Virálna dubajská čokoláda neprešla kontrolou. Vo vzorkách našli plesne poškodzujúce pečeň a obličky
- Obľúbená pochúťka neprešla kontrolou
- Vo vzorkách našli plesne a rôzne baktérie

- Obľúbená pochúťka neprešla kontrolou
- Vo vzorkách našli plesne a rôzne baktérie
Možno si už tiež podľahol trendu dubajskej čokolády. Milióny ľudí po celom svete si obľúbili jej nezameniteľnú chuť. Najlepšie je, že originálnu dubajskú čokoládu zoženieš len v Dubaji, kde sa cena pohybuje okolo 35 eur. Dovážaná čokoláda podľa najnovších zistení neprešla kontrolou.
Ľudia skúšajú rôzne vlastné recepty a napodobeniny, ktoré chutia podobne, no nikdy nie rovnako. Čokoládovú tyčinku s náplňou z knafehu a pistácií vytvorila 38-ročná podnikateľka, ktorá v Dubaji žije takmer jedno desaťročie.
Inšpirovali ju tehotenské chute
Prvýkrát túto pochúťku priniesla do sveta spoločnosť Fix Dessert Chocolatier v Dubaji v roku 2021 ako vedľajší projekt. Britsko-egyptskú podnikateľku inšpirovali tehotenské chute a rozhodla sa priniesť na trh niečo viac než len typickú čokoládovú pochúťku, informuje CNN.
Preslávila ju tiktokerka Marie Veherová v roku 2024, ktorá jedla túto tyčinku v aute. Na konte má viac ako 56 miliónov zhliadnutí. Stovky ľudí po nej na to natočili vlastné reakcie alebo tvorili nové recepty, aby sa pokúsili napodobniť originál.
Závažné nedostatky
Ako informuje portál tvnoviny.sk, čokoláda z Dubaja a ďalších mimoeurópskych krajín si získala priazeň miliónov ľudí, no nevyhovela prísnym nemeckým kontrolám. Úrady varujú pred možnými zdravotnými rizikami.
Nemeckí kontrolóri si túto pochúťku vzali pod drobnohľad a odhalili šokujúce zistenia. Podľa denníka Bild testy odhalili skutočne závažné nedostatky. Až 96 percent vzoriek dovezených z tretích krajín nevyhovelo požiadavkám na kvalitu a na bezpečnosť.
Najzávažnejším zistením bola prítomnosť mykotoxínov, čo sú toxické plesne, ktoré môžu poškodiť pečeň, obličky a oslabiť imunitu ako takú. V nemeckých výrobkoch sa tieto mykotoxíny nenašli, no v produktoch z tretích krajín namerali vysoké hodnoty.
Problémovými sa stali aj chýbajúce označenia alergénov a nevyhovujúce hygienické podmienky výroby. Úrady v Severnom Porýní-Vestfálsku analyzovali 103 vzoriek čokolády z Turecka, zo Spojených arabských emirátov, z Jordánska a z Nemecka. Najrozsiahlejšie testovanie odhalilo, že pri dovoze čokolády z tretích krajín je nevyhovujúca miera až 96 percent.
Mnohé čokolády takisto obsahovali nevhodné farbivá a nesprávne označenia. Podľa výskumu až päť z pätnástich vzoriek obsahovalo neoznačené alergény ako arašidy či sezam a tri mliečne čokolády neobsahovali dokonca žiaden mliečny tuk.
Čokolády obsahovali lacnejšie tuky namiesto kakaového masla
Niektoré vzorky obsahovali tiež baktérie Enterobacteriaceae, ktoré môžu spôsobovať tráviace problémy rôzneho charakteru. Kontaminovaných touto baktériou bolo okolo päť percent skúmaných výrobkov. Ďalšie kontroly priniesli podobné výsledky.
Viaceré čokolády obsahovali lacnejšie tuky namiesto kakaového masla a vysoké množstvo koliformných baktérií, zistili v Sasku-Anhaltsku. V Hannoveri dokonca zatvorili výrobcu dubajskej čokolády pre závažné hygienické porušenia a inú spoločnosť usvedčili z nesprávneho označovania produktov.
V decembri v Bádensku-Württembersku stiahli z trhu čokoládu kontaminovanú plesňou. Ďalšie výsledky testovania zverejnia o niekoľko týždňov alebo dní. Potreba prísnej kontroly potravín a ochrany spotrebiteľov je skutočne dôležitá, najmä pred nebezpečnými výrobkami. Preto buď opatrný, akú dubajskú čokoládu si v supermarketoch vyberáš. Originál je totiž len jeden.
Čítajte viac z kategórie: Zaujímavosti
Zdroje: CNN, Bild, tvnoviny.sk