Víno, hudba a padajúce Perzeidy. V Pezinku sa opäť uskutoční obľúbené podujatie Víno pod hviezdami
- Nabitý program a kvalitné lokálne vína
- Aj tento rok budeš môcť zažiť dlhoočakávané podujatie Víno pod hviezdami
- Nabitý program a kvalitné lokálne vína
- Aj tento rok budeš môcť zažiť dlhoočakávané podujatie Víno pod hviezdami
Dobré a kvalitné víno je ako umelecké dielo. Vytvoriť ho nie je jednoduché, konečný výsledok však stojí za to. Proces je zdĺhavý a náročný, no napokon vzíde dokonalosť. A ako znie výrok slovenského vinárstva Pavelka: „Život je príliš krátky na to, aby sme pili zlé víno.“
A aj v tomto duchu sa bude niesť dnes už legendárne podujatie Víno pod hviezdami, ktorého spoluorganizátom je Matej Farbula z Farebného vinárstva. Práve s Matejom sme sa porozprávali o tom, čo môžeš od tejto unikátnej udalosti čakať a na čo sa treba pripraviť.
- Prečo by si si určite nemal ujsť tento ročník Vína pod hviezdami?
- V čom je unikátna lokalita, v ktorej sa koná?
- Aký bude lineup?
- Ktoré mená nebudú chýbať v miestnej gastrozóne?
Už 8. ročník podujatia Víno pod hviezdami sa uskutoční 4. a 5. augusta 2023 v Pezinku, vo vinohradoch pod Starou horou. V čom bude tento ročník výnimočný?
Víno pod hviezdami má, ako si spomenula, už ôsmy ročník. Od minulého ročníka máme v rámci festivalu umiestnené dve pódiá, v čom pokračujeme aj tento rok.
Behom dvoch dní sa na nich predstaví 18 hudobných interpretov, čo je viac ako bolo v minulom roku. Po prvýkrát bude súčasťou aj divadlo či rozhovory s vinármi alebo umelcami, ktorých diela budú tiež po prvýkrát súčasťou Vína pod hviezdami.
Môžeš ľuďom, ktorí o tomto podujatí a lokalite ešte nepočuli, priblížiť, v čom je toto miesto jedinečné?
Pezinské vinohrady pod Starou horou, ktorá je dominantou v tejto lokalite, tvoria srdce Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Tá je najväčšou vinohradníckou oblasťou u nás. Miesto, kde sa festival odohráva je naozaj čarovné a človek má niekedy pocit, akoby sa nachádzal napríklad niekde v Toskánsku.
Všadeprítomné vinohrady, krásne západy slnka nad malokarpatskými končiarmi a následne obloha posiata hviezdami, lákajú na vychutnávanie si toho všetkého s pohárom dobrého vína.
To všetko v spojení s dobrou hudbou dotvára jedinečnosť a množstvo romantiky. V dátume, keď sa festival odohráva, môže človek pozorovať padajúce hviezdy Perzeidy.
Tie je možné sledovať aj hvezdárskym ďalekohľadom, ktorý obsluhuje sám pán riaditeľ Hvezdárne a planetária M. R. Štefánika v Hlohovci. Toto všetko je pre mňa jedinečné.
Akú vysokú návštevnosť predpokladáte tento rok a koľko ľudí podujatie navštívilo minulé leto?
V minulom roku náš festival navštívilo v priebehu dvoch dní 4 000 návštevníkov. V tomto roku je náš odhad na čísle 5 000, čo bude pravdepodobne maximum, ktoré bude možné, keďže priestor, v ktorom sa festival nachádza, má svoje obmedzenia, a tiež v rámci zachovania atmosféry nechceme čísla návštevnosti veľmi zvyšovať.
Je možné sa eventu zúčastniť aj bez lístka?
Deti do 15 rokov majú u nás vstup zdarma. Ostatní musia mať zakúpený lístok.
Aké benefity človek získa, ak sa rozhodne pre zakúpenie lístka za 80 eur na dva dni, prípadne toho jednodňového za 40 eur?
Benefitom sú ušetrené financie, keďže suma za vstupenku bude na mieste najvyššia. Potom cena za jednodňový lístok je aktuálne 40 €.
Vína od koľkých vinárov tu budú môcť ľudia degustovať?
V tomto ročníku budú môcť návštevníci ochutnať 34 vinárstiev z celého Slovenska, no primárne od vinárov z Malokarpatskej vinohradníckej oblasti.
Podľa akých kritérií ste vyberali vinárov, ktorí sa tu budú môcť odprezentovať?
Vždy sa snažíme vyberať vinárov tak, aby si každý návštevník našiel to, čo má rád. Na festivale nájdu malé, ale aj väčšie vinárstva, vinárstva moderné aj naturálne.
Dôležitým faktorom je pre nás prezentácia slovenských vinárov, keďže doba je ťažká a slovenskí vinári bojujú s dovezenými vínami, ktoré tie naše často vytláčajú z predaja.
Predstavia sa tu aj nejakí nováčikovia?
Čo sa týka vinárstiev, ktoré sú na festivale po prvýkrát, tak áno, budú tu aj také.
Ako to bude s gastrom a street foodom. Koho tu môžeme očakávať?
Gastrozóna na podujatí Víno pod hviezdami bude veľmi bohatá a každý návštevník si pochutná podľa svojej chuti. Zastúpenie budú mať lokálne pezinské prevádzky, ale aj cezpoľní.
