Veronika si otvorila cukráreň pre ľudí s intoleranciami. Koláčiky si môžu vychutnať aj tí, čo „nesmú nič“
- Na svete je stále viac ľudí s intoleranciami na jedlo
- Veronika sa rozhodla otvoriť si vlastnú cukráreň pre alergikov
- Je tento koncept u ľudí úspešný?
- Na svete je stále viac ľudí s intoleranciami na jedlo
- Veronika sa rozhodla otvoriť si vlastnú cukráreň pre alergikov
- Je tento koncept u ľudí úspešný?
Počet ľudí s intoleranciami a alergiami na jedlo každým dňom stúpa. Na svete je tento problém oveľa väčší, ako sme si možno doteraz mysleli. Konečne sa však o tejto problematike začína v našej spoločnosti hovoriť a hľadajú sa alternatívne riešenia.
Alergia alebo intolerancia?
Podľa webu Vital Life je hlavným rozdielom medzi alergiou a intoleranciou čas nástupu reakcií v tele. Kým pri alergii sú to okamžité reakcie, medzi ktoré patria problémy s dýchaním, opuchy, vracanie či v najhoršom prípade aj smrteľné následky, pri intolerancii môže trvať nástup symptómov aj niekoľko hodín alebo dokonca dní.
Platí, že pokiaľ trpíš alergiou alebo intoleranciou na niektoré potraviny, mal by si sa vyhnúť ich konzumácii.
Presne na alergikov a ľudí s intoleranciami sa zamerala Veronika Hobothová, ktorá sa rozhodla otvoriť si vlastnú cukráreň Veronica’s Free Cakes v Dunajskej Strede, kde pre týchto ľudí ponúka sortiment rôznych dobrôt. Okrem krásne zariadeného priestoru tu nájdeš množstvo zákuskov, zmrzlinu či skvelé nápoje.
Začiatky ako čistá náhoda
Cukráreň otvorila v septembri 2022, a tým sa začala aj veľká etapa plánovania. Ako nám Veronika prezradila, sama žiadnymi obmedzeniami v stravovaní netrpí, no jej mame diagnostikovali v minulosti celiakiu a intoleranciu na laktózu. „Moja mama bola ten dôvod, prečo som začala,“ hovorí.
V prípadoch, keď človeku zistia potravinovú intoleranciu, sa mu jedálniček obráti hore nohami. V lepšom prípade vynechá z jedál niektoré suroviny, no napríklad pri intolerancii na lepok či laktózu sa strava musí celkovo obmeniť.
Niet sa tak čomu čudovať, že v každej domácnosti, kde žije človek s týmito zdravotnými problémami, sa varí kompletne oddelene, a to vrátane hrncov a príborov. Niekedy je to však naozaj náročné.
„Prestalo nás to baviť, a tak sme sa celá rodina dali na stravovanie, ako má moja mama,“ hovorí Veronika.
Nejde o nič komplikované – vymeníš len produkty, ktoré nemôžeš jesť, za alternatívy. Napríklad vymeníš pšeničnú múku za ryžovú, radí Veronika.
Od tejto diagnózy však ubehlo už 7 rokov. Odvtedy sa začala venovať pečeniu naplno. „V tom čase to v našej spoločnosti nebolo až také rozšírené, piecť som začala u nás v rodinnom dome a hlavným ochutnávačom bola moja mama.“
Vtedy začala piecť svoje výrobky pre šalátový bar, kde sa aj následne predávali. Úspech prišiel postupom času a jej produkty si u ľudí našli obľubu.
Každý si nájde to svoje
Pre odomknutie obsahu zadaj svoj e-mail
Registrácia a platba bude dokončená po zadaní e-mailu.
Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.
Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
V článku sa po odomknutí dozvieš
- Prečo sa Veronika rozhodla otvoriť si vlastnú cukráreň?
- Prečo jej výrobky majú takú obľubu u ľudí
- Aký je rozdiel v príprave „klasických“ výrobkov a pre ľudí s intoleranciami
- Aké alternatívy môžeme použiť ako náhradu
- Prečo sa slovo bio v našej spoločnosti hneď spája s povrchnosťou
- Ako to Veronika vidí so svojou cukrárňou v budúcnosti
Po odomknutí tiež získaš
- Články bez reklám
- Neobmedzený prístup k viac ako 75 000 článkom
- Exkluzívne benefity