„Vidím, že na Slovensku prebieha gastrorevolúcia,“ tvrdí mentor Gordona Ramsayho. TOP akcia dopadla nad očakávania
- Slovensko žilo gastrom
- V rámci Mirror Hospitality Expo 2023 k nám zavítala aj legenda svetového gastra
- Ide dokonca o mentora Gordona Ramsayho
- Slovensko žilo gastrom
- V rámci Mirror Hospitality Expo 2023 k nám zavítala aj legenda svetového gastra
- Ide dokonca o mentora Gordona Ramsayho
Bratislava minulý víkend hostila víkend, na aký naša gastroscéna len tak nezabudne. Mirror Hospitality Expo 2023 sa prvým ročníkom usadil v hotelovej ikone Bratislavy – Carlton Radisson Blue na Hviezdoslavovom námestí.
Predĺžený víkend sa niesol v duchu toho najlepšieho, čo nielen slovenská, ale aj svetová scéna ponúka.
Okrem skvelých kuchárov sa za barom ukázali naozaj zvučné mená barmanského sveta. Jeden z najväčších highlightov pre skutočne mnohých návštevníkov bola návšteva skutočnej kapacity z prostredia britskej kulinárskej sféry. Svetovo uznávaný Marco Pierre White sa zhostil role akéhosi headlinera a opäť dokázal aj to prečo si zaslúži takú pozornosť.
Kto je Marco Pierre White?
Je známy ako prvý britský kuchár, ktorý získal tri michelinské hviezdy, najvyššie ocenenie v gastronómii. Svoju kariéru začal v mladom veku a rýchlo stúpol na popredné miesta v kulinárskom svete.
Marco Pierre White sa stal známym nielen pre svoje kulinárske schopnosti, ale aj pre svoju osobnosť. Je považovaný za veľmi tvrdého a náročného šéfkuchára, ktorý od svojich zamestnancov požaduje dokonalosť.
Jedným z jeho učňov bol dokonca aj sám Gordon Ramsay, ktorý je v súčasnosti pojem sám osebe. Vo viacerých rozhovoroch dokonca tvrdil, že Marco bol jeden z mála ľudí, ktorí ho rozplakali v kuchyni. Jeho kuchárske umenie a vášeň pre kvalitu priniesli do gastronómie novú úroveň a dalo by sa povedať, že bol na čele obrodenia gastra vo Veľkej Británii.
Presne táto legenda navštívila aj naše malé Slovensko. Potom ako vyskúšal viaceré podniky, ako napríklad Irin, Olis Bistro alebo Eck, celkom statočne prehlásil aj počas svojej live cooking show, že podľa toho, čo mal možnosť zažiť, si myslí že Slovensko sa práve nachádza v takomto obrodení alebo až v gastrorevolúcii, ktorá nás ešte len dostane do sveta.
Poďme si však zhrnúť, čo sme okrem impozantného Marca Pierre Whita mohli zažiť.
Carlton plný kvality
Ako som už spomenul tieto live cooking shows, tak nebola len jedna, ale hneď niekoľko. Špičkoví kuchári, ako je Daniel Tilinger z Ecku, Lukáš Hesko z Irinu, Jozef Breza z Gašperovho Mlynu a ďalší, dokázali, prečo sú hodní svojej popularity.
Okrem toho sa však konalo množstvo zaujímavých a inšpiratívnych prednášok, master classov, ale aj malých „predstavení“ tých najlepších barmanov práve za barom samotným.
Bez ochutnávok by to, samozrejme, nešlo a na mieste sa konal aj market, kde si mohol vyskúšať rôzne nápoje mixované z odlišných druhov alkoholu najvyššej kvality. Našimi favoritmi boli stánok s Vlčími sirupmi a ich nealko nápoje, ale aj taký Toison gin – slovenský gin, ktorý má prestížne ocenenia Gin Award.
