Profesionálny pekár: Slováci pečivo milujú, kvalitný chlieb však len tak nenájdeš
Hosťom podcastu je šéf pekár YEME Ján Turinič. Rozprávali sme sa na tému blízkej všetkým Slovákom, a tým je chlieb a pečivo. Ján ti prezradí, aký je rozdiel medzi pšeničným, ražným či špaldovým chlebom a aj to, že celozrnný chlieb si vieš upiecť z rôznych obilnín. Pridáva však, že veľa pekární, ktoré využívajú polotovary, často pridávajú slad na dofarbovanie pečiva, čo môže dnes u zákazníka budiť dojem, že ide o kvalitný tmavý chlieb. Existuje však jeden tip, ako môžeš zistiť, či ide o skutočné celozrnné pečivo alebo len to dofarbené. Ako vníma Ján Turinič obľúbený a jednoduchý typ pečiva, ktorým je biely rohlík? Ján hovorí, že on by ho z ponuky vyradil, ale Slováci ho vo veľkom nakupujú.
Aký chlieb je v YEME napredávanejší? Ján ti prezradí, aký je proces výroby kvalitného chleba a pečiva, a na čo by si pri príprave nemal určite zabudnúť. Najdôležitejšie je kvasenie v správnej teplote a dostatočné zrenie. Následne sa musí cesto dobre rozmiešať a potom prichádza pečenie v remeselnej peci. Na elektrické pece môžeš pri pravom remeselnom chlebe zabudnúť. Tie najkvalitnejšie francúzske pekárne pečú stále na dreve a podobne je tomu aj v YEME.
Čo si profesionálny pekár myslí o kváskovaní, ktoré sa stalo veľkým hitom najmä cez koronu?
Dá sa doma upiecť naozaj kvalitný chlieb? Majú dnes mladí ľudia záujem o povolanie pekára, a čo všetko musí takýto človek vedieť? Ak si myslíš, že ide o jednoduchú prácu, vypočuj si tento podcast a zistíš, že pekárstvo môže byť skutočným umením.
Moderuje Roman Naništa
Tento podcast vznikol v spolupráci s YEME.