VEĽKÝ prehľad vegánskych burgrov: Ktorý je najlacnejší, kde ho zoženieš a čo v ňom je
- Pozreli sme sa na dostupnosť, zloženie a cenu rastlinných burgrov
- Prinášame ti prehľad všetkých, ktoré nájdeš na Slovensku
- Pozreli sme sa na dostupnosť, zloženie a cenu rastlinných burgrov
- Prinášame ti prehľad všetkých, ktoré nájdeš na Slovensku
Na Slovensku si už dnes môžeš vybrať z ponuky niekoľkých alternatív, ktoré reštaurácie a bistrá používajú vo svojich ikonických burgroch. Okrem služieb existuje niekoľko možností predaja.
Už to bude rok, čo sme ochutnali prvý rastlinný burger, v ktorom sa reálne mäso nemuselo nahradiť syrom alebo inou zeleninovou plackou. Volá sa Beyond Meat, je navyše bezlepkový a neobsahuje sóju. Odvtedy pribudli na slovenský trh ďalšie tri.
Značky chcú vyhovieť vege klientom
Dopyt po vegetariánskych a vegánskych produktoch z roka na rok stúpa. Nielen kvôli zdravotným problémom, dnes už aj z ekologických dôvodov. Každopádne, veľkú dieru na trhu sa snažilo zaplniť viacero značiek. Rastlinné varianty mlieka sú už dnes za veľmi dostupnú cenu takmer v každom predajnom potravinovom reťazci.
Ceny si vzájomne konkurujú, preto niekdajšie tri eurá za litrový nápoj už dávno neplatia. V bio kvalite ich dnes zoženieš takmer za polovicu. Dopyt po alternatívach mäsa sa zvyšuje, a tak možno čoskoro vďaka konkurenčnému boju nakúpime za príjemné a dostupné ceny.
Samotný Beyond Burger obsahuje jednoduché ingrediencie. V produkte nájdeš hrášok, ktorý je okrem iného aj zdrojom bielkovín. Cvikla, ako ďalšia zložka, vďaka svojmu intenzívne červenému farbivu dodáva „mäsu“ prirodzene hovädzinový vzhľad. Ďalšími zložkami je paradajkový pretlak či kokosový olej. Beyond meat sľubuje 20 rastlinných proteínov, transparentné suroviny bez použitia GMO a chuť na nerozoznanie od tradičnej mletej hovädziny.
Treba pripomenúť, že Beyond Burger je prvým vegánskym burgrom na svete, ktorý vyzerá rovnako ako hovädzie mäso, rovnako tak sa aj griluje.
Kúpiš ho takmer v každom supermarkete, od YEME až po Kaufland a zaplatíš zaň 9,99 eur. Na trh s vege značkou vstúpilo aj Nestlé. Priniesli Garden Gourmet, v rámci ktorého nájdeš rastlinné „mäso“ na burger. Cieľom je zabezpečiť vegetariánom a vegánom dostatočný príjem bielkovín, ktorý sa im vďaka nulovej konzumácii živočíšnych produktov nepodarí naplniť.
Väčšina chladených jedál, burgre nevynímajúc, obsahuje sójové a pšeničné bielkoviny. Sójové bôby, z ktorých sú pokrmy vyrobené, pochádzajú predovšetkým z USA a zo Srbska. V správe uvádzajú, že navyše spolupracujú iba s certifikovanými dodávateľmi, ktorých sójové bôby nepochádzajú z pôdy, ktorá bola násilne odlesnená.
Rastlinnú alternatívu mäsa chcú aplikovať do Sensational Burgru, ktorý je vlajkovou loďou novej rady. Produkty vyrábajú u susedov, v Česku, a tak sa okrem iného chvália aj lokálnym spracovaním.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Sensational burger je vyrobený z pšenice, sóje, repy a tiež z kokosového oleja. Má vysoký obsah proteínov, železa a vlákniny. Odporúčaná cena je 4,89 eur za 226 gramov. Kúpiš v Kauflande a sieti predajní Fresh Plus.
Okrem toho, že vegánske burgre a iné výrobky na rastlinnej báze obchody predávajú, niektoré si dokonca vytvárajú aj vlastné rady. Vegánske karbonátky pred rokom predstavil aj Lidl. Nazval ich Next Level Meat. Dlho sa predávali len v Nemecku, no dnes ich už nájdeš aj na slovenských pultoch.
Vyrobené sú zo zeleniny, hrachu, sóje a pšeničných bielkovín, no obsahujú aj šťavu z červenej repy. Výrobok v 227 gramovom balení stojí 2,99 eur a je tak najlacnejšou z ponúkaných rastlinných alternatív.
V zahraničí takúto vlastnú vege karbonátku produkuje aj Tesco. Pod názvom Plant Chef nájdeš 4 vege burgre. Balenie má takmer pol kilogramu a zaplatíš zaň menej ako dve libry. U nás ho zatiaľ tak skoro nečakaj. Každopádne, vegáni sa môžu dosýta vyblázniť na aktuálnej ponuke.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy
Zdroj: nestle.cz