Z barovej scény sa predstavili ikony ako Luboš Rácz, ktorý stojí za barom Záhir v Nitre, alebo aj Martin Hudák, ktorý sa dostal do prestížneho rebríčku Forbes 30 pod 30, ale má aj veľmi bohaté skúsenosti zo zahraničia.
Čo na akciu hovoria kuchári?
My sme si odchytili niekoľkých kuchárov, ktorí sa predviedli na pódiu, a vyspovedali ich. Lukáš Hesko z Irinu vyzdvihol to, ako celá akcia nakoniec dopadla aj napriek faktu, že na zorganizovanie mali iba necelé tri mesiace.
Lukáš v Irine hostil už viacero známych ľudí, medzi ktorými bol aj napríklad basgitarista Flea zo skupiny Red Hot Chili Peppers. Tentokrát však za stolom privítal aj samotného Marca Pierra.
„Bol to pre mňa štandard. Aj napriek tomu, že som bol trošku nervózny, tak sme si povedali, že ideme predsa robiť to, čo robíme denne, a tak sme to aj profesionálne poňali. Treba to vždy robiť s chladnou hlavou. Keď dojedol, tak ma tak potľapkal po pleci a povedal ,very nice‘. Nechcel som ho však nejak otravovať zbytočne.“
Na akcii sa objavil aj televízny šéfkuchár Martin Novák, ktorý pôsobí v hotelovej reštaurácii roka Šimák Zámok Pezinok. Ten bol rovnako prekvapený z toho, ako sa podarilo zorganizovať celé podujatie a hlavne spojiť silné mená s kvalitnými značkami.
Podľa jeho slov to spojilo opäť gastrokomunitu a myslí si, že by takéto podujatia mali vznikať častejšie, lebo to formuje celú scénu a aj mladých nádejných kuchárov.
Martin Záhumenský ukázal Marcovi to, čo vieme ponúknuť
Jedným z ľudí, ktorí trávili s Marcom Pierrom najviac času počas jeho návštevy, bol aj skvelý šéfkuchár a jeden z organizátorov Martin Záhumenský.
Takto zhodnotil celú prácu, ktorej výsledkom bol jeden z najzaujímavejších gastroeventov roka: „Bolo toho veľa. Veľmi si vážim, že sme sem dotiahli hviezdu, akou je Marco. Už teraz môžem povedať, že sme zožali veľký úspech ako u Marca pri ukazovaní toho, čo vieme ponúknuť, ako aj samotnou akciou.“
Ako sme už spomínali, tak s Marcom strávil niekoľko dní, počas ktorých mu ukázal, čo okolie Bratislavy ponúka. Aký dojem to však na neho spravilo?
„Snažil som sa mu ukázať od fine-diningu, jednoduchých konceptov, skvelej pekárne cez dobrú kaviareň až po výnimočné bary. Veľmi sa mu páčili naše moderné tradície a myslím si, že nás začal vnímať v rámci gastra v celkom inom svetle. Pre Slovensko je to veľká udalosť a posunie nás to ďalej a každý z nás si z tejto návštevy určite zobral veľa.“
Neskončilo to v kuchyni
Čo ak ti však povieme, že toto bol iba prvý deň? Hostia okrem toho mohli navštíviť aj partnerské prevádzky ako Bao Brothers alebo Koun a mnoho ďalších. V každej prevádzke si prichystali dokonca špeciálne menu, ktoré ponúkali len počas festivalu.
Zmrzlinu z Kounu sme dokonca išli otestovať a kombinácia maliny, bobkového listu a čokolády s makom nám kompletne odstrelila poklop do inej galaxie.
Keď však nad Bratislavou už zašlo slnko, tak sa všetka zábava presunula do vynikajúcich barov, kde na hostí okrem špeciálnych drinkov čakali aj výnimoční barmani.
Niektorých možno dokonca prekvapilo znovuotvorenie legendy barovej scény po troch rokoch, konkrétne hovoríme o bare Old Fashioned Bar, ktorý asi nemusím dvakrát predstavovať.