Vlhovej brat priniesol s manželkou na Liptov Taliansko. V ich bistre majú aj pravú neapolskú pizzu

  • Liptovský Mikuláš a celý Liptov gastronomicky rastú
  • Stal sa mestom so skvelou výberovou kávou, inovatívnymi kaviarňami a modernými chutnými bistrami
Simona bistro
Kávičkári.sk/Rudolf Sladkovský
  • Liptovský Mikuláš a celý Liptov gastronomicky rastú
  • Stal sa mestom so skvelou výberovou kávou, inovatívnymi kaviarňami a modernými chutnými bistrami

Aj vďaka domácej či zahraničnej klientele s vycibrenou chuťou, zvyknutej na vysokú kvalitu produktov, to už dávno nie je len o prírode a turistike či zopár kvalitných hoteloch. Celý región sa stáva lídrom v segmente turistického ruchu a rozhodne to prospieva aj gastronómii, píšu Kávičkári.sk.

Talianska kuchyňa patrí medzi tie svetovo najúspešnejšie a najchutnejšie. Niet divu, že aj u nás nájdeme množstvo takto zameraných podnikov. O tom, že pizza je národným jedlom Slovenska, sa už teraz hovorí v mnohých vtipoch. I keď o kvalite niektorých pizzerií je lepšie pomlčať.

O to viac sa tešíme, keď vznikajú miesta, ktoré ponúkajú skvelé chute, kvalitu a know-how získané dlhoročným pôsobením v talianskom gastre. Taká je aj La Simona. Malé talianske bistro, ktoré vzniklo v centre Liptovského Mikuláša. Podpísaní sú pod ním manželia Boris a Simona Vlhovci. Prijmite naše pozvanie na Liptov, kde na pár okamihov zažijete pravú taliansku atmosféru.

Keď sa skúsenosti pretavia do úspešného projektu

Boris aj Simona sú mladí Liptáci. Veľkú časť svojich životov však prežili v zahraničí. Simona odišla hneď po škole pracovať mimo Slovenska. Pôsobila v Thajsku, Švajčiarsku, na Kanárskych ostrovoch.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa la simona (@lasimona.bistro)

Najväčšiu časť svojej kariéry však strávila v Taliansku, kde sa do gastra definitívne zamilovala. Boris, ako dlhoročný manažér svojej sestry, známej lyžiarky Petry Vlhovej, trávil prevažnú časť roka mimo domova.

Často práve v Taliansku, kde sa zamiloval do miestnej kuchyne. A ako to už býva, postupom času a pod vplyvom nazbieraných skúseností sa človek vidí viac ako zamestnávateľ než ako zamestnanec, a tak sa spolu rozhodli otvoriť chutné a dizajnové talianske bistro – La Simona.

Láska ako základ úspešného biznisu La Simona

Láska ku kvalitným surovinám a vášeň, ktorá je typická pre taliansku gastronómiu, sú aj spojivom medzi Simonou a Borisom. Napriek mnohým prekážkam, vzdialenosti a okolnostiam sa z detskej lásky stali manželia, rodičia a aj majitelia krásnej prevádzky pomenovanej práve po Simone.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa la simona (@lasimona.bistro)

Aj keď si obaja počas života išli svojou cestou, nikdy sa v skutočnosti neodlúčili. V správnom čase vytvorili silný pár, ktorý dokáže zvládnuť aj také náročné výzvy, ako je podnikať v gastronómii.

La Simona – kúsok Talianska na Liptove

Pizza, cestoviny, tiramisu, cannoncini, dobré víno a káva. Talianska kuchyňa dala svetu priehrštia ikonických jedál a skvelých produktov. Slováci, ale aj turisti z rôznych kútov sveta, ich doslova milujú a radia medzi svoje najobľúbenejšie jedlá.

Absencia dobrej talianskej reštaurácie v centre Liptovského Mikuláša spolu s bohatými skúsenosťami z tejto kolísky gastronómie, ktoré za roky Simona nazbierala, vyústili do tvorby práve tohto konceptu. A keď sa k tomu pridal aj zaujímavý priestor vhodný pre malé bistro s dobrým parkovaním (čo je dnes základom úspechu), rozhodnutie pracovať na svojom sne sa zrodilo pomerne ľahko.

Emócie, autenticita, vášeň, kvalita

Vystúpte z auta a terasu prevádzky nemôžete minúť. Vonkajšie sedenie „v okne“ a pred vchodom sa týčiace dva olivovníky sú predzvesťou skutočného Talianska. Vnútri panuje čulý ruch. Priestorom sa šíria vône byliniek, jedla a kávy.

Majitelia si ju vybrali priamo v Taliansku. Káva Cartapani z mesta Brescia v severnom Taliansku je však na talianske pomery tak trošku netradičná, stredne až svetlejšie pražená. Ide o zmes 90 % arabicy a 10 % robusty s vyváženou chuťou.

