Reštauratér Benčík: Dúfam, že prevádzky, ktoré si na seba nezarobia, už po korone neotvoria
Hosťom rozhovoru je podnikateľ Pavol Benčík, majiteľ Benčík Culinary Group. Do jeho portfólia gastro prevádzok patrí 20 reštaurácií na Slovensku a v Čechách.
Momentálne podľa jeho slov na 100 % nefunguje žiadna. Na výdajnom okienku beží v súčasnosti 8 jeho reštaurácií, ale o pokrytí nákladov sa nedá hovoriť. Z okienka zarobíte asi 10 % pôvodných tržieb.
Ako je na tom pomoc od štátu? Od februára má byť preplácaná super hrubá mzda vo výške 100 %. Doteraz každý mesiac na mzdách doplácali 35-tisíc eur. Z pôvodných 350 zamestnancov klesli na 200, no tých už nechcú pustiť, pretože ide o profesionálov, ktorých len tak na ulici nenájdeš. Ide teda o strategické rozhodnutie, či sa ešte podarí gastro podnik otvoriť a stojí teda za to udržať si zamestnancov.
Ako je podľa Pavla Benčíka nastavený celý gastro systém? S akou maržou pracuje väčšina gastro podnikov a čo je ideál? Ako by sme mali zmeniť daňové zaťaženie, aby sa celý systém optimalizoval? Ako to majú vymyslené v Rakúsku a v ďalších okolitých krajinách? To všetko a oveľa viac sa dozvieš v Startitup Diskusnom Klube so Šimonom Žďárským.
Ďakujeme, že čítaš Startitup. V prípade, že máš postreh alebo si našiel v článku chybu, napíš nám na redakcia@startitup.sk.