Vegáni môžu mať oveľa lahší priebeh koronavírusu, ukazuje štúdia. Tieto zistenia vedcov prekvapili
- Nová štúdia naznačuje, že milovníci rastlinnej stravy môžu mať menšiu pravdepodobnosť závažného COVID-u
- U účastníkov štúdie, ktorí tvrdili, že konzumujú rastlinnú stravu, bola o 73 % nižšia pravdepodobnosť hlásenia závažného priebehu
- Pescatariáni mali o 59 % nižšiu pravdepodobnosť ťažkého koronavírusu
- Nová štúdia naznačuje, že milovníci rastlinnej stravy môžu mať menšiu pravdepodobnosť závažného COVID-u
- U účastníkov štúdie, ktorí tvrdili, že konzumujú rastlinnú stravu, bola o 73 % nižšia pravdepodobnosť hlásenia závažného priebehu
- Pescatariáni mali o 59 % nižšiu pravdepodobnosť ťažkého koronavírusu
Nová štúdia naznačuje, že milovníci rastlinnej stravy, ktorí nekonzumujú mäso a mliečne výrobky, môžu mať menšiu pravdepodobnosť závažného COVID-u, informuje Independent.
Diéty s nízkym obsahom sacharidov a vysokým obsahom bielkovín môžu súvisieť so zvýšenou pravdepodobnosťou vzniku stredne ťažkej až ťažkej choroby, hoci zistenia neboli štatisticky významné.
73 % nižšia pravdepodobnosť vážneho priebehu
Štúdia bola publikovaná v časopise BMJ Nutrition, Prevention and Health skúmala údaje od zdravotníkov v šiestich krajinách. Pacienti absolvovali webový prieskum o tom, či mali koronavírus a aká bola ich strava.
Viac ako 2 300 účastníkov nemalo koronavírus a 568 malo. Z tých, ktorí mali koronavírus, 138 hlásilo stredne závažný až závažný priebeh a 430 malo mierne alebo veľmi mierne ochorenie.
Z 568 respondentov, ktorí uviedli, že boli chorí, 41 uviedlo, že jedli rastlinnú stravu a 46 účastníkov, ktorí ochoreli, jedli rastlinnú alebo pescatárskú stravu.
Autori uviedli že u účastníkov štúdie, ktorí tvrdili, že konzumujú rastlinnú stravu, bola o 73 % nižšia pravdepodobnosť hlásenia stredne závažného až závažného ochorenia v porovnaní s tými, ktorí jedli mäso.
Pescatariáni, ktorí konzumujú len rastlinnú stravu, ryby a morské plody, mali o 59 % nižšiu pravdepodobnosť ťažkého koronavírusu ako ľudia, ktorí sa stravovali inak.
Stravovacie návyky možno zvážiť, tvrdia odborníci
„V šiestich krajinách bola rastlinná alebo pescatárska strava spojená s nižšou pravdepodobnosťou stredne ťažkej až ťažkej COVID-u,“ uvádzajú autori štúdie.
Autori štúdie, ktorí pochádzajú zo Spojených štátov uviedli, že stravu vegánov alebo iba jedákov rýb „možno zvážiť na ochranu pred závažným COVID-19“.
„Od začiatku pandémie sa veľa špekuluje o vplyve stravy na riziko chorôb,“ vraví Gunter Kuhnle, profesor výživy a vedy o potravinách na univerzite v Readingu pre Sky News. „Táto štúdia sa pokúša odpovedať na túto otázku, je však potrebné brať do úvahy niekoľko obmedzení: štúdia sa úplne spoliehala na hlásenie ľudí a veľa údajov preukázalo, že hlásený príjem potravy je nespoľahlivý.“
Profesor Francois Balloux z UCL Genetics Institute to však vidí inak: „Veľkosť vzorky je slušná a analýzy vyzerajú kompetentne. Možno bude potrebné ďalšie potvrdenie, aby sa potvrdila priama príčinná súvislosť medzi stravou a závažnosťou ochorenia COVID-19.“
Čítajte viac z kategórie: Inovácie a Eko
Zdroje: Independent, BMJ Nutrition, Prevention and Health, Sky News