Veľký test: Dokáž, že poznáš jedlá obľúbené miliónmi ľudí podľa jedinej fotky
- Poznáš pochúťky z rôznych kútov sveta?
- Prever svoje vedomosti v teste
- Poznáš pochúťky z rôznych kútov sveta?
- Prever svoje vedomosti v teste
Slovenská kuchyňa je bohatá a rozmanitá, ale ako dobre poznáš kulinárske tradície iných krajín?
V tomto kvíze sa ponoríme do rôznorodého sveta netradičných jedál z rôznych kútov planéty.
Odvážil by si sa ochutnať niečo nezvyčajné a rozšíriť tak svoje kulinárske obzory? V tomto článku sa dozvieš o jedlách, o ktorých si možno predtým ani nepočul, no vo svete sú považované za delikatesy.
Ide o pokrmy, ktoré by mohli byť pre mnohých Slovákov výzvou, ale pre iné kultúry sú bežnou súčasťou jedálnička. Od exotického hmyzu až po tradičné pokrmy pripravené z nezvyčajných ingrediencií – vydaj sa na skutočnú kulinársku cestu.
Pilaf je národným jedlom Azerbajdžanu. Jeho hlavnou ingredienciou je:
„Pilaf“ je pokrm, ktorý sa varí v jednom hrnci. Jeho základ tvorí ryža, prípadne sa môže nahradiť bulgurom.
V akej krajine si môžeš objednať štipľavé jedlo, ktoré sa volá vindaloo?
Vindaloo alebo aj vindalho je populárne, veľmi štipľavé indické jedlo. Prvýkrát bolo privezené Portugalcami do vtedajšej indickej provincie Goa, čoskoro sa stalo obľúbeným jedlom miestnych obyvateľov, často podávaným pri zvláštnych príležitostiach.
Ako sa volá tradičná hustá polievka pôvodom z južnej Louisiany?
Gumbo je hustá polievka pôvodom z južnej Louisiany, v ktorej sa miešajú ingrediencie a kuchárske postupy množstva kultúr vrátane francúzskej, španielskej, nemeckej a západoafrickej. Skladá sa najmä zo silného vývaru z mäsa alebo morských plodov, zahusťovadla a svätej trojice zeleniny – zeleru, papriky a cibule.
Keď ti na Filipínach prinesú v reštaurácii „balut“, ochutnáš:
Balut je pokrm pochádzajúci z juhovýchodnej Ázie, rozšírený predovšetkým na Filipínach ako cenovo dostupné pouličné občerstvenie. Pripravuje sa z vtáčieho vajca, ktoré je oplodnené a udržuje sa dva až tri týždne v teple, aby sa v ňom vyvinul zárodok. Vajcia sa varia v páre dvadsať až tridsať minút.
Ktoré ovocie je v Thajsku také „aromatické“, že sa dokonca nesmie prevážať v autobuse či nosiť do hotelovej izby?
Durian je rod tropických stromov z čeľade slezovité. Medzi tridsiatimi druhmi durianu je známych deväť, ktoré plodia jedlé ovocie. Niektoré ďalšie druhy nie sú dobre preskúmané.
Hlboko fermentované kúsky žraločieho mäsa, ktoré sa zakopávajú do zeme a potom ešte sušia zavesené vo vzduchu, sú populárne:
Hákarl je islandský pokrm pripravovaný zo žraločieho mäsa. Podáva sa ako súčasť obloženej misy zvanej Þorramatur a zapíja sa rascovou pálenkou brennivín. Špecialita sa vyrába zo žraloka malohlavého alebo žraloka veľkého. Krv týchto parýb obsahuje veľké množstvo močoviny, ktorá im umožňuje udržovať osmotický tlak.
V Škótsku sa za pochúťku považuje pokrm z ovčích vnútorností a tuku ochutených cibuľou, soľou a korením varený zabalený do ovčieho žalúdka. Názov tohto jedla je:
Haggis – škótske národné jedlo podobné klobáse. Cudzinci ho niekedy zosmiešňujú kvôli ingredienciám, z ktorých sa robí. Pečeň, srdce a pľúca ovce sa zmiešajú s ovsenými vločkami a cibuľou, korenie a zmes sa napchá do ovčieho žalúdka, v ktorom sa asi hodinu varí.
Kde v Európe sa konzumuje syr so živými larvami – tzv. casu marzu?
Casu marzu je druh syra vyrábaný na Sardínii. Syr je zvláštny tým, že je zámerne infikovaný larvami. Casu marzu sa vyrába z miestnej varianty syra Pecorino Sardo. Pojedá sa vo vysokom štádiu rozkladu a so živými larvami. Sardínsky znamená casu marzu „zhnitý syr“.
Mexičania si radi pochutnávajú na „escamoles“. Čo sa pod týmto názvom skrýva?
Escamoles sú larvy mravcov, ktoré sa nachádzajú v koreňoch agáve alebo mezkalových kríkov. Tieto larvy sú považované za mexickú delikatesu a sú známe ako "mexický kaviár". Majú maslovú textúru a mierne orechovú chuť. Escamoles sa zvyčajne pripravujú smažením alebo pečením a podávajú sa ako hlavné jedlo alebo ako súčasť iných pokrmov. Sú populárne v mexickej kuchyni, najmä v regiónoch, kde sa traduje konzumácia hmyzu.
V Japonsku je obľúbená cukrovinka wagashi. Z čoho sa vyrába?
Wagashi je tradičný japonský sladký pokrm, ktorý sa obvykle podáva s čajom, najmä počas čajového obradu. Tento pokrm má hlboké kultúrne a historické korene v Japonsku a jeho výroba je považovaná za umenie. Wagashi sú vyrobené z prírodných ingrediencií, ako je ryžová múka, fazuľová pasta (anjú), agar-agar a ovocné želé.