Vedci vyvíjajú kávovník, ktorý bude rodiť zrná bez kofeínu. Odpadne tak zložitý proces
- Experti na pestovanie kávy roky pracujú na vývoji novej odrody
- Sú o krok bližšie k tomu, aby bezkofeínová káva rástla priamo na kríkoch
- Experti na pestovanie kávy roky pracujú na vývoji novej odrody
- Sú o krok bližšie k tomu, aby bezkofeínová káva rástla priamo na kríkoch
Brazílski vedci už viac ako dvadsať rokov pracujú na projekte, ktorý je zameraný na vývoj prirodzene bezkofeínových odrôd kávy arabica. Výskumníci sa domnievajú, že tento úspech by mohol mať významný komerčný potenciál, píše portál Reuters.
Ak budú výsledky ich dlhoročnej snahy úspešné, tieto nové odrody kávy by sa mohli uchytiť na trhu v hlavných spotrebiteľských regiónoch, ako je Európa a Spojené štáty. Zaručene môžu osloviť aj zákazníkov, ktorí uprednostňujú pravú, čerstvo namletú a voňajú kávu pred umelými dostupnými značkami bez kofeínu, ktoré sú v súčasnosti vyrábané chemickými alebo priemyselnými procesmi.
Ako sa pestuje káva bez kofeínu
Projektu sa venujú experti v Instituto Agronomico de Campinas, renomovanom výskumnom centre kávy, ktoré výrazne prispelo k dominancii Brazílie na globálnom trhu s kávou. Brazília dodáva viac ako tretinu surovín do celosvetového obchodu s kávou, čiastočne vďaka vysoko výnosným kávovníkom vyvinutým inštitútom.
V Instituto Agronomico de Campinas výskumníci iniciovali regionálne terénne pokusy vybraných odrôd, na ktorých pracujú už niekoľko rokov. Tieto odrody vznikajú krížením rôznych kávovníkov s prirodzene nízkym obsahom kofeínu s využitím banky zárodočnej plazmy dostupnej v zariadeniach inštitútu, vysvetľuje NDTV.
Spoločnosti zapojené do predaja kávy bez kofeínu by navyše mohli profitovať zo zníženia nákladov, pretože by už nemuseli používať procesy na odstraňovanie kofeínu z bežných odrôd kávy.
Júlio César Mistro, projektový dozorca v Instituto Agronomico de Campinas, vyjadril optimizmus ohľadom predbežných výsledkov a uviedol: „Výsledky, ktoré sme doteraz dosiahli, vyzerajú sľubne, sme optimistickí.“
Koľko trvá vývoj bezkofeínovej kávy
Niektoré z klonov vyvinutých vo výskumnom centre sa pestujú v rôznych regiónoch Brazílie. Zvyčajne však trvá dva až tri roky, kým kávovníky prinesú prvé ovocie. To znamená, že výskumníci budú musieť počkať ešte niekoľko rokov, kým budú kávu zberať a testovať.
Podľa údajov Národnej asociácie kávy predstavuje káva bez kofeínu približne 10 % amerického trhu. Zatiaľ čo mnohí jedinci konzumujú kávu špeciálne na zvýšenie energie poskytovanej kofeínom, niektorí ľudia ju nepreferujú. Uprednostňujú prechod na bezkofeínovú kávu neskôr počas dňa, aby sa vyhli možným poruchám spánku.
Ako sa teraz vyrába káva bez kofeínu
Káva bez kofeínu sa vyrába štyrmi základnými metódami, a to konkrétne procesom perlivej vody, metódou švajčiarskej vody, procesom s priamym rozpúšťadlom a nepriamym rozpúšťadlom.
Proces perlivej vody zachováva všetku pôvodnú chuť kávových zŕn a je organický a bez chemikálií, píše blog Two Chimps. Švajčiarska vodná metóda je taktiež bez chémie a kávové zrná sa umývajú v extrakte zo zelenej kávy. Na druhej strane, procesy s priamym aj nepriamym rozpúšťadlom sú založené na chemikáliách.
Zdroje: Reuters, NDTV, Two Chimps