Vedci v laboratóriách pestujú sushi. Mäso bez vraždy môže byť budúcnosťou ľudstva
- Kalifornská spoločnosť vypestovala plnohodnotné rybie mäso
- Ide o najekologickejší spôsob konzumácie rýb
- Do technológie investovali aj Bezos a DiCaprio
- Kalifornská spoločnosť vypestovala plnohodnotné rybie mäso
- Ide o najekologickejší spôsob konzumácie rýb
- Do technológie investovali aj Bezos a DiCaprio
Losos je obľúbenou a veľmi rozšírenou potravinou. Využíva sa vo všetkých kútoch sveta a pripravuje sa na mnoho spôsobov. Tento fakt však spôsobuje v populácii lososa značné problémy. Stretol sa totižto, rovnako ako aj veľa iných druhov rýb, s problémom nadmerného lovu. Popredné svetové mená ako Jeff Bezos či Leonardo DiCaprio sa preto rozhodli investovať do startupu, ktorý sľubuje riešenie tejto situácie.
Mäso bez vraždy
Viac ako 90 % všetkých prírodných zdrojov rýb je už takmer úplne vyčerpaných. Uvádza tak CNN, na základe prieskumu vykonaného OSN. Kalifornská firma s názvom Wildtype sa preto rozhodla atakovať tento problém vytváraním umelého lososieho mäsa. Robia tak pestovaním buniek extrahovaných z ikier tohto druhu.
Zatiaľ ide o finančne úspešný projekt, ktorý len za február 2022 vyzbieral 100 miliónov amerických dolárov. Svoju vieru doňho vložili aj Bezos a DiCaprio, ktorí finančne prispeli. Ich prípravu mäsa, ktoré nevyžaduje žiadne zabíjanie, pritom chcú posunúť o krok ďalej oproti iným značkám.
Pre CNN sa vyjadril Justin Kolbeck, spoluzakladateľ spoločnosti Wildtype. „Využiť rastliny na vytvorenie imitácie mäsa je jednoduché pri produktoch z mletého mäsa. Zložitejšie je docieliť niečo, čo pripomína pravý plátok mäsa, ktorý by ste našli napríklad v sushi reštaurácii,“ vysvetľuje. „Takže to sme si nastavili ako výzvu.“
Príležitosť ochutnať toto v labáku vypestované mäso dostali aj redaktori z portálu Insider. Opisujú ho ako úplne nerozoznateľné od pravého lososa, či už textúrou, vôňou a aj chuťou. Pred desiatimi rokmi pritom bol tento koncept len divokým snom tímu vedcov, ktorí si položili otázku: „Potrebujeme zvieratá, na to aby sme mali mäso?“
Dnes však ide o realitu so zdanlivo svetlou budúcnosťou. Kým existujú alternatívy k obyčajnému rybolovu, ako napríklad masový chov rôznych druhov rýb, pestovanie mäsa sa zatiaľ zdá byť tou najvýhodnejšou z nich.
Najlepšia alternatíva
Spomínaný chov je momentálne najrozšírenejším spôsobom získavania rybieho mäsa, hneď po tradičnom rybolove. Má však hneď niekoľko nevýhod, píše Insider.
Pri tejto metóde sa rybám totižto vo veľkom podávajú antibiotiká za účelom vyhnúť sa rozličným ochoreniam. Konzumácia takéhoto mäsa však môže mať na ľudí dlhodobý negatívny účinok, keďže môže spätne znížiť efektivitu antibiotík podávaných ľudskej populácii v prípade závažnejších chorôb.
Medzi ďalšie problémy patria napríklad často spomínané mikroplasty, o ktorých sa viac dočítaš v našom článku. Vedecká komunita vyjadrila obavy aj ohľadom odpadu produkovaného týmito farmami, ktoré vo finále môžu mať na životné prostredie horší dopad ako samotný rybolov, informuje Forbes.
Celý proces je pritom až prekvapivo „jednoduchý“. Slovo jednoduchý si v tomto prípade vyslúžilo úvodzovky no Aryé Elfenbein, ďalší zo zakladateľov projektu, tvrdí, že nejde o žiadne sci-fi. Pre Insider vysvetlil, že ich zariadenia pripomínajú skôr pivovar ako laboratórium.
Ryba z črepníka
Na pestovanie mäsa využívajú rovnaký set buniek z tichomorského lososa, aký prvýkrát odobrali z jedinca pred tromi rokmi. Bunky následne vložia do bioreaktora, ktorý sa podobá na fermentačnú nádrž využívanú pri výrobe rôznych kvasených nápojov.
Bunky sú v reaktore kŕmené zmesou cukrov, proteínov, tukov, elektrolytov, minerálov a mnohých ďalších živín, ktoré im dopomáhajú rásť. Výsledkom je čisté mäso, ktoré neobsahuje spomínané antibiotiká, plasty ani ťažké kovy a na bunečnej úrovni je takmer identické s reálnym lososom. Jediným rozdielom je azda nižší obsah bielkovín.
Wildtype, ako aj mnoho iných podobných spoločností dúfajú v to, že sa im podarí vytlačiť z poličiek supermarketov bežné živočíšne mäso, píše ďalej Insider. Výsledkom by malo byť zdravšie mäso, čistejšie oceány, ako aj zlepšenie všeobecnej ekologickej situácie našej planéty.
Budúcnosť na poličkách
V ceste im stojí už iba formálne schválenie tejto potraviny kontrolnými orgánmi, ako je napríklad americká FDA, po vzore Singapuru. Krajina už pestované mäso značky Good Meat distribuuje do niekoľkých reťazcov reštaurácii a teší sa značnému úspechu.
Celý koncept síce znie divoko a takmer nepredstaviteľne, no Josh Tetrick, majiteľ spomínanej singapurskej spoločnosti túto novú technológiu dáva do zaujímavej perspektívy.
„Viete, znelo zvláštne streamovať hudbu, namiesto kupovania si jej, znelo zvláštne, že elektrické autá môžu predbehnúť benzínové, a znelo zvláštne, že by ste na svojej ruke nosili diamant z laboratória. Aj mäso, ktoré si nevyžaduje zabíjanie zvierat, znie zvláštne, ale zvláštne veci sa dejú neustále.“
Zdroje: CNN, Business Insider, Forbes