Veľkonočná pochúťka Slovákov zregeneruje telo a zníži oxidačný stres. Nevedome jeme superpotravinu budúcnosti
- Cvikla s chrenom sú neodmysliteľnou súčasťou veľkonočných stolov
- Chren vedci označujú za superpotravinu budúcnosti
- Cvikla obsahuje unikátne farbivo
- Cvikla s chrenom sú neodmysliteľnou súčasťou veľkonočných stolov
- Chren vedci označujú za superpotravinu budúcnosti
- Cvikla obsahuje unikátne farbivo
Na veľkonočný stôl každého pravého Slováka patrí cvikla s chrenom. Aj napriek tomu, že ju počas sviatočných dní jedáva takmer každý, len málokto vie, ako veľmi je táto kombinácia prospešná pre telo. Dokonca aj vedci označujú chren za superpotravinu budúcnosti. Účinky chrenu s cviklou ťa presvedčia, že sa tieto suroviny oplatí jesť po celý rok.
Cvikla je bohatá na vitamíny a môže pomôcť s libidom. Chren vďaka svojej korenistej pikantnosti pôsobí na ľudské telo detoxikačne.
Nízkokalorická vitamínová bomba
Cvikla je bohatá na vitamíny A a C. Práve vitamín C je vynikajúcim antioxidantom. Rovnako cvikla obsahuje aj biotín, teda vitamín skupiny B, konkrétne B7. Tento vitamín, spolu s ďalšími inými, dokáže prinavrátiť libido.
Cvikla má svoju krásnu červeno-purpurovú farbu vďaka betaínu, čo je červené farbivo, ktoré má protirakovinové a antioxidačné účinky. Ako informuje portál Zdravoteka, cvikla tiež obsahuje veľké množstvo minerálov ako draslík, železo, kremík, zinok, sodík, horčík, vápnik a dokonca selén.
Na organizmus po skonzumovaní surovej či varenej cvikle, pôsobí aj folát (vitamín B9), ktorý je dôležitý pre rast tkanív a pre správnu funkciu buniek. Do organizmu sa dostane aj mangán, čo je esenciálny stopový prvok. Obsah draslíka zabezpečuje zníženie tlaku v krvi a má pozitívny účinok na srdce.
Veľkou výhodou je, že cvikla sa dá konzumovať celá. Čerstvé listy, naklíčené semienka a výhonky dokonca obsahujú značne viac železa, vápnika, vitamínu A a C oproti koreňu. Veľkonočný stôl si tak môžeš obohatiť o čerstvý šalát, s využitím práve týchto častí cvikly.
Okrem toho je surová cvikla vhodná pre hocikoho, kto sa snaží držať počas sviatkov líniu. Na 100 gramov hmotnosti totiž obsahuje iba 43 kalórií. Vo varenom stave iba o kalóriu viac, teda 44 kalórií.
Cvikla či repa?
Aj keď sa môže zdať, že medzi cviklou a repou nie je žiaden rozdiel, opak je pravdou. Ako informuje portál, medzi týmito zeleninami je rozdiel v chuti, vzhľade a hlavne v nutrientoch, ktoré obsahujú.
Cviklu spoznáš podľa jej sýtočervenej farby a sladkej, zemitej chuti. Oproti repe obsahuje veľa vitamínov a minerálov.
Repa je bielej alebo žltej farby, pestuje sa pre vysoký obsah cukru. Cukrová repa sa na cukor aj spracováva, kŕmna repa slúži ako krmivo pre dobytok. Je bohatým zdrojom sacharidov.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Superpotravina budúcnosti
Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.