Aby sme zabezpečili návštevníkom maximálny komfort, gastrozóna bude rozdelená na 3 časti v rámci areálu. V každej zóne sa bude nachádzať limonádový bar, aby sa návštevníci mohli hocikedy osviežiť počas degustácie vína.
K vínku sa najlepšie hodia burgre od Airstream Guys, Molotov alebo BurgerTown. Tradičné halušky budú podávať Majstri Haluškári.
Určite sa oplatí ochutnať aj belgické hranolky od BRAMM, turecké rolky s indickým korením od RollTown, špeciality zo švajčiarskeho syra od Raclette Republic a gruzínsku kuchyňu od Ziggi’s. Ponuku gastra doplnia aj americké hot dogy, slané trdelníky s hot dogmi, langoše a podpecníky.
Maškrtníkov zasýtia sladké aj slané parené buchty z Buchtárne, palacinky z Mini Mega Palacinky, koláčiky od Pinch of Sweet a točená zmrzlina od Amigo Ice Cream.
Tento rok máte aj nabitý hudobný program, vystúpia Para, Billy Barman či Jana Kirschner. Ako reagujú samotní interpreti na tento event?
Podľa skúseností z minulých ročníkov veľmi dobre. Často sa nám stáva, že pokiaľ nemajú v daný deň viacej hraní a majú čas prísť, tak na festival prichádzajú niekoľko hodín pred vystúpeniami a ten festival si užijú so všetkým, čo k nemu patrí.
Veľmi pozitívne recenzie od interpretov máme na prostredie festivalu a tiež na množstvo kvalitných vín, ktoré vinári prezentujú.
Je nejaká rada, ktorú by si dal ľuďom, ktorí sa sem chystajú autami? Ako bude vyriešená praktická stránka parkovania?
To je častá otázka, ktorú dostávame. Parkovanie je zabezpečené v rámci veľkej plochy, ktorá sa nachádza pred hotelom Rozálka. Ten sa nachádza cca. 500 metrov od brán festivalu.
V daný deň je posilnená aj autobusová doprava. V rámci mesta je to odvšadiaľ blízko aj na pešo. Z vlakovej stanice v Pezinku, ktorá je najďalej, to má návštevník cca. 20 minút chôdze.
A čo ubytovanie návštevníkov, riešili ste aj túto stránku veci? Máte prípadne vybavené nejaké zľavy v hoteloch v okolí pre tých, ktorí majú zakúpené lístky?
Áno, v tomto roku máme pripravenú jednu novinku, ktorá by mala vyjsť v najbližších dňoch. Ide o spoluprácu medzi naším festivalom a Šimák Zámkom Pezinok. S týmto krásnym priestorom máme dohodnuté zľavnené ubytovacie balíky, ktoré čoskoro zverejníme.
Ty nie si len spoluorganizátorom tohto podujatia, ale aj dlhoročný vinár. Ako sa pozeráš na súčasný stav malokarpatského vinohradníctva?
Je to veľakrát veľmi smutný pohľad. Z 30 000 ha vinohradov sme sa dostali po 90. rokoch na aktuálne cca. 8 000 ha rodiacich vinohradov. Je to obrovská škoda, keďže Slovensko, na to, že nedisponuje veľkou rozlohou v rámci Európy či sveta, tak sa tu rodia vína na svetovej úrovni.
To dokazujú aj ocenenia, ktoré si každoročne naši producenti prinášajú zo svetových výstav. Ale záblesk niečoho pozitívneho vidím v množstve nadšencov, ktorí sa k vinohradníctvu dostávajú a pomaly obnovujú vinohrady, o ktoré sa často roky nikto nestaral.
Čím to podľa teba je, že aj na Slovensku sa nám darí vyprodukovať vína, ktoré dokážu konkurovať tým svetovým?
Máme u nás výborné podmienky na pestovanie viniča a v súčasnosti aj vinárstva so špičkovými technológiami. No hlavne máme množstvo vinohradníkov a vinárov, ktorí to robia preto, že to milujú, a vďaka tomu máme u nás naozaj svetové vína.
Aké je podľa teba minimálna cena, za ktorú si zákazník môže kúpiť poctivé víno? Predsa len, pulty reťazcov na Slovensku sú zaplnené vínami aj za 2,50 eur.
Minimálna cena nášho domáceho vína nedokáže ísť na cenu 2,50 eur a podobne. Je to spôsobené vysokými nákladmi, ktoré sa v dnešnej dobe aj vďaka inflácii navýšili.
Nehovoriac o tom, že podpora zo strany štátu je minimálna. Na rozdiel od dovozových vín, kde je podpora mnohokrát na omnoho vyššej úrovni.
Aj to častokrát dotvára finálnu cenu, za ktorú sa u nás predáva víno zo zahraničia lacnejšie ako naše domáce vína. Spraviť v našich podmienkach kvalitné víno a predávať ho za takú cenu je nemožné.
Vína sa u nás dajú kúpiť priamo vo vinárstvach za cenu v priemere od 6 eur vyššie. V špecializovaných vinotékach či gastroprevádzkach ide následne tá cena vyššie.
Je niečo, čo by si chcel na záver odkázať čitateľom?
Chcem im popriať pekný deň a tiež krásne leto plné zážitkov, verím, že aj s pohárom dobrého slovenského vína.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy