Vieš, čo je ovocie a čo zelenina? Otestuj sa, či ovládaš základy o potravinách, 9 z 10 Slovákov pohorí (KVÍZ)
- Tento kvíz zvládneš, len ak vieš, čo sú nutričné hodnoty
- Africký kmeň konzumuje tony mäsa, nikdy by si to však nepovedal
- Tento kvíz zvládneš, len ak vieš, čo sú nutričné hodnoty
- Africký kmeň konzumuje tony mäsa, nikdy by si to však nepovedal
Ak sa naozaj staráš o seba a svoje telo, potom ti nie je jedno, čo konzumuješ. Potraviny nie sú iba niečím, čím si zaplníme žalúdok. Skrz kvalitnú stravu prijímame potrebné nutrienty, ako sú vitamíny a minerály. To všetko prospieva k zdravému fungovaniu organizmu, ale aj dostatku energie.
Prečítať si nutričné hodnoty na obale chleba vie každý človek. Správne kategorizovať ovocie, poznať účinky superpotravín či vedieť, kde sa skrýva dostatok minerálu, sú vedomosťami, ktoré majú naozaj sčítaní ľudia.
Tento test odhalí, či sa naozaj zaujímaš o to, čo do svojho tela dávaš. Odpovede pozná len skutočný milovník jedla, zdravej výživy a športu.
Konzumáciou ktorej potraviny môžeš do tela dostať najviac železa?
Najlepším zdrojom železa je práve pečienka. Na 100 gramov obsahuje 6,5 až 13 miligramov železa. Tekvicové semiačka sú tiež oveľa bohatšie na železo ako špenát. 100 gramov tekvicových semienok obsahuje 8,8 miligramov železa. Zatiaľ čo špenát na 100 gramov obsahuje iba 2,7 miligramov.
Potravina, ktorá účinkuje ako výborne afrodiziakum, je...
Maca je rastlina, ktorá pochádza z Peru. Je známa práve svojimi zdravotnými výhodami, akými sú zvýšenie libida, podpora plodnosti a zvýšenie energie. V štúdii, kde mužom denne podávali buď 1 500 mg maca, 3 000 mg maca, alebo placebo, účastníci oboch skupín užívajúcich macu hlásili zvýšenú túžbu.
Vôňa ktorej bylinky ťa nielen zbaví stresu, ale aj zlepší pamäť?
Podľa štúdie na International Journal of Neuroscience vdychovanie vône rozmarínu dokáže zlepšiť koncentráciu a pamäť. Podľa ďalšej štúdie tiež môže rozmarín zlepšiť kognitívne funkcie u ľudí s Alzheimerovou chorobou. Rovnako jeho vôňa pomáha so znížením stresu.
Ktorá kuchyňa sa považuje za najzdravšiu?
Podľa mnohých štúdií je práve stredomorská kuchyňa tá najzdravšia. Stredomorská strava môže pomôcť so zlepšením duševného zdravia či kognitívnych funkcií. Táto strava má na telo tiež protizápalové a antioxidačné účinky.
Koľko pomarančov ti pokryje dennú dávku vitamínu C?
Ako pred časom upozornil Regionálny úrad verejného zdravotníctva, stačí, keď zješ iba jeden pomaranč s približnou hmotnosťou 200 gramov. Ten ti úplne bohate postačí na splnenie dennej dávky vitamínu C.
Ktoré z tvrdení je NEsprávne? Medvedí cesnak...
Medvedí cesnak obsahuje látku alicín. Táto látka podporuje funkcie obličiek a pečene, tak pôsobí detoxikačne. Rovnako pomáha proti mikroorganizmom či plesniam, kde bežné antibiotiká nezaberajú. Medvedí cesnak síce podporuje tráviaci systém ale nič nespaľuje. Naopak, podporuje chuť do jedla.
Africký kmeň Masajov konzumuje veľké množstvo mäsa, aj napriek tomu nemajú vysoký cholesterol. Prečo?
Podľa knihy Superpotraviny, okrem mäsa strava Masajov zahŕňa veľké množstvo fermentovaných mliečnych výrobkov, a teda aj jogurtu. A to až päť litrov denne. Probiotiká znižujú tvorbu žlčových kyselín, čím sa cholesterol menej vstrebáva zo zažívacieho traktu.
Zinok môže pomôcť znížiť riziko rôznych ochorení, ktoré sa často objavujú s pribúdajúcim vekom. V ktorej potravine ho nájdeš viac ako dostatok?
Našťastie, zinok nájdeš v mnohých potravinách. Je ho dostatok v mäse, ako je hovädzie, bravčové, jahňacie, kuracie a morčacie, ďalej v morských rybách, v oblasti mliečnych výrobkov sú na zinok bohaté jogurty a syry. Nájdeš vo však aj v rôznych strukovinách a nakoniec aj vo vajciach.
Ktorá potravina, aj napriek tomu, že ju považujeme za zeleninu, je v skutočnosti ovocím?
Baklažán je plod ľuľka baklažánového a považuje sa za ovocie a to aj napriek tomu, že ho v kuchyni využívame skôr ako zeleninu. Tekvica a cuketa patria do skupiny plodových zelenín.
A ktorú potravinu, aj napriek tomu, že ju považujeme za zeleninu, je v skutočnosti ovocím?
Avokádo je plod rastliny s názvom hruškovec americký. Využitie tohto plodu je v kuchyni celkom všestranné, avokádo totiž zvládne kombináciu so zeleninou aj ovocím a rôznymi príchuťami. V skutočnosti je však ovocím.