Vylúčte bielu múku a cukor. Imunológ radí, ako si v momentálnej situácii zlepšiť imunitu
- Pozornosť ľudí nielen na Slovensku momentálne smeruje na šíriaci sa koronavírus
- Zatvárajú sa školy, ľudia, ktorí môžu, pracujú z domu a z každej strany počúvame, že máme dbať na prevenciu a zlepšovanie si imunity
- Čo to však znamená v praxi? Čo jesť a piť a čomu sa, naopak, oblúkom vyhnúť? Pomôžu doplnky výživy?
- Pozornosť ľudí nielen na Slovensku momentálne smeruje na šíriaci sa koronavírus
- Zatvárajú sa školy, ľudia, ktorí môžu, pracujú z domu a z každej strany počúvame, že máme dbať na prevenciu a zlepšovanie si imunity
- Čo to však znamená v praxi? Čo jesť a piť a čomu sa, naopak, oblúkom vyhnúť? Pomôžu doplnky výživy?
Na rady sme sa pýtali prezidenta Slovenskej spoločnosti pre alergológiu a klinickú imunológiu, primára Onkologického ústavu sv. Alžbety v Bratislave, doc. MUDr. Martina Hrubiška.
Martin Hrubiško už na úvod upozorňuje, že s týmto druhom vírusu máme zatiaľ len málo skúseností a žiadne špecifické liečivá ani preventívne postupy ľudstvo nemá k dispozícii, a teda ani klinická imunológia. Ako imunológ – alergológ preto odporúča základné rady.
Čo sa týka životosprávy a jej vplyvu na zdravú imunitu, tu je to jasné. Odborník radí vylúčiť potraviny s vysokým glykemickým indexom – cukor v akejkoľvek podobe, vrátane nápojov či bielej múky.
Okrem toho sa oplatí vylúčiť všetky tuky s vyšším obsahom omega-6 mastných kyselín, čiže všetky margaríny, slnečnicový olej, vhodné sú v primeranom množstve živočíšne tuky ako maslo, sadlo – z bioprodukcie, z rastlinných olivový, ľanový, orechový olej, orechy (vlašské, lieskovce, pekanové, makadamia) a v neposlednom rade doplniť omega-3 z rybieho oleja.
Imunológ tiež radí zvýšiť konzum rýb, ostatné mäso konzumovať maximálne trikrát týždenne, optimálne z bioprodukcie a celkovo v menšom množstve. Čo sa týka korenia, na posilnenie celkovej imunity je podľa neho vhodná kurkuma spolu s čiernym korením.
Tip imunológa: Rozmiešaj si malú kávovú lyžičku kurkumy a polovičné množstvo korenia v polievkovej lyžici ľanového alebo orechového oleja. Samozrejmosťou má byť aj konzumácia dostatočného množstva čerstvého ovocia a zeleniny. A v tomto období sa odporúča zvýšiť konzumáciu strukovín.
Nie je to však len o jedle. Martin Hrubiško prízvukuje, že by sme mali piť 2-3 šálky kvalitného zeleného čaju denne (najlepší je japonský). Nič však nepokazíme ani neochutenými bylinkovými čajmi ideálne z materinej dúšky, tymiánu či oregana. Kvôli dobrej imunite by sme nemali zabúdať ani na primeranú pohybovú aktivitu: 6-krát týždenne 60 minút.
„Treba zdôrazniť, že ide o všeobecné rady, nie nejaké špecifické vo vzťahu ku koronavírusu. Doplnenie vitamínov môže byť užitočné, ale v rozumnej miere. Rôzne megadávky C-vitamínu treba považovať za neoverené a môžu byť zdravotne aj kontraproduktívne – napr. môžu ublížiť človeku so sklonom k tvorbe obličkových kameňov. Pre imunitu je najdôležitejší vitamín D-vitamín, a toho máme skoro všetci ku koncu zimného obdobia málo, takže tento určite odporúčam doplniť,” dopĺňa Martin Hrubiško.
Imunológ zároveň opakuje aj rady, ktoré už viackrát v médiách odzneli. Je dobré sa nezhromažďovať, vyhýbať sa priestorom, kde sa stretáva viac ľudí (bary, reštaurácie, kultúrne a športové podujatia).
Oplatí sa zvážiť zbytočné presuny, správať sa zodpovedne nie iba k sebe, ale aj k svojmu okoliu, v prípade hoci aj bežného prechladnutia zostať doma a oznámiť to svojmu všeobecnému lekárovi, ísť k lekárovi iba ak to je naozaj nevyhnutné, ale určite nie s prechladnutím. „Podľa príznakov nemáme ako zistiť, či ide o bežnú, nevinnú virózu alebo o koronavírus,” dodáva.