Káva nie je nevyhnutne zlá pre krvný tlak. Vedci určili, koľko jej treba vypiť, aby ti ho znížila
- Štúdia talianskych vedcov poteší milovníkov kávy
- Ročná spotreba kávy predstavuje takmer 10 miliónov ton
- Aké benefity prináša jej pitie?
- Štúdia talianskych vedcov poteší milovníkov kávy
- Ročná spotreba kávy predstavuje takmer 10 miliónov ton
- Aké benefity prináša jej pitie?
Káva je obľúbeným nápojom mnohých z nás, či už pre jej chuť, arómu, povzbudivé účinky alebo ako zámienku na stretnutie sa so známymi či priateľmi.
V každom prípade je často neodmysliteľnou súčasťou našich životov a to napriek tomu, že o jej účinkoch na ľudské zdravie sa vedú debaty už desiatky rokov.
Talianski vedci z Bolonskej univerzity a Univerzitnej nemocnice – Sant’Orsola Polyclinic však v časopise Nutrients publikovali najnovšiu štúdiu s názvom Self-Reported Coffee Consumption and Central and Peripheral Blood Pressure in the Cohort of the Brisighella Heart Study, ktorej výsledky milovníkov kávy určite potešia.
Káva znižuje šancu vzniku viacerých chorôb
Vedecký tím zložený z vyššie uvedených dvoch talianskych univerzít sa podľa portálu Express vo svojej štúdii zameral na 720 mužov a 783 žien. Vedci porovnávali hladiny krvného tlaku s príjmom kávy účastníkov.
Skupina týchto osôb zahŕňala 220 ľudí, ktorí nepijú kávu, 406 ľudí, ktorí si denne vychutnali šálku kávy, a 726 účastníkov, ktorí denne vypili dve kávy. Výskum analyzoval súvislosť medzi spotrebou kávy a parametrami periférneho a centrálneho krvného tlaku na vzorke talianskej populácie.
„Získané výsledky ukazujú, že tí, ktorí pravidelne pijú kávu, majú výrazne nižší krvný tlak na periférnej aj centrálnej úrovni ako tí, ktorí ju nepijú. Ide o prvú štúdiu, ktorá pozorovala túto súvislosť u talianskej populácie, a údaje potvrdzujú pozitívny vplyv konzumácie kávy na kardiovaskulárne riziko,“ vysvetlil pre portál Eurekalert profesor Arrigo Cicero z Katedry lekárskych a chirurgických vied na Bolonskej univerzite.
Cicero pre portál Study Finds dodal: „Výsledky sú veľmi jasné: periférny krvný tlak bol výrazne nižší u jedincov, ktorí konzumovali jednu až tri šálky kávy denne, ako u nekonzumentov kávy. A po prvýkrát sa nám podarilo potvrdiť tieto účinky aj s ohľadom na centrálny tlak aorty, blízko srdca, kde pozorujeme takmer identický jav s úplne podobnými hodnotami u bežných konzumentov kávy v porovnaní s jej nekonzumentmi.“
Ročná spotreba kávy je až 10 miliónov ton
O tom, že káva je mimoriadne populárnym nápojom, svedčia čísla za roky 2020 a 2021, keď jej ročná spotreba dosiahla až 10 miliónov ton.
Výskumníci sa nie vždy zhodli na jej zdravotných benefitoch, ale nedávne dôkazy naznačujú, že pitie kávy môže znížiť riziko niekoľkých vážnych ochorení, ako sú kardiovaskulárne ochorenia, cukrovka a dokonca aj neurodegeneratívne ochorenia či ochorenia pečene.
Prečo tomu tak je, je zatiaľ nezodpovedanou otázkou.
„Kofeín je len jednou z niekoľkých zložiek kávy, a určite nie jedinou, s aktívnou úlohou. Pozitívne účinky na ľudské zdravie boli skutočne zaznamenané aj u tých, ktorí konzumujú kávu bez kofeínu. Vieme, že kofeín môže zvýšiť krvný tlak, ale zdá sa, že iné bioaktívne zložky v káve tento efekt vyvažujú pozitívnym konečným výsledkom na úrovni krvného tlaku,“ vysvetlil Cicero pre Eurokalert.
Zdroje: Nutrients, Express, Eurekalert, Study Finds