Vedci rozlúštili záhadu, prečo lepok ničí tvoje črevo. „Bezlepková diéta je nedostatočná,“ tvrdí odborníčka (ŠTÚDIA)

  • Lepok je pre niektorých nebezpečný
  • Celiakia má genetické korene
  • Imunitný systém útočí na vlastné telo
  • Črevné bunky hrajú kľúčovú úlohu
chlieb
Ilustračná foto Unsplash/Louis Hansel/Jennifer Pallian
  • Lepok je pre niektorých nebezpečný
  • Celiakia má genetické korene
  • Imunitný systém útočí na vlastné telo
  • Črevné bunky hrajú kľúčovú úlohu

Pre približne jedného človeka zo sto môže potravina obsahujúca čo i len najmenšie množstvo lepku spôsobiť bolestivé problémy v tráviacom trakte a predstavovať vážne riziko pre zdravie. Možno sa pýtaš, prečo je to tak? Pokúsime sa ti to vysvetliť jednoduchým, no odborným spôsobom.

Celiakia je celoživotné autoimunitné ochorenie, ktoré spúšťa prítomnosť skupiny štrukturálnych bielkovín známych ako lepok (glutén) v črevách. Keď zješ prakticky čokoľvek vyrobené z pšenice, jačmeňa alebo raže – teda väčšinu pečiva, chleba a cestovín – vystavuješ sa riziku prechodných príznakov, ako je nadúvanie, bolesť, hnačka, zápcha a niekedy aj reflux a zvracanie.

Informuje o tom výskum publikovaný v časopise Gastroenterology aj web sciencealert

Reťazová reakcia s genetickými koreňmi

Aj keď môžeme sledovať dominový efekt imunologických reakcií až k ich genetickým koreňom, do hry vstupuje aj niekoľko ďalších faktorov. Toto sťažuje presné zmapovanie reťazca udalostí, ktoré spôsobujú celiakiu. V súčasnosti jediným spôsobom, ako sa vyhnúť príznakom, je vyhýbať sa potravinám, ktoré ich spúšťajú.

Z dlhodobého hľadiska môžu imunitné útoky vyvolané lepkom poškodiť klky tenkého čreva. Tieto drobné štruktúry zväčšujú vnútorný povrch črevných stien, čo napomáha vstrebávaniu živín z potravy. Ľudia s celiakiou – najmä ak nie je liečená – čelia vážnym zdravotným rizikám. Patrí medzi ne vyššia pravdepodobnosť vzniku kolorektálneho karcinómu a kardiovaskulárnych ochorení.

Pre približne jedného človeka zo sto môže potravina obsahujúca čo i len najmenšie množstvo lepku spôsobiť bolestivé problémy v tráviacom trakte a predstavovať vážne riziko pre zdravie.

Jediný spôsob, ako dnes môžeme liečiť celiakiu, je úplné vylúčenie lepku zo stravy,“ hovorí gastroenterologička Elena Verdu z McMasters. „Je to ťažké dosiahnuť a odborníci sa zhodujú, že bezlepková diéta je nedostatočná.

Genetické predpoklady a imunitná odpoveď

Nie každý, kto má spomínané rizikové gény, automaticky dostane celiakiu. Je to trochu ako mať kľúč od dverí – sám osebe neotvorí dvere, kým ho niekto nevloží do zámky a neotočí ním. V prípade celiakie potrebujú kúsky lepku najprv „prekĺznuť“ cez ochrannú bariéru tvojho čreva. Pri tom im pomáha špeciálny enzým, ktorý funguje ako sprievodca – chytí lepok za ruku a navyše ho upraví tak, aby ho imunitný systém lepšie „videl“.

Tieto enzýmy pochádzajú priamo z buniek v tvojom čreve. Tie teda nie sú len nevinnou obeťou, ale aktívne sa podieľajú na celom procese. Je to, ako keby tvoje vlastné črevné bunky nevedomky pomáhali nepriateľovi preniknúť dovnútra. Navyše, tieto bunky vyrábajú aj spomínané rizikové bielkoviny HLA-DQ2.5 a HLA-DQ8, ktorých množstvo sa zvyšuje, keď je v čreve zápal.

Do tohto objavu nikto nevedel, ako presne spolupráca medzi lepkom, enzýmami a črevnými bunkami funguje. Bolo to ako skladačka, kde chýbajú kľúčové diely pre pochopenie celého obrázku.

YouTube video player

Nový výskum sľubuje efektívnejšiu liečbu

Výskumný tím skontroloval expresiu hlavného imunitného komplexu v bunkách vystielajúcich črevá. Skúmali ľudí s liečenou aj neliečenou celiakiou a myši s ľudskými génmi pre HLA-DQ2.5.

Potom vytvorili funkčné živé modely čreva, nazývané organoid, pomocou myších črevných buniek. To im umožnilo študovať expresiu imunitných bielkovín zblízka. Vystavili ich zápalovým spúšťačom, predtrávenému aj intaktnému lepku.

To nám pomohlo zúžiť konkrétnu príčinu a účinok a presne dokázať, či a ako reakcia prebieha,“ vysvetľuje biomedicínsky inžinier Tohid Didar z McMasters.

Ukázalo sa, že bunky vystielajúce črevo nepredstavujú len pasívnych divákov poškodených v boji proti lepku. Fungujú ako kľúčoví činitelia. Priamo prezentujú zmes fragmentov lepku, ktoré rozkladajú črevné baktérie a transportné enzýmy, špecifickým imunitným bunkám.

Vďaka poznaniu typov zapojených tkanív a vplyvu zápalových mikróbov majú výskumníci nový zoznam cieľov pre budúce liečby. To by mohlo umožniť miliónom ľudí na celom svete vychutnať si koláč či dva bez rizika nepríjemných následkov.

Čítajte viac z kategórie: Zaujímavosti

Zdroje: gastrojournal, sciencealert

Najnovšie videá

Trendové videá