Vedci vďaka obrovskej štúdii zistili, ktoré potraviny sú pre človeka doslova vražedné
- Pri výbere potravín by sme sa mali riadiť ich zápalovým alebo protizápalovým potencionálnom, radia vedci v novej štúdii
- Podľa vedcov hrá chronický zápal dôležitú úlohu pri vzniku srdcových chorôb a mŕtvice
- Pozri sa aké potraviny vedci neodporúčajú, a ktoré naopak áno
- Pri výbere potravín by sme sa mali riadiť ich zápalovým alebo protizápalovým potencionálnom, radia vedci v novej štúdii
- Podľa vedcov hrá chronický zápal dôležitú úlohu pri vzniku srdcových chorôb a mŕtvice
- Pozri sa aké potraviny vedci neodporúčajú, a ktoré naopak áno
Pri výbere potravín by sme sa mali riadiť ich zápalovým alebo protizápalovým potencionálnom, radia vedci v novej štúdii.
Štúdia, ktorá bola zverejnená v odbornom periodiku Journal of the American College of Cardiology preukázala, že chronický zápal hrá dôležitú úlohu pri vzniku srdcových chorôb a mŕtvice. Podľa autorov štúdie sa „určité zápalové biomarkery, ako sú interleukíny, chemokíny a adhézne molekuly sa spájajú s ranými a neskorými štádiami aterosklerózy“.
Štúdia trvala 32 rokov, zúčastnilo sa jej 210-tisíc účastníkov
Vedci pri štúdii využili dáta zo štúdií o zdravotnom stave zdravotníkov, ktorí boli sledovaní až 32 rokov. Po vylúčení účastníkov s chýbajúcimi informáciami o strave alebo s predtým diagnostikovaným ochorením srdca, mozgovou príhodou alebo rakovinou bolo do analýzy zahrnutých viac ako 210 000 účastníkov. Účastníci vyplňovali prieskum každé štyri roky, aby sa zabezpečili dáta o tom, akú stravu prijímajú.
Vedci v štúdií zdokumentovali 15 837 prípadov kardiovaskulárnych ochorení, z toho 9 794 prípadov infarktu a 6 174 mozgových príhod počas sledovania.
„Použitím empiricky vyvinutého potravinového indexu výživy na vyhodnotenie úrovní zápalu spojeného s príjmom potravy sme zistili, že stravovacie návyky s vyšším zápalovým potenciálom boli spojené so zvýšenou mierou kardiovaskulárnych chorôb,“ uviedla doktorka Jun Li, PhD. Autorka štúdie a vedúca na pozícii Štúdia a výskumu na oddelení výživy na Harvarde TH Chan School of Public Health. „Naša štúdia je medzi prvými, ktorá spája potravinový zápalový index v potravinách s dlhodobým rizikom kardiovaskulárnych chorôb.“
Potraviny, ktoré škodia nášmu zdraviu
Vedci v štúdii uviedli aj, ktoré potraviny škodia nášmu zdraviu, a ktoré mu naopak prospievajú. Bližšie to vysvetlil ešte portál NDTV Food.
Červené mäso –Konzumáciu červeného mäsa dlhodobo neodporúčajú vedci ani lekári, ktorí ho odporúčajú vymeniť buď za biele mäso alebo za rastlinnú stravu. Spôsobuje ochorenia ako je cukrovka, srdcové choroby, obezita atď. Červené mäso má vysoký obsah tuku a môže viesť k zápalovým procesom v tele.
Soda – Ďalšou potravinou s vysokým obsahom tukov a pridaného cukru je sóda alebo sladené nápoje. Dokonca aj jej diétne verzie s umelými sladidlami zvyšujú riziko kardiovaskulárnych ochorení.
Vyprážané jedlá – Medzi tieto jedlá patria hranolčeky, hamburgery, pizze, cibuľové krúžky a kol. Majú vysoký obsah tukov a okrem toho, že spôsobujú aj kardiovaskulárne problémy sú navyše aj karcinogéne.
Rafinované cukry – Konzumácia rafinovaného cukru tiež môže viesť k zápalu v tele.
Rafinované zrná – Rafinované zrná majú jemnejšiu štruktúru, čo je pre mnohých ľudí viac vyhovujúce. Pri procese rafinácie obilnín sa strácajú vitamíny, minerály a ďalšie zdravé živiny.
Odporúčané potraviny, ktoré naopak pôsobia proti zápalovo
Vlašské orechy – Pravidelná konzumácia orechov je spojená s nižším rizikom srdcových chorôb a so znížením celkového cholesterolu. Konzumáciou orechov a jej vplyvom na zdravie sa zaoberali viaceré štúdie. Jedna z nich skúmala celkom 634 účastníkov, ktorým bola pridelená buď strava bez vlašských orechov, alebo strava s pravidelne zapracovanými vlašskými orechmi (asi 30 – 60 gramov denne). Po období sledovania dvoch rokov tí, ktorí jedli stravu s vlašskými orechmi, preukázali významne zníženú hladinu zápalu v tele u 6 z 10 testovaných zápalových biomarkerov.
Zelená listová zelenina (kel, špenát, kapusta, rukola).
Žltá zelenina (tekvica, žltá paprika, fazuľa, mrkva).
Celozrnné výrobky.
Káva, čaj a víno – S vínom ale opatrne, najnovšie štúdie ukazujú, že víno aj v malom množstve, zvyšuje u žien vznik rakoviny pŕs.
Čítajte viac z kategórie: Inovácie a Eko
Zdroje: Journal of the American College of Cardiology, NDTV Food