Podobne to platí aj pri iných surovinách, ktoré v bistre používajú. Rovnako ich vyberali osobne v Taliansku, s dôrazom na kvalitu a poctivosť producentov a dodávateľov. Ponúka sa vám tak možnosť ochutnať pravé talianske suroviny a žiadne náhrady. Dokonca si ich môžete priamo v bistre La Simona aj zakúpiť.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa la simona (@lasimona.bistro)

Posaďte sa, pozorujte dynamiku priestoru a pochopíte, prečo je La Simona takým obľúbeným miestom. Navôkol panujú úžasná atmosféra a dobrá nálada. Energia srší nielen z hostí, ale aj zo samotného personálu, ktorý si svoju prácu skutočne užíva. To v našich končinách nie je samozrejmosťou. O to viac si treba takéto miesta vážiť.

V hlavnej úlohe dizajnérka Simona

Dizajn vám udrie do očí ako prvý. Množstvo zelene, atypický nábytok, umenie, ale aj veľký neónový nápis „fateme canta“ (nechaj ma spievať), ktorý je aj ústrednou ideou bistra La Simona. Rovnako ako v jedle, aj v dizajne sa im podarilo spojiť materiály a rôzne textúry. Priznané steny a tehly, surový betón, teplé drevo, železo. Spolu to dáva absolútny zmysel a každý si tam nájde svoj kútik.

Množstvo prvkov si prácne hľadali alebo robili a upravovali na mieru sami či s pomocou dizajnéra tak, aby z toho bolo niečo unikátne. Katalógový nábytok by ste tam hľadali márne. A určite sa to vyplatilo. La Simona patrí medzi tie podniky, ktoré si zapamätáte a budete sa doň radi vracať.

Vytvoriť cesto trvalo 3 roky

V ponuke bistra La Simona nájdete, samozrejme, pizzu. Robia tu neapolský typ s vysokým nadýchaným okrajom, ktorý sa v súčasnosti teší asi najväčšej popularite.

Nie je však v ponuke každý deň, ale len v piatok a v sobotu. V menu nájdete tiež výborné cestoviny, rizotá, šaláty či svieže predjedlá.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa la simona (@lasimona.bistro)

Rovnako aj typické talianske dezerty, ktoré si sami vyrábajú. Zaručene ich odporúčame vyskúšať. Cannoncini alebo tiramisu? Oboje stoja za to! A aj všetko ostatné, samozrejme.

Tiramisu hľadajte aj v nápojom lístku. Ich kávový nápoj v tomto štýle je niečím, o čom ste nevedeli, že potrebujete vyskúšať. Samozrejme, v ponuke nechýbajú ani raňajky. A na svete je komplexný podnik, ktorý sa oplatí navštíviť vždy, keď vás počas dňa prepadne hlad, smäd alebo nedostatok kofeínu.

S personálom je dôležité udržiavať dobré vzťahy

Asi žiadne téma v slovenskom gastre nie je pálčivejšia ako nedostatok kvalitného personálu. Podobne ako v iných segmentoch naprieč krajinou, tí najlepší sa poberajú do Bratislavy, Košíc alebo do zahraničia. Ale existujú aj ostrovčeky nádeje, ktoré dokážu kvalitný personál motivovať a vytvoriť z neho súdržný tím.

Ako hovoria klasici, za dobrým jedlom prídete prvýkrát, vďaka dobrému servisu sa budete radi vracať opakovane. A je to pravda. Vidieť personál bez šľapiek a legín, ktorý dobre komunikuje pri stole, navyše s úsmevom na tvári, je veľmi príjemné a návykové.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa la simona (@lasimona.bistro)

Simone a Borisovi sa aj vďaka bohatým skúsenostiam nielen v gastro segmente, ale aj pri manažovaní podarilo vytvoriť podmienky, v ktorých sa ich zamestnancom dobre pracuje. Nie je to len finančné ohodnotenie či dobré „pracovné hodiny“, ale práve aj motivácia, možnosť sa profesne zdokonaľovať a pracovať s kvalitnými a chutnými produktami v dobrom prostredí.

Čo chystajú v bistre La Simona nové?

Aj napriek počiatočným výzvam sa podarilo Simone a Borisovi otvoriť dvere novej prevádzky. Symbolicky okolo Vianoc. Bola takým darčekom nielen pre nich dvoch, ale aj pre všetkých milovníkov dobrého jedla. Vytvorili priestor, ktorí si hostia zamilovali, a vždy majú plno.

Množstvo dobrých hodnotení a komentárov od laickej, ale aj odbornej verejnosti len podčiarkuje, že sa im skutočne podarilo na Liptove trafiť klinec po hlavičke. Svojou energiou a láskou k Taliansku nakazili nielen svojich zamestnancov, ale aj celé okolie.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa la simona (@lasimona.bistro)

Boris a Simona sú stále na začiatku svojej podnikateľskej cesty, s hlavami plnými nápadov. Už dnes dokončujú krásnu terasu, ktorú, podobne ako interiérový dizajn, nebude najjednoduchšie dokončiť. Za to však bude jedinečná. Uvažujú nad rôznymi tematickými večermi, degustáciami vín, talianskymi konverzáciami, ale aj ďalšími, pre ľudí atraktívnymi aktivitami.

Držme im palce, takýchto nadšencov, milovníkov gastra, no hlavne šikovných podnikateľov tu potrebujeme.

Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy

Zdroj: Kávičkári.sk

Najnovšie videá

Trendové videá