Vedci prišli so znepokojivým zistením: Obľúbený zvyk Slovákov môže viesť k rakovine ústnej dutiny

  • Pitie jednej plechovky sladeného nápoja denne môže päťnásobne zvýšiť riziko rakoviny ústnej dutiny
  • Prečítaj si príznaky tohto ochorenia
pitie sladených nápojov vedie k rakovine ústnej dutiny
Ilustračné foto Freepik
  • Pitie jednej plechovky sladeného nápoja denne môže päťnásobne zvýšiť riziko rakoviny ústnej dutiny
  • Prečítaj si príznaky tohto ochorenia

Nemôžeš prežiť deň bez sladkého nápoja? Potom pre teba najnovšia štúdia nemá pozitívne správy. Pitie jednej plechovky sladeného nápoja (väčšinou perlivého) denne môže päťnásobne zvýšiť riziko vzniku rakoviny ústnej dutiny. 

Americkí vedci analyzovali viac ako 160-tisíc žien v priebehu rokov a zistili, že tie, ktoré pravidelne pili sladené nápoje, mali výrazne vyššie riziko vzniku ochorenia v porovnaní s tými, ktoré pili menej ako jeden takýto nápoj mesačne. Svoje zistenia publikovali v časopise JAMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery

Ženy pili viac ako jeden sladený nápoj denne

Presné značky sladených nápojov, limonád či ľadových čajov, ktoré ženy počas štúdie pili, v analýze neboli uvedené. Každé štyri roky im však ženy hlásili v prieskumoch počty skonzumovaných nápojov, vedci tak nemohli priamo merať obsah cukru v nápojoch, ktoré ženy pili. 

Tieto údaje potom porovnali s diagnózami rakoviny ústnej dutiny a počas 30-ročného obdobia zaznamenali 124 prípadov. Ženy, ktoré denne pili jeden alebo viac sladených nápojov, mali 4,87-krát vyššiu šancu na vznik rakoviny ústnej dutiny, než tie, ktoré pili takýto nápoj menej ako jedenkrát mesačne. 

Dôležité je podotknúť, že ženy pravidelne nefajčili ani nepožívali alkohol, čo sú známe spúšťače zvýšenia rizika rakoviny ústnej dutiny. Približne 20-tisíc žien v štúdii uviedlo, že pije viac ako jeden sladený nápoj denne. Avšak ako uvádzajú autori štúdie, riziko vzniku rakoviny ústnej dutiny je stále u jednotlivca nízke a táto štúdia potrebuje ďalší výskum. 

sladene napoje
zdroj: Unsplash/Francesco Gallarotti

Varovné príznaky 

Vedci ale poukázali na faktory s vysokým obsahom fruktózy, ktoré sa bežne pridávajú do takýchto nápojov v Spojených štátoch amerických, nie typicky u nás. Majú preukázané spojenie s ochoreniami ďasien, a to by tiež mohlo viesť k vysvetleniu, prečo ženy trpeli ochorením ústnej dutiny. Na svedomí to mohol mať kukuričný sirup. 

Tento sirup podľa vedcov narúša rovnováhu baktérií v ústach, čo môže spôsobovať zápal a zmeny v bunkách, vedúce k rakovine. Pozor by si si mal dať najmä na nehojace sa vredy v ústach, zachrípnutý hlas a nevysvetliteľné hrčky v ústach, ktoré sa do 3 týždňov nezahoja, sú príznaky rakoviny.

Ďalšími alarmujúcimi príznakmi sú opuchy, hrčky, červené alebo biele škvrny, bolesť hrdla a problémy s prehĺtaním. Vedci plánujú vykonať podobnú štúdiu na väčšej skupine ľudí, aby svoje zistenia overili, pretože výsledky nemusia byť aplikovateľné na mužoch. 

Nadmerná konzumácia cukru je pre ľudí všeobecne zlá. Môže zvýšiť riziko nadváhy a obezity, ktorá sama osebe zvyšuje riziko viacerých druhov rakovín, nielen rakovinu ústnej dutiny. Môže viesť k srdcovým chorobám alebo k cukrovke 2. typu. 

Čo robiť, ak sa nechceš vzdať sladených nápojov? 

Podľa portálu Web MD je dôležité nájsť si alternatívu, ak sa chceš vyhýbať sladeným nápojom. Všeobecne je známe, že najlepšia je voda, no ak si príliš zvyknutý na sladké nápoje, môže to vyústiť až do závislosti.

Ak si kávičkár alebo máš rád dobrý čaj, vyskúšaj ho nesladiť. Gastroenterologička z Weill Cornell Medicine, Carolyn Newberry, odporúča pridať do kávy alebo čaju odtučnené mlieko. 

Ak ti nevyhovuje chuť čistej vody, môžeš do nej pridať trochu ovocnej šťavy alebo čerstvého citrusového ovocia. Sýtená môže takisto uspokojiť tvoju chuť na bublinky. Podľa webu už 2 sladené nápoje týždenne zvyšujú riziko srdcových ochorení. 

Čítajte viac z kategórie: Zaujímavosti

Zdroje: JAMA Otolaryngology - Head & Neck Surgery, Web MD

Najnovšie videá

Trendové videá