Veľká štúdia odhalila prekvapivé účinky kávy: Ranný rituál ťa zachráni pred významným ochorením (VÝSKUM)
- Vôňa a prvý dúšok horúceho nápoja nás prebudia
- Odporúčaná denná dávka kávy alebo čaju je definovaná na tri šálky
- Vôňa a prvý dúšok horúceho nápoja nás prebudia
- Odporúčaná denná dávka kávy alebo čaju je definovaná na tri šálky
Ranná šálka kávy je pre mnohých ľudí neodmysliteľnou časťou dobrého štartu do dňa. Vôňa a prvý dúšok horúceho nápoja nás prebudia a dodajú nám energiu, ktorú potrebujeme na zvládnutie povinností.
Už samotná príprava sa môže stať akýmsi naším každodenným rituálom. Mletie kávových zŕn či prekvapkavánie kávy na stroji má pre niektorých upokojujúce účinky. Ranná káva nie je len nápoj, ale aj symbol krátkej prestávky pred náročným dňom.
Nová štúdia, ktorú spomína aj portál CNN, hovorí, že káva by mohla byť ako len ranné povzbudenie.
Liek v podobe kávy a zeleného čaju
Odporúčaná denná dávka kávy alebo čaju je definovaná na tri šálky. Hlavný doktor novej štúdie Dr. Chaofu Ke uvádza, pitie kávy alebo zeleného čaju znižuje riziko pri kardiometabolickej multimorbidity (KM). Toto ochorenie znamená, že človeka postihuje naraz viac zdravotných problémov súvisiacich so srdcom, cievami či metabolizmom.
„Konzumácia kávy a kofeínu môže hrať dôležitú ochrannú úlohu takmer vo všetkých fázach vývoja KM,“ povedal Ke.
Výskumu sa zúčastnilo približne 180 000 respondentov z britskej Biobanky, veľkej biomedicínskej databázy a výskumného zdroja. Ľudia na začiatku výskumu netrpeli kardiometabolickou multimorbiditou.
Tí, ktorí kávu konzumovali len mierne, mali znížené riziko nástupu KM. Riziko sa zmenšilo 48,1 %, ak respondenti vypili tri šálky denne, alebo o 40,7 %, ak v priemere užili 200 až 300 miligramov kofeínu denne v porovnaní s ľuďmi, ktorí kávu vôbec nepijú, uvádza CNN.
Doktor Gregory Marcus uvádza, že štúdia využila viacero biomarkerov na zistenie, vďaka čomu je jasný pohľad na to, že kofeín ovplyvňuje zdravie srdca. Prírodné látky, ako káva alebo čaj, ktoré obsahujú kofeín, zlepšujú KM.
Benefity pitia kávy
Portál Healthline píše, že jedným z benefitov pitia kávy je zvýšenie hladiny energie. Kofeín stimuluje centrálny nervový systém, ktorý bojuje proti únave. Blokujú sa tým receptory neurotransmiteru nazývaného adenozín. Vďaka tomu sa zvyšuje hladina iných látok.
Okrem znižovania rizika kardiometabolickej multimorbidity je pitie kávy dlhodobo spojené s nižším rizikom cukrovky 2. typu. Taktiež podporuje zdravie mozgu. Niektoré štúdie opisujú, že mozog chráni pred neurodegeneratívnymi poruchami, vrátane Alzheimerovej choroby a Parkinsonovej choroby.
Káva zmierňuje aj ukladanie tukov a podporuje zdravý chod čriev, čo prispieva aj k regulácii hmotnosti prevažne u mužskej populácie.
Podľa štúdie každá šálka kávy, ktorú ľudia vypili počas dňa, bola spojená s nižším rizikom vzniku depresie, uvádza Healthline.
Negatívne účinky kávy
Okrem kladných benefitov má káva aj svoje negatívne stránky. Portál Blog o káve informuje, že kofeín síce človeka prebudí, ale s tým prichádzajú aj problémy. Neskorá večerná káva ťa nabudí natoľko, že budeš prebudený aj počas noci. Jednoducho povedané, nebude sa ti chcieť spať. Záleží to však aj od genetiky. Niekomu sa v tele udrží kofeín hodinu, inému môže aj deväť hodín.
Ďalšou nevýhodou kávy je, že sa od nej môžeš stať závislý. Výskum informuje, že kofeín vyvoláva v mozgu určité chemické reakcie. Ľudia, ktorí konzumovali veľké množstvo kávy, následne po jej vysadení pociťovali napríklad bolesti hlavy.
Zdroje: CNN, Healthline, Blog o káve, JCEM, VeryWellMind