víťaz
- Štúdia uvádza, že filtrovaná káva môže predĺžiť život
- Káva sa dá pripraviť na veľa spôsobov – espresso, latte macchiato, flat white, ristretto či cappuccino
- Ak však ide o jej zdravotné účinky, tak existuje len jeden jediný víťaz
- Štúdia uvádza, že filtrovaná káva môže predĺžiť život
Štúdia, ktorá bola vydaná v magazíne European Journal of Preventive Cardiology, počas dvadsiatich rokov sledovala návyky viac ako pol milióna mužov a žien v Nórsku týkajúce sa pitia kávy a zdravotného stavu.
„Naša štúdia poskytuje silný a presvedčivý dôkaz súvislosti medzi metódou prípravy kávy a infarktom a dĺžkou života,“ vyjadril sa pre portál Inverse Dag Thelle jeden z autorov štúdie z Göteborgskej univerzity.
Najzdravšia je filtrovaná či prekvapkávaná
Z výsledkov štúdie vychádza, že najzdravším druhom kávy je filtrovaná alebo prekvapkávaná. Je prospešná nielen pre zdravie človeka, ale podporuje aj dlhovekosť.
Zo všeobecného hľadiska konzumácia filtrovanej kávy súvisí s 12 % znížením rizika úmrtia kvôli kardiovaskulárnym chorobám u mužov. Okrem toho je spájaná aj s 20 % znížením rovnakého rizika u žien v porovnaní s ľuďmi, ktorí kávu nepijú.
Najlepšie na tom po zdravotnej stránke boli osoby, ktoré pili jednu až štyri šálky filtrovanej kávy počas dňa.
Kávy, ktoré pijeme najviac, sú najväčší prepadák
Štúdia pozorovala 508 747 mužov a žien vo veku od 20 do 99 rokov. Vedci neskúmali len návyky týkajúce sa pitia kávy. Zaznamenávali aj aspekty ako ich životný štýl alebo to, v akej fyzickej kondícií sú. Tiež sledovali úroveň ich vzdelania, krvný tlak a dokonca aj hladinu cholesterolu, ktorá ovplyvňuje zdravia srdca.
Analýza konečných výsledkov odhalila, že najnezdravší typ je nefiltrovaná káva, ktorá sa vystavuje horúcej vode.
Prepadákom sa teda stali nápoje ako silná turecká káva, espresso, cappuccino či káva z french pressu. Hlavným dôvodom sú vysoké množstvá cafestolu a kahweolu, látok, ktoré sa nachádzajú ako v nápoji, tak v sedimente.
„Štúdie preukázali, že tieto látky môžu zvýšiť hladiny triglyceridov a cholesterolu LDL,“ ozrejmila pre CNN nutričná špecialistka Lisa Drayerová.
„Použitie filtra zníži riziko infarktu a predčasného úmrtia,“ vysvetľuje v správe na webe Európskej kardiologickej spoločnosti Thelle.
Napriek tomu, že nefiltrovaná káva je menej zdravá než filtrovaná, tak všeobecne podľa štúdie nie je príliš rizikovou. „Všeobecne vedci uznali, že pitie kávy nie je faktorom, ktorý by významne prispieval k predčasným úmrtiam. Jedinou vekovou skupinou, u ktorej pitie kávy skutočne zvyšovalo hladinu mortality, boli muži starší ako 60 rokov, ak bol nápoj nefiltrovaný, “ objasnil denník New York Post.
Zdroje: nypost.com, eddition.cnn.com, escardio.org, idnes.cz, inverse.com, journals.sagepub.com