Veľkonočná pochúťka Slovákov zregeneruje telo a zníži oxidačný stres. Nevedome jeme superpotravinu budúcnosti
- Cvikla s chrenom sú neodmysliteľnou súčasťou veľkonočných stolov
- Chren vedci označujú za superpotravinu budúcnosti
- Cvikla obsahuje unikátne farbivo
- Cvikla s chrenom sú neodmysliteľnou súčasťou veľkonočných stolov
- Chren vedci označujú za superpotravinu budúcnosti
- Cvikla obsahuje unikátne farbivo
Chren sa pre svoje účinky pestuje už stáročia. Za jeho charakteristickú pikantnú chuť je zodpovedná látka zvaná sinigrín. Táto látka pomáha znižovať zápal v organizme a dokonca sa predpokladá, že pomáha v boji proti ateroskleróze (kôrnatenie ciev).
Koreň tiež môžu konzumovať aj ľudia, ktorí trpia chronickou obštrukčnou chorobou pľúc. Ako informuje portál Zdravoteka, uvoľňuje totiž hlien v dýchacích cestách a pomáha pri odkašliavaní. Dokonca sa chren ujal aj pri liečbe prieduškovej astmy.
Koreň chrenu stimuluje tráviacu sústavu a pôsobí močopudne. Obsahuje vitamín B1 a minerály ako železo, vápnik, horčík a draslík. Chren má vďaka sinigrínu aj protizápalové účinky a tiež napomáha znižovať oxidačný stres buniek, teda znižuje účinok voľných radikálov (pôsobí detoxikačne). Niektorí odborníci tiež naznačujú, že obklady z chrenu poskytujú úľavu pri reumatickom ochorení.
Čítanie DNA chrenu pomôže vede
Tím českých a čínskych vedcov v auguste 2023 úspešne sekvenoval genóm chrenu. Dekódovanie genómu chrenu je veľkou vecou, pretože prispieva k lepšiemu porozumeniu genetických mechanizmov, informoval web Veda na dosah. To otvára cestu k zdravšej budúcnosti, využívajúcej jedinečné vlastnosti chrenu naplno. Štúdiu publikovali v časopise Nature Communications.
Zlúčeniny chrenu s protinádorovými, protizápalovými a antimikrobiálnymi účinkami ho radia medzi superpotraviny budúcnosti. Šľachtenie a objasnenie genetickej podstaty tvorby zdraviu prospešných zlúčenín však bolo komplikované pre chýbajúce informácie o genetickej výbave chrenu.
Prečítať genóm sa konečne podarilo výskumnému tímu z Ústavu biotechnologického výskumu Akadémie poľnohospodárskych a lesníckych vied v Pekingu vedenému Fei Shenom a tímu zo Stredoeurópskeho technologického inštitútu CEITEC Masarykovej univerzity.
Ten viedol vedec Martin Lysák. Spoločne sa im podarilo úspešne prečítať kompletný genóm chrenu pomocou komplexnej stratégie sekvenovania DNA.
Prečítanie kompletného genómu chrenu spolu s poznatkami o jeho epigenetickej architektúre a štruktúre chromatínu, významne posúva doterajšie informácie, ktoré o takýchto rastlinách vedci mali.
Odhalenie genómu chrenu pomôže v budúcnosti jednoduchšiemu a rýchlejšiemu zlepšeniu nutričných a zdravotných vlastností prostredníctvom pokročilých techník šľachtenia rastlín.